ΣΚΥΡΟΣ, το αυθεντικό νησί των Σποράδων

Η Σκύρος είναι ίσως το λιγότερο τουριστικό νησί των Σποράδων και ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν φυσική ομορφιά, καλό φαγητό και ένα ήρεμο, αυθεντικό περιβάλλον. Να εξερευνήσουν ιστορικά μνημεία και μια ζωντανή λαϊκή παράδοση αλλά και να χαλαρώσουν σε όμορφες παραλίες, γνωρίζοντας την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.
Γαλαζοπράσινα νερά, πευκόφυτες πλαγιές, άγρια βουνά, κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα, εξαιρετικό κρέας και υπέροχα τοπικά τυριά, αστακομακαρονάδες - σύμφωνα με την παράδοση, η Σκύρος είναι η γενέτειρα τους – και πάνω απ’όλα, φιλικοί ντόπιοι. Δεν θα ξεχάσω τις καθημερινές κουβέντες με τις γιαγιάδες, τις γειτόνισσες μου στη Χώρα. Μικρές, απλές στιγμές που κάνουν ένα ταξίδι ξεχωριστό!
Ένα νησί που αγάπησα πολύ και εύχομαι να μπορέσω να επισκεφτώ ξανά.
Είτε θα πας αεροπορικώς από την Αθήνα είτε με ferry από το λιμάνι της Κύμης, που απέχει περίπου τρεις ώρες οδικώς με αυτοκίνητο ή λεωφορείο από την Αθήνα.
Οι αποστάσεις είναι μικρές, αλλά η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, αν θέλεις να εξερευνήσεις και να γνωρίσεις το νησί. Η Πυξίδα Rent a Car Skyros είναι μια τίμια πρόταση.
Εξερεύνησε τη Χώρα. Είναι χτισμένη ψηλά και αμφιθεατρικά, με στενά σοκάκια, κάτασπρα σπίτια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο ψηλότερο σημείο της, βρίσκονται το κάστρο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία Brook βρίσκεται το μπρούντζινο άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ, του Βρετανού νεορομαντικού ποιητή, ο οποίος πέθανε ανοιχτά της Σκύρου κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου και έχει ταφεί στο νησί.
Να επισκεφθείς το εντυπωσιακό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, λαξευμένο στον βράχο και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού. Ακριβώς απέναντι, στο νησάκι Βρυκολακονήσι, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου.
Τα περίφημα σκυριανά αλογάκια είναι μια μοναδική φυλή αλόγου, μικρόσωμη, με μακριά και πλούσια χαίτη. Στο νησί υπάρχουν δύο επισκέψιμες φάρμες, η Skyrian Horse Trust και το Κτήμα Μουριές.
Αξίζει να επισκεφθείς το εργαστήριο του κεραμίστα Γιάννη Φτούλη, Ftoulis Skyrian Ceramics. Οι δημιουργίες του είναι εμπνευσμένες από την παράδοση. Ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά κόκκινα σκυριανά κεραμικά, φτιαγμένα από ντόπιο πηλό και χωρίς γυάλωμα.
Το σκυριανό σκαμνάκι, μια μικρογραφία καρέκλας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής τέχνης του νησιού. Αν σε ενδιαφέρει και θέλεις να γνωρίσεις την ιστορία και τη φιλοσοφία του, αξίζει να επισκεφθείς το εργαστήριο Thesis Wood λίγα λεπτά από τη Χώρα, το εργαστήριο του Γιάννη Μπαλωτή στα Μαγαζιά ή το κατάστημα του στη Χώρα, καθώς και το κατάστημα του Μανώλη Ανδρέου, επίσης στη Χώρα.
Επισκέψου το τυροκομείο Τάκου, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Φτιάχνει τυριά αποκλειστικά με γάλα από τα δικά του αιγοπρόβατα. Σπουδαία η γραβιέρα που ωριμάζει μαζί με θυμάρι σε πήλινα πιθάρια και το ξινοτύρι. Υπάρχει πωλητήριο με τα προϊόντα του για αγορά.
Κλείσε μονοήμερη εκδρομή στον Σαρακηνό, ένα νησάκι νότια της Σκύρου, με υπέροχα, διαυγή γαλάζια νερά και εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο στη διαδρομή. Θα κάνεις στάση στις σπηλιές για κολύμπι. Δύο καϊκια κάνουν τη διαδρομή, ο Υδροβάτης από τον Πεύκο και ο Απόλλων από τη Λιναριά, το κύριο λιμάνι του νησιού. Η εκδρομή στοιχίζει 40 ευρώ με γεύμα και 25 χωρίς, από τις 10.30 μέχρι τις 17.30. Εγώ επέλεξα να πάω με τον Υδροβάτη.
Που θα κολυμπήσεις
Στα Μαγαζιά και στον Μώλο, στην πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, με αμμουδιά ακριβώς μπροστά από τους δύο οικισμούς. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, beach bars και ταβέρνες.
Στα Γυρίσματα, με ρηχά, καθαρά νερά, χρυσαφένια άμμο και λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Στους Ασπούς, μη οργανωμένη παραλία, αν και προσωπικά δεν ξετρελάθηκα. Κοντά βρίσκεται και η υπαίθρια γλυπτοθήκη με μαρμάρινα γλυπτά και την όμορφη θέα στη θάλασσα.
Στην Καλαμίτσα, με βότσαλο και ήρεμα νερά, ακόμη κι όταν φυσά δυνατός αέρας.
Στις Αχερούνες, μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία.
Στον Πεύκο, ένα μικρό κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά και καταπράσινες πλαγιές.
Στον ‘Αγιο Φωκά, με αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα νερά, το ειδυλλιακό τοπίο και την αξιόλογη ταβέρνα της Κυρά-Καλής. Λυπηρό, όμως, ήταν να βλέπεις τα 4-5 χιλιόμετρα της διαδρομής προς την παραλία με καμένα δέντρα, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.
Στην Ατσίτσα, με τη φυσική ομορφιά της και εξερεύνηση του βυθού, καθώς και στον προστατευόμενο κόλπο της Πετρίτσας με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Στην υπέροχη Κυρά-Παναγιά, με άμμο και άψογη εξυπηρέτηση από το bar Cook-Nara.
Στον ‘Αγιο Πέτρο μέσα από χωμάτινη διαδρομή.
Στη Μαρκέση, με δύσκολο και ανώμαλο χωματόδρομο.
Στις φανταστικές παραλίες Μικρή και Μεγάλη Αγαλίπα, προσβάσιμες μόνο από μονοπάτι, με σχοινιά για υποστήριξη στο τελευταίο τμήμα ή με τη βάρκα Λυκομήδης από την παραλία Κυρά Παναγιά (11.00-15.00, 20 ευρώ/άτομο, τηλ 306973006655).
Που θα φας
Στο Μαργέτη, για απλή, σπιτική κουζίνα με τοπικά υλικά. Κατσίκι λεμονάτο και τηγανιτές πατάτες να πλέουν στην παχύρευστη σάλτσα του, αλλά και κρέατα στα κάρβουνα.
Στο παραδοσιακό καφενείο Ο μπάρμπα-Γιάννης και η Μαρίτσα, για τα καλύτερα κεφτεδάκια του νησιού και πεντανόστιμη λαδόπιτα με ξινοτύρι.
Στο παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο Πλάζα για σπιτικό πρωϊνό με λαδόπιτα και μέλι. Η ιδιοκτήτρια του, η ‘Αννα, αν και λιγομίλητη και απόμακρη στην αρχή, μόλις πιάσαμε την κουβέντα αποδείχθηκε πολύ πιο συμπαθητική και φιλόξενη.
Στο αγαπημένο των ντόπιων καφενείο Γωνιακό, για μαγειρευτά.
Στον Μήτσο, για ελληνικό καφέ και εξαιρετική μπουγάτσα, ένα ακόμη αγαπημένο στέκι των ντόπιων.
Στην Κυρά Μαρία, για χειροποίητες πίτες και τραχανοπιτάκια, τα γνωστά «τεροπιτάκια».
Στην υπερυψωμένη βεράντα της ταβέρνας Στέφανος, πάνω από την παραλία Μαγαζιά, για κατσίκι ή αστακομακαρονάδα.
Στη Σταματία, για αστακομακαρονάδα, κριθαρότο με φρέσκα θαλασσινά ή λεμονάτο κατσίκι.
Στην ταβέρνα Στέλιος, πλάι στο κύμα για αστακομακαρονάδα με μακαρόνι στριφτάρι και πεντανόστιμη ροφόσουπα.
Στην ταράτσα του Ασημενού, στους Ασπούς, για αστακομακαρονάδα.
Στην παραδοσιακή κρεατοταβέρνα ‘Αγιος Πέτρος, όπου η πρώτη ύλη, κρέατα, τυροκομικά και λαχανικά, προέρχεται από τη φάρμα του ιδιοκτήτη. Κατσικάκι στη λαδόκολλα, κόκορας κρασάτος, γεμιστά, μουσακάς και παϊδάκια, είναι μερικά από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις. Εγώ πήγα δύο φορές.
Στην ταβέρνα Πέρασμα με μικρό μενού και προϊόντα που είναι όλα παραγωγή της οικογένειας. Να φας λεμονάτο κατσίκι και σκυριανά τεροπτάρια, μικρά πιτάκια με γέμιση από τραχανά και μυζήθρα.
Στην ευρύχωρη, σκεπαστή αυλή της ταβέρνας Μουριές, για λεμονάτο κατσίκι ή αρνίσια παϊδάκια. Αν σου κάνει κέφι, επισκέψου και την ομώνυμη φάρμα τους με τα σκυριανά αλογάκια.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα γαστροταβέρνα Amerissa.
Για ποτό στο Calypso, στην καρδιά της Χώρας (εγώ το είχα κάνει στέκι μου), στην πίσω βεράντα ή μπροστά στην πλατεία του Αγορά για τοπικό κρασί, Lalari. Στο Juicy beach bar, το καλύτερο στο νησί, στην παραλία των Μαγαζιών.
Παραδοσιακό σκυριανό αμυγδαλωτό, γεμιστό με θυμαρίσιο μέλι και καρύδι, και παγωτό με τη βραβευμένη γεύση αμυγδαλωτό από το ζαχαροπλαστείο Τα Γλυκά της Φαλταϊνας.










Comments