top of page

Food Diary 29/03/2020 - GREEN KITCHEN at HOME


Bits and pieces!

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!


Το GREEN KITCHEN at HOME είναι το τέταρτο βιβλίο των David Frenkiel and LuiseVindahl, ενός ζευγαριού που μοιράζεται μαζί μας περισσότερες από 100 χορτοφαγικές συνταγές που φτιάχνουν οι ίδιοι στο σπίτι τους. Οι συνταγές τους είναι πολύτιμες, έξυπνα σχεδιασμένες και πρακτικές, με tips, οδηγίες για την προετοιμασία των υλικών και πληροφορίες για τον χρόνο μαγειρέματος. Κάθε συνταγή συνοδεύεται από μια μικρή εισαγωγή που σε βάζει στο πνεύμα της παρασκευής και των απολαυστικών συνδυασμών προϊόντων.


Το συγκεκριμένο βιβλίο αρχίζει με μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή, μια εξομολόγηση και μια υπόσχεση. Μας εκμυστηρεύονται ότι όπου υπάρχει η αναγραφή/σημείωση ότι «αγαπάμε αυτή τη συνταγή» (we love this recipe), δεν σημαίνει ότι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να τη φτιάχνουν. ΄Οσο νόστιμη ή πραγματικά αγαπημένη κι αν ήταν όταν τη δημοσίευσαν, πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες και συνήθειες της οικογένειας τους.

Η υπόσχεση? Μας δίνουν ένα βιβλίο με γρήγορα, απλά και φιλικά προς τα παιδιά χορτοφαγικά πιάτα και συνταγές με οδηγίες κατανοητές που στηρίζονται στην εποχικότητα των λαχανικών και φρούτων. Αυτός είναι, εξάλλου, ο πιο απλός τρόπoς ώστε να υπάρχει μια φυσική ποικιλία στη διατροφή μας όλο τον χρόνο. Τα εποχιακά λαχανικά/φρούτα είναι πιο εύγεστα, φθηνότερα και η κατανάλωση τους είναι πιο βιώσιμη και κατά συνέπεια πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο David γράφει ότι λίγα πράγματα είναι τόσο σημαντικά και πολύτιμα όσο ένα γεύμα γύρω από το τραπέζι και σίγουρα πολλές αναμνήσεις μας είναι συνδεδεμένες με το φαγητό. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά ούτε σωστός τρόπος για να τρως που να είναι ιδανικός για όλους. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να βρίσκουμε τρόπους που να μας κάνουν να νοιώθουμε υγιείς. Με τα παιδιά στο σπίτι, η ζωή είναι περισσότερο απαιτητική και ο χρόνος μαγειρέματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Πολλές από τις συνταγές είναι γρήγορες και πολύπλευρες και μπορούν να τροποποιηθούν ή υλικά να αντικατασταθούν.


Στις σελίδες του θα βρεις συνταγές που επικεντρώνονται κυρίως στα λαχανικά, αλλά επίσης στα σιτηρά, good fats, φυσικά γλυκαντικά (natural sweeteners), ξηρούς καρπούς, σπόρια, λαχανικά και φρούτα. Προσπάθησαν να κάνουν τις συνταγές όσο εύκολες γίνεται και επεξηγηματικές. Δεν απαιτούνται εξεζητημένες τεχνικές γνώσεις, περίπλοκες διαδικασίες ή δυσεύρετα υλικά - προσάρμοσαν κλασσικές συνταγές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι συνταγές είναι χωρισμένες κατά κατηγορία, όπως σε πρόγευμα, εύκολα γεύματα (handy meals), γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, γεύματα για το Σαββατοκύριακο, αλοιφές, συνοδευτικά, καθώς και γλυκά.


‘Αρχισε με τις βασικές παρασκευές, όπως τη σάλτσα ντομάτας (σελ 22), και το μείγμα κρέπας ριζιού (σελ 32), με επιλογές όπως σπανάκι (σελ 127) ή καρότο (σελ 97) ή παντζάρι (σελ 219). Θα σε βοηθήσει να κτίσεις πάνω σε αυτά και να δημιουργήσεις γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ένα από τα πιάτα που σίγουρα θα σε δελεάσουν και που σίγουρα θα απολαύσεις είναι το Cauli Fish and Chips. Η δική τους χορτοφαγική εκδοχή του κλασικού αυτού πιάτου με κουνουπίδι (σελ 157), το απολαυστικό lemon ricotta lasagne (σελ 182) και τα ψημένα στον φούρνο Va-va-voomDoughnuts (σελ 215), τα οποία σίγουρα αξίζουν την προσπάθεια και τον χρόνο. Επίσης το Buckwheat, Banana and Chocolate Bread (σελ 229), το beetroot and goat’scheese quiche (σελ 165), οι κρέπες με σπανάκι (spinach crepes) με κρεμώδη ρεβίθια και μανιτάρια (σελ 127), και τα εξαιρετικά rainbow flatbreads (σελ 38) με αλεύρι αμυγδάλου και τρεις επιλογές: μπρόκολο, καρότο και παντζάρι.


Οι φωτογραφίες και το food styling είναι εντυπωσιακά, καθώς ο David είναι φωτογράφος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ανάρτησή τους στο Instagram με ξεσήκωσε και έτρεξα στην κουζίνα να το φτιάξω. Το βιβλίο είναι γεμάτο με φωτογραφίες από την καθημερινότητα τους και των αξιολάτρευτων παιδιών τους, με το τρίτο να βρίσκεται ακόμα στη κοιλιά της Luise. Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το έχεις στη βιβλιοθήκη σου, αφού θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς σου, όποια κι αν είναι η σχέση σου με τη μαγειρική.

Comentários


bottom of page