top of page

Food Diary 21/07/2019 - Matsuhisa, Tocayo, Λαζαρής


Bits and pieces


Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

Matsuhisa 

Με αφορμή την παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, όπου τραγούδησε με 200 κιθάρες στο κηποθέατρο Λεμεσού και την πρώτη μέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου Amara, επισκέφτηκα το Μatsuhisa νωρίς το βράδυ για ένα ελαφρύ γεύμα. Το σκηνικό είναι μαγικό, με θέα τη φανταστική πισίνα και τη θάλασσα στο βάθος. Αρχίσαμε με τo new style sashimi άσπρο ψάρι, το οποίο τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση ήταν εξαιρετικό. Ακολούθησαν 2 ακόμα είδη sashimi, toro και yellowtail, τα οποία δεν ικανοποίησαν μιας και πολύ πιθανό ο χρόνος μαγειρέματος στη μαρινάδα των εσπεριδοειδών ήταν παρατεταμένος, ενώ το χέλι ήταν απολαυστικό. Τα 2 είδη sushi rolls που επιλέξαμε, το House Special, που αποτελείται από 5 διαφορετικά είδη ψαριών και που τόσο ένθερμα το σύστησε η σερβιτόρα, καθώς και το salmon skin ήταν ουδέτερα τόσο σε γεύση όσο και σε ένταση. Μπορείς να επιλέξεις το κρασί σου με τη βοήθεια του λάτρη του οίνου και αγαπημένου sommelier Γιώργου - γνωστός από το Fat Fish - και αφέσου να απολαύσεις την όλη ατμόσφαιρα. Ακριβές τιμές όμως για κρασί στο ποτήρι. Θα επιστρέψω όμως ευχαρίστως για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα και περισσότερες εντυπώσεις. Αμαθούντος 95, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός, 25442222.

Tocayo 

Η τελευταία άφιξη στη γαστρονομική σκηνή της Λευκωσίας. Μου αρέσει ο μινιμαλιστικός χώρος του και ιδιαίτερα το μπαρ με τις ροζ καρέκλες, όπως και ο εξωτερικός πάγκος των 6 καθισμάτων με θέα το εσωτερικό του μαγαζιού. Πρόκειται για τη σύμπραξη του εστιατορίου Rococo και του μπαρ Lost and Found. Η κουζίνα είναι ένα πάντρεμα της νοτιοανατολικής Ασίας με της Λατινικής Αμερικής με τον εξαιρετικό σεφ Αντρέα Αντρέου να ηγείται της κουζίνας. Θα βρεις λοιπόν στοιχεία όπως ceviche, κόκκινο κάρι, σάλτσα chimichurri, pak-choi, περουβιανό κοτόπουλο και άλλα. Το σέρβις είναι γρήγορο, ίσως λίγο πιο γρήγορο από ό,τι θα το ήθελα, με τα πιάτα να καταφθάνουν στο τραπέζι άμεσα. Η σαλάτα Buddha είναι φαντασμαγορική στην εμφάνιση, φρεσκότατη και πολύ-πολύ εύγεστη. Τα δύο ceviche, λαβράκι και τόνος, είναι εξαιρετικά. Επίσης το octopus pastrami και prawn dumplings με αρκετά ενδιαφέροντα υλικά είναι νόστιμα, όπως και το shiitake ravioli. Πιάτο που λάτρεψα ιδιαίτερα είναι το mushroom Takikomi, ένα είδος ριζότο με ποικιλία μανιταριών και πουρέ καλαμποκιού. Το sauté salmon είναι επίσης αρκετά καλό, επισκιάστηκε όμως από τα άλλα πιάτα. Το baked sea bass με κόκκινο κάρι είναι επίσης απολαυστικό. Αποθέωση τα 3 γλυκά, chocolate, lemon και raspberry, που φτιάχνονται με διαδικασίες που δύσκολα μπορούμε να εφαρμόσουμε στη δική μας κουζίνα. Το λεμόνι ειδικά είναι ονειρεμένο! Γενικά, το φαγητό εδώ είναι εξαιρετικό, το περιβάλλον λιτό, άνετο και προσιτό και οι τιμές πολύ λογικές. Έχω πάει ήδη 3 φορές και δεν με έχει απογοητεύσει. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πρεβέζης 10, Λευκωσία, 70 088089. 

Λαζαρής 

Το επισκέφθηκα δύο φορές. Και τις δύο δεν πρόλαβα το πρόγευμα, το οποίο σερβίρεται μέχρι τις 13:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακο. Ο χώρος τους είναι λατρεμένος, ρουστίκ αλλά πολύ γουστόζικος, όπου το κάθε τι είναι μελετημένο και τακτοποιημένο. Υπάρχουν επίσης μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Το μενού παρουσιάζει ενδιαφέρον και πολύ χιούμορ. Υπάρχουν κάποιες επιλογές, παραδοσιακές και μη, με αβγά, ποικιλία με αμφίψωμα aka sandwiches και κάποια είδη σαλάτας, όπως της γιαγιάς, της Τασούλας. Επιπλέον υπάρχει επιλογή πιατέλων (platters), όπως Του Παναϋρκού, Του Μερακλή. Μετά το μεσημέρι, μπορείς να παραγγείλεις το λεγόμενο Τσίλλημα με επιλογές όπως ταχίνι, χούμους, φάβα, πατατοσαλάτα, παντζαροσαλάτα κλπ. Υπάρχουν επίσης τα μαγειρευτά της ημέρας που μαγειρεύει η Ευγενία όπως γίγαντες, αρνίσιο συκωτάκι, κοτόπουλο του μπεκρή και τηγανιά (χοιρινό σβησμένο με λεμόνι). Διάλεξα τη Ντη-Τοξ (Detox salad) και παρόλο που τα υλικά ήταν ολόφρεσκα, η ποσότητα της κινόα στο πιάτο ήταν μηδαμινή και υπερίσχυε το σέλινο. Το σάντουιτς Μάμας με κοτόπουλο, αβοκάντο, αβγό, τυρί, χαλλούμι, ντομάτα και φρέσκο μαϊντανό ήταν νόστιμο, ενώ το χωριάτικο γιαούρτι με μέλι, φουντούκια και εποχιακά φρούτα ήταν απολαυστικό. Φτιάχνουν το κάθε τι στο μαγαζί. Ο artisan baker του Λαζαρή, ο Κυριάκος Καραϊσκάκης – θα δεις φωτογραφία/καρικατούρα του στο μενού - φτιάχνει παραδοσιακές πίτες και προζυμένια ψωμιά, τα οποία πωλούνται και στο μαγαζί. Τα γλυκά επίσης εδώ φτιάχνονται από την Ευγενία και είναι αξιόλογα. Το γαλακτομπούρεκο ήταν ονειρεμένο όπως και το καλό πράμα με γάλα καρύδας και η σοκολατόπιτα. Το σέρβις είναι άρτιο, πρόσχαρο και πολύ φιλικό. Αγίου Λαζάρου 37-39, Λάρνακα 24655700. 

bottom of page