top of page

Το ταξίδι μου στη Σιγκαπούρη ― ένας οδηγός



Ένας χρήσιμος οδηγός για όσα αξίζει να δείτε στη δημοφιλή ασιατική μητρόπολη με τους ουρανοξύστες, τα τεχνητά δάση, τις πολύχρωμες γειτονιές, το λαχταριστό φαγητό και τις βραβευμένες καντίνες φαγητού. Αν και μικρή σε έκταση χώρα, είναι πυκνοκατοικημένη, με πολυεθνικής σύνθεσης πληθυσμό, καθώς εκεί θα συναντήσεις Κινέζους, Μαλαισιανούς, Ταμίλ και Ευρωπαίους. ‘Εχει ισχυρή οικονομία, με την αγορά κατοικίας και αυτοκινήτου (ένα μέσο για να περιορίζεται η χρήση του) δυσπρόσιτη για τον μέσο εργαζόμενο. Το αλκοόλ επίσης κοστίζει και η κατανάλωσή του δεν ενθαρρύνεται. Αν και η αστυνόμευση δεν είναι καθόλου εμφανής, υπάρχει τάξη και πειθαρχία. Εδώ δεν χειμωνιάζει ποτέ, έχει όμως αρκετή ζέστη και ψηλά επίπεδα υγρασίας, δυνατό κλιματιστικό στους εσωτερικούς χώρους και βροχές κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η πρώτη εικόνα που σου κάνει εντύπωση όταν φτάνεις στη Σιγκαπούρη είναι το φαντασμαγορικό λιμάνι της. Είναι μια ζωντανή πόλη γεμάτη αντιθέσεις που σε συναρπάζουν. Μοντέρνα και παλιά, μυστηριώδης και ελκυστική, πολύχρωμη και ζωντανή. Συνδυάζει τις σύγχρονες τάσεις και τις παραδόσεις, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με το ατέλειωτο πράσινο που κυριαρχεί στη χώρα και τις πάμπολλες επιλογές για φαγητό (είτε σε εξαιρετικά ταχυφαγεία ή σε καταπληκτικά εστιατόρια) και ψώνια. Διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα σε πανέμορφες γειτονιές όπως η China Town, η Μικρή Ινδία και η Αραβική συνοικία (Arab Street, Hadji Lane) που είναι η χαρά του τουρίστα. Την επισκέφθηκα πρώτη φορά πριν το 1999, τότε που υπήρξε διάσημη για την αγορά ηλεκτρονικών, κάτι που έχει εξαλείψει τελείως και σήμερα παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα.

 

Δύο μέρες πριν το ταξίδι σου στην Σιγκαπούρη, συμπλήρωσε και υπέβαλε διαδικτυακά την SG Arrival Card (eservices.ica.gov.sg), ώστε να περάσεις από το immigration χωρίς καθυστέρηση.

 

Μην πετάξεις μέσω της Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Αν και οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές, θα χρειαστεί να πληρώσεις arrival visa (116 ευρώ) για τις ελάχιστες ώρες που θα περάσεις στη χώρα. Οι μηχανές δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και το προσωπικό είναι αγενές και απρόθυμο να βοηθήσει. Οι πτήσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας είναι «point to point», όπως με ενημέρωσαν με μέιλ δύο μέρες πριν την αναχώρηση μου. Δηλαδή δεν υπάρχει transit. Συγκεκριμένα αν η Jeddah δεν είναι ο τελικός σου προορισμός, τότε πρέπει να περάσεις από το immigration και να βγεις από το αεροδρόμιο για να μπορέσεις να επιβιβαστείς στην επόμενη σου πτήση. Αν επιλέξεις αυτή την διαδρομή, τότε καλύτερα διευθέτησε την άδεια παραμονής σου διαδικτυακά εκ των προτέρων. Θα χρειαστεί επίσης να αλλάξεις terminal, είτε με ταξί (είναι ακριβότερο) ή με λεωφορείο (φθηνότερο, αποτελεσματικό και μπορείς να πληρώσεις με πιστωτική κάρτα). Είναι μια διαδρομή 25 λεπτών. Δεν υπήρχε δυσκολία αλλά σίγουρα μούτρωσα όταν διαπίστωσα ότι έπρεπε να πληρώσω για βίζα (διάρκειας ενός χρόνου) για το πέρασμα μου από τη συγκεκριμένη χώρα. ‘Ηδη κάνω σκέψεις για επικείμενο ταξίδι εκμεταλλευόμενη την άδεια παραμονής που έχω.  

 

Πάρε ταξί για να πας στο ξενοδοχείο ή στο airbnb σου. Το πολυτελές και υπερσύγχρονο Διεθνές Αεροδρόμιο Changi Σιγκαπούρης απέχει από το κέντρο περίπου 20 λεπτά. Δεν είναι ακριβό. Εναλλακτικά κατέβασε την εφαρμογή Grab (είναι η δημοφιλέστερη) ή την Zig (εγώ αυτήν επέλεξα) και χρησιμοποίησε την για να καλείς ταξί, όπου κι αν βρίσκεσαι. Κοστίζει φθηνότερα από το να σταματήσεις ταξί στο δρόμο.

 

Καλό θα ήταν να πάρεις ομπρέλα. Την χρησιμοποιούσα καθημερινά.

 

Το νερό είναι πόσιμο, αν και σε κάποια μέρη, για παράδειγμα στο καφέ του καταστήματος MUJI (προσωπική εμπειρία), το χρεώνουν.

 

Κατέβασε την εφαρμογή Airalo και αγόρασε τοπική κάρτα eSIM. Εγκατέστησε την και συνδέσου! ‘Ετσι θα έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο για να σε διευκολύνει στις περιηγήσεις σου. Είναι απαραίτητο!

 

Χρησιμοποίησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το λεωφορείο και το μετρό MRT χωρίς ενδοιασμό. Είναι αποτελεσματικό, εύκολο, καθαρό, γρήγορο, ασφαλές και πολύ συχνό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις “contactless payment” κτυπώντας (tap in) την πιστωτική σου κάρτα στη μηχανή μπαίνοντας και ξανά (tap out) βγαίνοντας.

 

Εξερεύνησε την Chinatown. Ξεκίνησε από το Telok Ayer, κάνε μια στάση στο ναό Thian Hockkeng Temple, διέσχισε την περιοχή Ann Siang Hill, σεργιάνισε στο κέντρο της Chinatown με τα πάμπολλα μαγαζάκια και εστιατόρια, χάζεψε τον πολύχρωμο ναό Sri Mariamman Hindu Temple και τον Buddha Tooth Relic Temple. Περπάτησε στους δρόμους Kreta Ayer Road και Keong Saik Road (που παλιά ήταν κακόφημος δρόμος - red light district) με τα πανέμορφα, πολύχρωμα μαγαζιά και σπίτια.

Αγόρασε νόστιμο, παραδοσιακό BBQ Bak Kwa (Chilli Pork Slice - 500γρ/S$33) από το συμπαθητικό ντελικατέσσεν Kim Joo Guan στην Chinatown.

 

Δύο από τα 17 Hawker stalls (πάγκοι φαγητού σε αγορές) που βραβεύτηκαν το 2023 με Bib Gourmand είναι ο Cheok Key για την υπέροχη πάπια του (soy marinated duck) και το Spinach Soup για τις καταπληκτικές σούπες του με βασικό στοιχείο το σπανάκι. Και οι δύο πάγκοι βρίσκονται στην Geylang Bahru Market and Food Centre. Βραβευμένος επίσης ο πάγκος HENG KEE στην αγορά Hong Lim Market and Food Centre. Εδώ θα απολαύσεις εξαιρετικό μπολ με 2 είδη noodles (λεπτά και κίτρινα), κοτόπουλο (μπούτι, μηρός ή στήθος), χειροποίητο tofu, puffs and fish cakes σε έναν πολύ νόστιμο ζωμό κάρυ (μικρό S$6, μεγάλο S$9).

Επιπλέον στην αγορά Maxwell Food Center στον πάγκο Tian Tian Chicken Rice stall θα απολαύσεις το ομώνυμο πιάτο. Να είσαι προετοιμασμένος. Αν πας κατά τις 12 το μεσημέρι, ίσως χρειαστεί να περιμένεις στη σειρά πάνω από μια ώρα.

Στις αγορές δεν υπάρχουν χαρτοπετσέτες ή χαρτομάντιλα, παίρνεις τα δικά σου. Αφήνοντας το κουτί δε πάνω στο τραπέζι, υποδηλοί την κράτηση της θέσης σου. Σε ένα δε ταχυφαγείο, όταν ζήτησα χαρτοπετσέτες, μου απάντησαν ότι υπάρχει έξτρα χρέωση.

 

Πιες ένα ποτό στο περιβόητο και υπερτιμημένο The Long Bar του αριστοκρατικού Raffles Hotel, αν και εγώ δεν ήπια. Υπήρχε αναμονή περίπου μιας ώρας για να μπεις και βαρέθηκα να περιμένω. Δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος.

 

Απόλαυσε το τσάι σου στο υπέροχο, μινιμαλιστικό, διακριτικό, ιαπωνέζικο Silk Tea Bar στο κέντρο της θορυβώδης Chinatown. Ένα πραγματικό ησυχαστήριο, μια όαση γαλήνης!

 

Το MICHELIN Guide Singapore 2023 βράβευσε δύο εστιατόρια με Bib Gourmand, το Kok Sen και το The Coconut Club. Να πας και στα δύο. Το πρώτο σερβίρει τοπική κουζίνα με τα tze char classics πιάτα του να ξεχωρίζουν, όπως και το πολύ εύγεστο prawn paste chicken του. Το δε Big Prawn Hor Fun ακόμα το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια. Στο δεύτερο είναι φανερό ότι το γάλα καρύδας κυριαρχεί στο μενού του. Το φαγητό είναι καταπληκτικό, το δε coconut rice με συνοδευτικά καβουρδισμένο φιστίκι, αποξηραμένες, μικροσκοπικές αντζούγιες και μια ιδιαίτερη κόκκινη σάλτσα είναι από τα καλύτερα που έχω φάει.

 

Εξερεύνησε την περιοχή της Marina Bay. Είναι ιδανική για περπάτημα και αν αποφασίσεις να κάνεις όλο το κύκλο είναι μια απόσταση 4 χιλιομέτρων. Βγάλε μια φωτογραφία μπροστά στο The Merlion, το τεράστιο άγαλμα, το εθνικό σύμβολο της Σιγκαπούρης, με ουρά ψαριού και κεφάλι λιονταριού. Παρακολούθησε το δωρεάν show Spectra με φωτισμό και νερό, διάρκειας 15 λεπτών, το βράδυ. Περπάτησε τη Helix Bridge (εμπνευσμένη απ’ το ανθρώπινο DNA) δίπλα στο νερό και μπες στο συγκλονιστικό Marina Sands Bay με τους τρεις εμβληματικούς πύργους. Εκτός από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, υπάρχει εμπορικό κέντρο με πολλά μαγαζιά με διάσημες μάρκες και καζίνο (απαγορεύεται η είσοδος στους ντόπιους). Ακριβώς κάτω από τους ουρανοξύστες στεγάζεται το Μουσείο Τέχνης και Επιστήμης σε ένα οίκημα το οποίο μοιάζει με έναν τεράστιο λωτό, η όπερα, μια πλωτή εξέδρα για συναυλίες, η τεράστια ρόδα Singapore Flyer και το Esplanade (θέατρα και συναυλιακοί χώροι). Ανέβα στον 57 όροφο του Marina Sands Bay, στο μπαρ/lounge Spargo και απόλαυσε μια Asahi μπύρα και μοναδική θέα στους Gardens By The Bay. Εναλλακτικά, πιες ένα ποτό στο μπαρ στην ταράτσα του πεντάστερου Fullerton Bay Hotel με εξαιρετική θέα στην καρδιά του Marina Bay, αν και μούτρωσα που σερβίρανε το κρασί σε πλαστικό ποτήρι κρασιού γιατί είναι η περιοχή γύρω από την πισίνα.

 

Θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτη η επίσκεψη στο Gardens By The Bay, το δάσος των τεχνητών, γιγαντιαίων δέντρων (Supertrees) που παρέχουν ηλιακή  ενέργεια στο πάρκο, στους θόλους με τα φυτά (Flower Dome) και το τροπικό δάσος (Cloud Forest) και φυσικά την αιωρούμενη γέφυρα ( OCBC Skyway). Η είσοδος στους κήπους είναι δωρεάν, όμως αν θέλεις να μπεις στους θόλους, το εισιτήριο ανέρχεται στα S$53 για τους ξένους, ενώ για τους ντόπιους είναι φθηνότερο. Πήγα και εγώ αλλά δεν εντυπωσιάστηκα. Αν βολέψει χρονικά, απόλαυσε το οπτικοακουστικό Garden Rhapsody Light show που γίνεται με τα φώτα στις 19.45 και στις 20.45.

 

Ανέβα στο λεωφορείο και πήγαινε στην όμορφη και ιδιαίτερη γειτονιά Kampong Glam. Η μουσουλμανική συνοικία σφύζει από ζωή γύρω από τη Hadji Lane και την Arab Street. Δυο δρόμοι με παραδοσιακά, έντονα χρώματα κτίρια, μαγαζιά, μπαρ, τούρκικα εστιατόρια και το χρυσαφένιο τζαμί Sultan Mosque. Από εδώ περπάτησε στη συνοικία Little Indian και κάνε μια στάση στο τελευταίο, εντυπωσιακό κινέζικο σπίτι, το Tan Teng Niah House. Περπάτησε τον Serangoon Road, στο τέλος του οποίου θα βρεις το Mustafa Center, ένα 24-ωρο εμπορικό κέντρο το οποίο πωλεί κυριολεκτικά τα πάντα. Να φας αυθεντική ινδική κουζίνα στο Kailash Parbat, επιλέγοντας Pan Puri και Tikki Chaat. Να πιεις οπωσδήποτε mango lassi.

 

Αν αγαπάς τα καταστήματα και τις αγορές, μπες στο μετρό MRT και πήγαινε στο Orchard Road, όπου εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά καταστήματα και αρκετά τεράστια εμπορικά κέντρα, με το ION Orchard να ξεχωρίζει.

 

Ιδιαίτερο το πρόγευμα στο Ya Kun Kaya Toast στην China street. Να φας το Kaya Toast, καπηρωμένες φέτες ψωμί με βούτυρο και kaya (coconut jam), σερβιρισμένο με 2 αυγά μελάτα σε άλλο μπολ και καφέ Kopi. Καλούτσικο!

 

Πάρε το λεωφορείο για την περιοχή Katong, τη μέκκα της Peranakan κουζίνας, ένα μείγμα κινέζικης, malay, ινδικής και ευρασιατικής. Πιες καφέ ή καλύτερα σπιτική chrysanthemum lemonade στο χαριτωμένο Micro Bread & Co. Περπάτησε στους δρόμους Joo Chiat Road, Tembelling Road και Koon Seng Road με τα όμορφα κτίρια. Απόλαυσε ένα λαχταριστό μπολ rice noodles soup σε ζωμό από πικάντικο γάλα καρύδας και ποικιλία ψαρικών στο 328 Katong Laska (μικρό S$7, μεγάλο S$9). Εξαιρετικό παγωτό, παρασκευασμένο από φυσικά υλικά, βότανα, φρούτα, λουλούδια, αρωματικά, λοβούς και μπαχαρικά στο Birds of Paradise Gelato Boutique.

 

Χάζεψε και περπάτησε το Tiong Bahru, μια οικιστική γειτονιά που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε hip περιοχή με μπαρ και εστιατόρια. Αγόρασε ένα Kouign Amman (sweet pastry) από το Tiong Bahru Bakery ή κατευθύνσου στην Tiong Bahru Market για τοπικό φαγητό.

 

Φανταστικό Ταϊλανδέζικο φαγητό στο Thachang SG, όπου σκανάρεις το μενού και παραγγέλλεις μέσω του τηλεφώνου σου, χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια του σερβιτόρου. Πιες τον καφέ σου ή μάλλον ακόμα μια Asahi μπύρα στο συμπαθητικό μαγαζί ακριβώς απέναντι, το My Awesome Café. Για σούσι, να πας στο The Sushi Bar και πιες μπύρα εννοείται, Kirin Ichiban, 1 for 1 Happy Hour, S$10, όπως αναγράφεται στον τοίχο. Κάτι έχω πάθει με την ιαπωνέζικη μπύρα! Για καταπληκτικό Chilli Crab να επισκεφθείς το New Ubin Seafood.

 

Το Burnt Ends είναι ένα μοντέρνο μπάρμπεκιου εστιατόριο που σερβίρει μοντέρνα αυστραλέζικη κουζίνα, ιδιαίτερα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά σε ένα υπέροχο, χαλαρό αλλά ιδιαίτερο περιβάλλον. ‘Εχει αποκτήσει ένα αστέρι Michelin το 2018, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Δύσκολο να βρεις τραπέζι. Κατάφερα να κάνω κράτηση στις 5 το απόγευμα στο Cocktail Bar Counter, ένα μπαρ με 8 καθίσματα, ακριβώς μπροστά στους 2 μπαρίστες που φτιάχνουν κοκτέιλ. Το μενού Bar Snacks είναι μικρό, με 11 μόλις επιλογές μικρά πιατάκια για μοίρασμα και 1 γλυκό. ‘Οτι χρειαζόμουν μια και ήταν η τελευταία στάση μου, καθοδόν για το αεροδρόμιο. Απόλαυσα με την παρέα μου τα σνακς, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ένα ... dry martini. Καθώς περιεργαζόμουνα το ποτήρι, περίεργη καθώς είμαι, με πρόσεξε ο σερβιτόρος και με ενημέρωσε σχετικά με τη μάρκα. Μετά από 5 λεπτά επέστρεψε με μια τσαντούλα και τυλιγμένο μέσα ένα ποτήρι για μαρτίνι, δώρο από το εστιατόριο για μένα! Πόσο χάρηκα! Σπουδαίο εστιατόριο, σπουδαίο σέρβις!

 






Φανταστικό καφέ στο κυριλέ, αριστοκρατικό Bacha Coffee, το οποίο επικεντρώνεται εξολοκλήρου σε 100% καφέ Arabica με υπέροχα χαρμάνια. Μπορείς να αγοράσεις συσκευασμένο καφέ, κόκκους καφέ, αξεσουάρ καφέ και ενδιαφέρουσες ιδέες για δώρα. 00% Arabica coffees,

Για τους λάτρεις της τέχνης αξίζει μια επίσκεψη στο National Gallery Museum, τόσο για το κτίριο, όσο και για τα εκθέματα, μόνιμα ή περιοδικά. Δύο άλλα μουσεία που πολύ ήθελα να επισκεφθώ αλλά δεν πρόλαβα είναι το ενδιαφέρον Art Science Museum το οποίο βρίσκεται σε ένα κτίριο το οποίο από μόνο του είναι έκθεμα και το Singapore Art Museum (sam).

 

Η περιοχή Boat Quay είναι γεμάτη με μπαράκια και εστιατόρια και τη βρήκα αρκετά τουριστική. Δεν μου άρεσε. Μην πας ή μάλλον πάρε ένα river taxi που θα σε περάσει από τα κύρια σημεία κατά μήκος του ποταμού Singapore. Επέλεξε να περπατήσεις λίγο πιο κάτω και να πιεις ένα dry martin στο όμορφο μπαρ του κλασάτου The Fullerton Hotel.

 

Το διεθνές αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης αποτελεί αξιοθέατο από μόνο του. Εγώ βρέθηκα στο Terminal 1 και όπως διαπίστωσα διαβάζοντας το ευρετήριο, διαθέτει μερικούς κήπους, πισίνα, χώρους ξεκούρασης, ξενοδοχείο, TV lounge, Shower, φαγητό και ποτά και πολλά καταστήματα.

 

Δεν πρόλαβα να περπατήσω το 9 χιλιομέτρων μονοπάτι των Southern Ridges που συνδέει διάφορα πάρκα κατά μήκος της νότιας κορυφογραμμής της Σιγκαπούρης.

Δεν πρόλαβα να πάω στο νησί Sentosa και στον Βοτανικό Κήπο. Είχα πάει και στα δύο παλαιότερα.

Για διαμονή, θα πρότεινα το πολύ ενδιαφέρον The Warehouse Hotel. Οικονομικότερη επιλογή το Hmlet Cantonment.

























































bottom of page