top of page

Απόλαυση!!!

ΤόΔΕ  Τι, Λευκωσία (Τ: 96620574)



Το επισκέφθηκα δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, τόσο πολύ μου άρεσε. Θα πάω ξανά, έχω ήδη προγραμματίσει και κάνει κράτηση για ακόμα δύο φορές. Πήγαινε γιατί αξίζει, το φαγητό είναι νόστιμο, η ατμόσφαιρα χαλαρή και αν αγαπάς το ρεμπέτικο, έχει ζωντανή μουσική κάθε Τρίτη και Σάββατο.

Είναι λοιπόν το εγχείρημα δύο Ελλαδιτών, του Νίκου, ο οποίος βρίσκεται στην κουζίνα και βγάζει σπουδαία πιάτα και του Σάκη στην εξυπηρέτηση.

Σε ξενίζει κάπως το όνομα του μαγαζιού, αν και το «κλέψανε» από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη θέλοντας να δώσουν έμφαση στην ουσία, στην απλή, αυθεντική ελληνική γεύση. Γεγονός που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία! Μπράβο τους!

Ο χώρος παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης, αν και στη δεύτερη επίσκεψη μου πρόσεξα ότι το μαγαζί κάπως σουλουπώθηκε, με την αφαίρεση του διαχωριστικού τοίχου, ο χώρος διευρύνθηκε και έγινε πιο συμπαθητικός.

Δεν θα βρεις τα πιάτα στολισμένα στο τραπέζι, θα τοποθετηθούν με το που καθίσεις στο τραπέζι. Το σέρβις είναι χαλαρό, φιλόξενο και πρόσχαρο, αν και υπήρξε στιγμή που δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τον σερβιτόρο. Υπάρχει μόνο μια ετικέτα κρασί, κάτι που μου άρεσε, στα 25 ευρώ, χύμα και βαρελίσιο. Επιπλέον τσίπουρο και δύο είδη μπίρας.

Το φαγητό είναι εξαιρετικό, οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, η παρουσίαση είναι όμορφη, γεγονός που με εξέπληξε ευχάριστα, με ζουμί ή σάλτσα στο πιάτο κάνοντας το φαγητό ακόμα πιο νόστιμο. Δοκίμασα όλο το μενού. Οι σαλάτες είναι εξαιρετικές, τα διάφορα, ιδιαίτερα ελληνικά τυριά, όπως κατσικίσιο κεφαλάκι Κρήτης, λαδοτύρι Μυτιλήνης μεταξύ άλλων και τα ορεκτικά με επιλογές όπως λουκουμάδες ντομάτας, σαρμαδάκια (τα δικά μας κουπέπια), φλογέρα μανιταριών και σουτζουκάκια πολίτικα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Από τα κυρίως πιάτα, λάτρεψα το μοσχαρίσιο συκώτι, το σιγομαγειρεμένο αρνάκι φούρνου, το κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλόπιτες και το εξαιρετικό χοιρινό σουβλάκι. Τα σκέφτομαι και μου τρέχουν τα σάλια. Αν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι θα ήταν το ψωμί, θα προτιμούσα κάτι πιο παραδοσιακό και τις τηγανητές πατάτες, θα τις προτιμούσα περισσότερο τραγανές.

Τελειώνοντας, να αναφέρω ότι είναι ένα μαγαζί σε μια γειτονιά στην Έγκωμη που μου έκλεψε την καρδιά. Είναι χαλαρό, εύκολο, δεν θα σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι, θα φας εξαιρετικό φαγητό, θα πιεις αξιοπρεπέστατο κρασί και αν επιλέξεις, θα ακούσεις και ρεμπέτικα. Πήγαινε, θα το αγαπήσεις!

 









Quido and the Gooze, Λευκωσία      

Εξαιρετικές οι δύο νέες προσθήκες πίτσας στο μενού. Η Spicy Sal με σάλτσα μαρινάρα, σαλάμι και πίκλα και η Zucca Special με πουρέ κολοκύθας, τυρί gorgonzola, σπανάκι και μαύρο σκόρδο aioli. Τους βγάζω το καπέλο!

 





DOT, Λευκωσία (Τ: 22101228)

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του DOT, βρέθηκα με ευχάριστη παρέα στον ανακαινισμένο χώρο του. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και να απολαύσω τη νέα πρόταση του μαγαζιού, η οποία εστιάζει στη μεσογειακή κουζίνα και συνδυάζει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία της. Πιάτα τα οποία μοιράζεσαι με την παρέα σου, πίνοντας κρασί από την ενημερωμένη λίστα του μαγαζιού και απολαμβάνοντας εξαιρετικά μουσικά ακούσματα.

Μοιράστηκα με την παρέα μου ουκ ολίγα πιάτα. Αρχίσαμε με δύο απολαυστικές σαλάτες και συνεχίσαμε με κεφτέδες με σπανάκι και αρωματικά βότανα, καλαμάρι sauté με κρέμα σελινόριζας, σεβίτσε από φαγκρί, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και μπρουσκέτα με χταπόδι και λευκό ταραμά από τα ορεκτικά. Από τα κύρια πιάτα, δοκίμασα το χορτοφαγικό ριζότο με μανιτάρι και τρούφα, τις βίγκαν gluten free πέννες με μανιτάρι, γλυκοπατάτα και σάλτσα καρύδι, το στήθος πάπιας με σάλτσα teriyaki και πορτοκάλι, ένα εξαιρετικό αρνίσιο κότσι και φιλέτο από φαγκρί με ρύζι σπανακιού και τσιπς γλυκοπατάτας. Πεινούσαμε πολύ!

Τα τρία γλυκά στο τέλος, η σοκολατίνα με κρέμα σοκολάτας, το παντεσπάνι με κρέμα pistachio και το τιραμισού ήταν πολύ εύγεστα. Ευχαριστώ τον Πόλυ για το υπέροχο δείπνο και την υπέροχη παρέα. Θα πάω ξανά!

 








Alley, Λεμεσός (Τ: 99402221)

Καταπληκτικό λαυράκι στο κάρβουνο σερβιρισμένο με salsa verde και μοναδικό Tiramisu. Βρέθηκα στο μαγαζί εκείνο το Σάββατο βράδυ με κίτρινη προειδοποίηση από τη μετεωρολογική υπηρεσία για καταιγίδα, έντονη βροχόπτωση και αέρα και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν ανεξέλεγκτες και κάποιες στιγμές με ένταση, ο Χριστόφορος και ο Χρήστος μας φροντίσανε και παραμείναμε ώστε να απολαύσουμε το δείπνο μας. Τους ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστώ και για το απολαυστικό τσίπουρο, μετά από δύο μπουκάλια κρασί, στο τέλος!

 




Sentio, Λευκωσία (T: 22322324)

Αρνάκι Φρικασέ και Βοδινά Μάγουλα Στιφάδο είναι τα δύο καινούργια πιάτα που προστέθηκαν στο μενού του Sentio. Δύο μαμαδίστικες συνταγές εκτελεσμένες με ένα ιδιαίτερο, διαφορετικό τρόπο. Πεντανόστιμα και τα δύο! Μην παραλείψεις να τα δοκιμάσεις την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το μαγαζί.

 








bottom of page