top of page

VILNIUS σε 22 προτάσεις ...



Είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Μια από τις λιγότερο γνωστές πόλεις της Ευρώπης αλλά και ένα μέρος με τεράστια ιστορία, κάστρα, πολλές εκκλησίες και ένα πανέμορφο, μεσαιωνικό/ιστορικό κέντρο με χαριτωμένα, χρωματιστά κτίρια. Είναι καταπράσινη, γεμάτη υπέροχα πάρκα και επιβεβαιώνω ότι αξίζει να την εξερευνήσεις.


Θα πετάξεις με Wiz Air από Λάρνακα κατευθείαν για Vilnius. Μια πτήση που διαρκεί 4 περίπου ώρες. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο, έτσι σε 15 λεπτά θα βρίσκεσαι στην παλιά πόλη.


Για να πας στο κέντρο από το αεροδρόμιο, θα πάρεις ταξί. Κατέβασε τις εφαρμογές Uber και Bolt (την οποία βρήκα φθηνότερη, 5-8 ευρώ) και κάλεσε ταξί. Είναι βολικό και πολύ φθηνό. Μην χρησιμοποιήσεις άλλο είδος ταξί γιατί είναι ακριβότερο (20 ευρώ). Αν προτιμάς λεωφορείο, πάρε το 88 για το κέντρο αλλά να έχεις υπόψη ότι οι δρόμοι της παλιάς πόλης είναι στενοί και το λεωφορείο πάει γύρω από τη παλιά πόλη. ‘Αρα πολύ πιθανόν θα χρειαστεί να περπατήσεις.






Περιπλανήσου στην παλιά πόλη. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις της Βόρειας Ευρώπης και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι κουκλίστικη, σχεδόν παραμυθένια και περπατήσιμη. Θα βρεις αμέτρητες εκκλησίες, παλάτια και το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους. Κάνε σημείο αναφοράς τη Vilnius Cathedral Square και αφέσου, απολαμβάνοντας την ομορφιά της.




Η πλατεία, η Vilnius Cathedral Square βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και συμπεριλαμβάνει τον σημαντικό καθεδρικό ναό, Vilnius Cathedral (Cathedral Basilica of St Stanislaus and St Ladislaus of Vilnius), το Bell Tower (ανέβα πάνω για πανοραμική θέα) και το Palace of the Grand Dukes.




Η St Anne’s Church είναι ο λόγος που η παλιά πόλη έχει συμπεριληφθεί στην Unesco World Heritage. Είναι φτιαγμένη από κόκκινα τουβλάκια, βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Vilnia και είναι εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής.





Ανέβα στο Gediminas Castle και απόλαυσε μοναδική θέα σε ολόκληρη τη πόλη. Δεν υπάρχει χρέωση εκτός κι αν προτιμήσεις το μικρό βαγόνι τελεφερίκ με μια μικρή επιβάρυνση.








Πέρασε τα «σύνορα» στην ελεύθερη Δημοκρατία της Uzupis, τη συνοικία των καλλιτεχνών, μια αυτόνομη γειτονιά με γκράφιτι, αναρίθμητες γκαλερί και αντικερί και ιδιαίτερα μαγαζιά, μπαράκια και εστιατόρια. Εξερεύνησε την περπατώντας την, χάζεψε το γλυπτό του Archangel Gabriel και βγάλε μια φωτογραφία μπροστά από το Uzupis Σύνταγμα, δημοσιευμένο σε πλάκα στην οδό Paupio και μεταφρασμένο σε 50 γλώσσες. Εδώ βρίσκεται και το εστιατόριο Amandus, το οποίο προσφέρει μενού γευσιγνωσίας βασισμένο στη παραδοσιακή κουζίνα της χώρας. Θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση πολύ έγκαιρα γιατί από ότι φαίνεται είναι πολύ δημοφιλές – εγώ δεν κατάφερα να βρω τραπέζι.




Εναλλακτικά πιες ένα ποτό στο Uzupio Kavine με το όμορφο πάτιο με θέα τον ποταμό και ποιοτικό καφέ στο ιδιαίτερο Coffee1. Κάνε μια στάση στο Jonas Mekas Draught Alley, ένα στενό σοκάκι που ενώνει την Ακαδημία Τέχνης με την Uzupis street και χάζεψε τα διάφορα μαγαζάκια.




Κάνε μια στάση στο Gate of Dawn στη γραφική Ausros Vartu street, ένα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της πόλης. Υπήρξε μία από τις πέντε πύλες του προστατευτικού τείχους γύρω από την πόλη που είχε κτιστεί κατά τη διάρκεια του Grand Duke Alexander of Lithuania το 1503.





Πήγαινε στη Literatu street και χάζεψε τις 200 πλακέτες πάνω στον τοίχο, αφιερωμένες όλες σε Λιθουανούς συγγραφείς. Είναι όμορφα!







Να φας πρωϊνό και να πιείς απολαυστικό καφέ στα εξαιρετικά Kitchen Coffee Vilnius και Elska.







Πιες ποιοτικό καφέ στο μοντέρνο, κατάλευκο StrangeLove, στο Brew Specialty Coffee και στο φημισμένο, διαχρονικό Pinavija cafe & bakery. Στο Augustas ir Barbora Love Story Cafe με την ιδιαίτερη διακόσμηση κάνε μια στάση για καφεδάκι ή καλύτερα για ένα ποτό.








Περπάτησε την Gediminas Avenue, τον εμπορικό δρόμο της πόλης. Εδώ θα βρεις κι ένα μικρό παράρτημα του Senoji Kebinine με τα διάσημα pastry kibinai. Περισσότερο όμως ενδιαφέρον και γραφικότητα παρουσιάζουν η Stikliu street, η Pilies street, η Bernardinu street και η Ausros Vartu Street.




Εξερεύνησε τη νέα πόλη, Naujamiestis, περπατώντας μακριά από την παλιά πόλη. Πιες καφέ ή ακόμα καλύτερα προγευμάτισε στο μοντέρνο και αγαπημένο στους ντόπιους Taste Map Coffee Roasters.







Αξίζει μια επίσκεψη στο MO Museum (μόνο 5 ευρώ η είσοδος) και στο National Gallery of Art (6 ευρώ) για μοντέρνα τέχνη.



Να φας οπωσδήποτε παραδοσιακά, ντόπια Cepelinai, τα οποία ουσιαστικά είναι μεγάλα dumplings φτιαγμένα από βρασμένη πατάτα και γεμιστά με χοιρινό και μια σάλτσα φτιαγμένη από λιωμένο μπέικον.




Αξίζει να χαζέψεις τα βιβλία στο Mint Vinetu, ένα χαριτωμένο, αλλιώτικο βιβλιοπωλείο όπου μπορείς να αράξεις διαβάζοντας και πίνοντας καφέ.



Σεργιάνισε κατά μήκος του ποταμού και χάζεψε τον κόσμο και τις δραστηριότητες του.






Για ποτό πήγαινε στο παραδοσιακό αλλά πολύ ενδιαφέρον Shekutis. Υπάρχουν 3 παραρτήματα και όλα σερβίρουν φανταστική μπύρα και ένα παραδοσιακό, φθηνό μενού με τοπικές λιχουδιές. Στο λατρεμένο, μικρούτσικο Spunka στο Uzupis, το οποίο σίγουρα οι ντόπιοι δεν θα ήθελαν να ξέρεις και στο κοσμοπολίτικο Beer House Craft Kitchen.



Αγόρασε ντόπια σοκολάτα Ruta σε ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών.




Δύο εστιατόρια που ξεχώρισα είναι το μικρό αλλά νόστιμο Gaspar’s και το καταπληκτικό με ένα Michelin star Nineteen18.








Επιπλέον, στο σκοτεινό αλλά πολύ ενδιαφέρον Dziaugsmas και στο bar/restaurant Somm για στρείδια, ωμό ψάρι ή πιατέλα με τυριά και αλλαντικά.




Μεσημεριανό θα φας στο κλασάτο και αγαπημένο των ντόπιων Stebuklai (δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρω τραπέζι Σάββατο μεσημέρι).





Θαύμασε το κάστρο Trakai το οποίο βρίσκεται στη μέση της λίμνης Galve. Η ομορφιά του θα σε αφήσει άφωνο. Θα πας με το λεωφορείο, μια διαδρομή περίπου 40 λεπτών και το εισιτήριο στοιχίζει μόνο 4 ευρώ. Από τον σταθμό του λεωφορείου, θα καλέσεις ένα Bolt taxi και θα σε πάρει στο κάστρο σε λίγα λεπτά. Να φας παραδοσιακό kibinai στο Senoji Kibinine. Υπάρχουν δυο μαγαζιά δίπλα δίπλα, δεν κατάλαβα γιατί, αλλά να πας στο δεύτερο που είναι πιο χαριτωμένο και περισσότερο δημοφιλές.



Αν υπάρχει επιπλέον χρόνος και ενδιαφέρον, αξίζει να επισκεφτείς το Hill of Three Crosses Monument, την Kalvariju Market (αγορά τροφίμων και όχι μόνο), το εστιατόριο 14 Horses και φυσικά το Museum of Occupation & Freedom Fights, το οποίο εστιάζει στη ζωή κατά τη περίοδο κατοχής της χώρας από την πρώην Σοβιετική ‘Ενωση.






bottom of page