top of page

PUGLIA: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΝΕΙΡΟΥ



Πέταξε για Bari και κάνε το βάση σου για την εξερεύνηση της Puglia, τη μακρύτερη περιφέρεια της Νότιας Ιταλίας. Από τον σταθμό τρένου της πόλης, το Bari Centrale, εύκολα παίρνεις το τρένο για να πας σε άλλες πόλεις – τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνά. Δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο να το επισκεφτείς, μια μέρα είναι αρκετή για να πάρεις μια αυθεντική γεύση της ομορφιάς του, της ζωής, της θάλασσας και του φαγητού. Εγώ επέλεξα να μείνω για 15 μέρες και στη συνέχεια συνάντησα την οικογένεια μου και συνεχίσαμε για ακόμα δύο εβδομάδες την εξερεύνηση μας νοτιότερα. Σε κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ενοικιάσεις αυτοκίνητο. ‘Ολες οι εταιρείες βρίσκονται στο αεροδρόμιο, έτσι αναγκαστικά θα το παραλάβεις και θα το παραδόσεις εκεί.


Poligniano a Mare

Πάρε το τρένο από το Bari, μια διαδρομή μισής περίπου ώρας (κόστος 2.70 ευρώ) για τη μαγική αυτή πόλη.

Κολύμπησε στην παραλία Lama Monachile. Είναι όμορφη, πετρώδης, δυσκολεύεσαι να κάτσεις ή να μπεις στη θάλασσα από τις τόσες πολλές πέτρες αλλά δεν χορταίνεις να θαυμάζεις την ομορφιά της, ιδιαίτερα από ψηλά. Άλλη παραλία εκεί κοντά είναι η Lido Cala Paura. Είναι θορυβώδης, επίσης πετρώδης, έξω και μέσα στο νερό, αλλά μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου σε τσιμεντένια επιφάνεια και να είσαι κάπως πιο ... βολικά.

Για πίτσα το μεσημέρι πήγαινε στο Pizzeria Il Quadnifolgio.

Να φας δείπνο στο υπέροχο εστιατόριο Antiche Mura.

Σιεράνισε στο κέντρο της πόλης και χάζεψε τα ωραία μαγαζάκια. Είναι ζωντανή πόλη, αρκετά τουριστική, πολύ δημοφιλής, με ευχάριστη ατμόσφαιρα και ωραίες επιλογές για φαγητό και ποτό. Πριν φύγεις, κάνε μια στάση στο Bar Peppino για παγωτό με γεύση ... πατάτας.













TRANI

Είναι 40 λεπτά διαδρομή με το τρένο από το Bari (3.40 ευρώ το άτομο). Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο, στη μαρίνα, στον καθεδρικό ναό και στο πάρκο. Απέφυγε να το επισκεφθείς μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. ‘Ολα είναι κλειστά λόγω ζέστης. Η πόλη ζωντανεύει ξανά αργά το απόγευμα. Απόλαυσε γεύμα με ωμά ψαρικά, κόκκινη γαρίδα, langoustine ζυμαρικά και στρείδια στο εστιατόριο ROSA dei VENTI, από τα λίγα που βρήκα ανοιχτά.








MONOPOLI

Η μοναδική αυτή πόλη είναι μόλις 35 λεπτά με τρένο από το Bari.

Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο, κάτι που επιβάλλεται για όλες τις πόλεις και τα χωριά.

Πιες ποτό στο μικρό αλλά με εξαιρετική θέα Sottocoperta – απόλαυσα Chardonnay Salento στα 4,50 ευρώ το ποτήρι.

Γεύμα στο παραδοσιακό με μπλε και άσπρα έπιπλα Osteria Perricci (τηγανιτά ολόφρεσκα ψαρικά, σπαγέτι με mussels και clams) ή στο πιο σικ La Locanda sul Porto με θέα όμως τον χώρο στάθμευσης.

Περπάτησε μέχρι την παραλία Porto Paradiso. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες ήταν στα 15 ευρώ, λόγω του ότι ήταν σχετικά αργά το απόγευμα (περίπου 3 ½ η ώρα), ενώ οι κανονικές τιμές αρχίζουν από 35, 40 και 50 ευρώ. Καλή ιδέα να περπατήσεις την πόλη και περιμετρικά, παράλληλα με τη θάλασσα.

Να φας το βράδυ στο ιδιαίτερο και πολύ προσεγμένο My Wine – Il Piacere del Palato με amuse buse και pre dessert από τον σεφ.

Αξίζει επίσης να αναφέρω το φανταστικό, upscale, πάνω στο νερό εστιατόριο SaleBlu για ψάρι, αν υπάρχει περιθώριο χρόνου.

Για κάτι πιο χαλαρό αλλά αρκετά νόστιμο στο Ricciolandia in Savelletri, όπου θα απολαύσεις αχινούς (1 ευρώ ο ένας), ξιφία καρπάτσιο, αχνιστά μύδια και νόστιμα ζυμαρικά με αχινό. Είναι χαλαρή, απάχικη ταβέρνα, πάνω στο νερό με πλαστικές άσπρες καρέκλες και δυστυχώς πλαστικά ποτήρια για νερό και κρασί.












ALBEROBELLO

Το παραμυθένιο Αλμπερομπέλο με τα κατάλευκα χαμηλά σπίτια, φτιαγμένα από ασβεστόλιθο και τους κωνικούς, γκρίζους τρούλους για σκεπές είναι ένα μέρος με ξεχωριστή ομορφιά. Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO γιατί είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής και πολύ γνωστό για τα ιδιαίτερα, παραμυθένια σπιτάκια με το όνομα trulli, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Περπάτησε στο κέντρο, χάσου στα στενά δρομάκια και χάζεψε τα όμορφα μαγαζάκια του. Πήγαινε στο INTINI για κεραμικά από το Crottaglie, στο χαριτωμένο Trullo con Vecchio Focolare και στο μικροσκοπικό αλλά πολύ χαριτωμένο ντελικατέσσεν Antichi Sapori Trullo με ενδιαφέροντα προϊόντα αλλά ένα αγενή ιδιοκτήτη.

Δοκίμασε τη γλυκιά εκδοχή του taralli, που είναι πολύ δημοφιλής τοπική λιχουδιά.

Να φας μεσημεριανό στο υπέροχο La Cantina. Είναι πιο έξω από το κέντρο, μικρό, με παραδοσιακό και πολύ νόστιμο φαγητό. Να φας το πιάτο με μοτσαρέλα, τοπικό τυρί, λουκάνικο, λαχανικά preserved στο ελαιόλαδο, τα νόστιμα ζυμαρικά orecchiette με ντομάτα, τυρί και βασιλικό και κάποια τοπικά πιάτα με veal rolls με σάλτσα από σκόρδο, τυρί και μαϊντανό και τα εξαιρετικά Bombette (ψητά neck rolls με γέμιση τυρί και παναρισμένα σε φρυγανιά). Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με το εξαιρετικό τιραμισού.

Πιες υπέροχο Caffe con Latte di Mandorla (aka Caffe Leccese) στο Bar Rione Monti και μπύρα στο MALART (Birra Artigianale), όπου φτιάχνουν τη δική τους.












OSTUNI

Το όμορφο Οstuni είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου. Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο με τα πανέμορφα μπαρ και εστιατόρια – το έχουν παρομοιάσει με τη Σαντορίνη, αφού θα συναντήσεις ωραία μπαράκια πάνω σε σκαλιά με ωραία μουσικά ακούσματα. ‘Εχει πλούσια νυχτερινή ζωή, είναι πολύ τουριστικό και πολυσύχναστο.

Πιες κοκτέιλ στο όμορφο με υπέροχα γκρί πουφ GIPAS111 (στα 10 ευρώ το κοκτέιλ). Για φαγητό, επέλεξε το Osteria del Tempo Perso.

Αξίζει να αναφέρω τη Masseria Moroseta, μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για διαμονή εδώ.

Καθοδόν για το Ostuni μην παραλείψεις να κάνεις μια βουτιά στην παραλία Lido Morelli.











MATERA

Η συγκλονιστική Μatera με τα σπίτια σπηλιές μέσα στα βράχια είναι πραγματικά πανέμορφη, μαγική. Περιπλανήσου και αφέσου στη μαγεία του λαβύρινθου των αρχαίων στενών της παλιάς πόλης, γνωστής σαν Sassi (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO). Μια καλή συμβουλή για να γνωρίσεις την πόλη είναι να ακολουθήσεις τη διαδρομή γύρω από τα Sassi di Matera, Sasso Barisano και Sasso Caveoso.

Να επισκεφθείς το μουσείο σύγχρονης γλυπτικής, το MUSMA με εκθέματα πολύ εντυπωσιακά έργα τέχνης.

Για διαμονή, θα πρότεινα τα υπέροχα ξενοδοχεία, Sextantio και Il Palazzoto.

Για μεσημεριανό να πας στο La Pignata και να απολαύσεις τυρί Burrata & αλλαντικά Capocollo of Lucania, Carpaccio di Bresaola και νόστιμα ζυμαρικά (Pacchero alla Lucana).

Πιες ποτό νωρίς το βράδυ στο πανέμορφο Zipa cafe με ριγμένα σκόρπια στα βράχια μαξιλάρια και πολλά κεριά. Πρωτότυπη δε η επαγγελματική κάρτα του μαγαζιού, ένα κουτάκι με shower cap!

Αγόρασε ψωμί από τον φούρνο Il Forno Sassi και απόλαυσε το δείπνο σου στο L’Abbondanza Lucana. Άλλες αξιόλογες επιλογές για φαγητό είναι το La Lopa, το 19a Baccus και η Trattoria del Caveoso.

Τέλος, πέρασε από το γουστόζικο μαγαζάκι TUFA για αξεσουάρ φτιαγμένα από την πέτρα της Ματέρα. Αξιοσημείωτο εδώ οι πάμπολλες γάτες που περιφέρονται στην πόλη.


















(Ιούλιος 2022)


... to be continued

bottom of page