top of page

Food Diary 05/04/2020 - Honestly Healthy, Natasha Corrett & Vicki Edgson


Bits and pieces


Γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

Το Honestly Healthy For Life των Natasha Corrett και Vicki Edgson είναι ένα βιβλίο που αγκαλιάζει την αλκαλική διατροφή, η επιστημονική βάση της οποίας επικεντρώνεται γύρω από το pH του σώματος. Το pH αποτελεί τον δείκτη οξύτητας των διαφόρων τροφών και μετριέται σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 14. Τροφές με τιμές κάτω του 7 είναι περισσότερο όξινες, ενώ με τιμές πάνω από 7 θεωρούνται περισσότερο αλκαλικές. Οι συγγραφείς του βιβλίου, η Natasha, γκουρμέ χορτοφάγος σεφ και η Vicki, διατροφική θεραπεύτρια, επεξηγούν ότι η αλκαλική διατροφή μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη καθημερινότητά μας. Βασίζεται στα φρέσκα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια κάθε είδους, στους ξηρούς καρπούς, στα σπόρια και σε προϊόντα σόγιας. Η δε κατανάλωση ζάχαρης, αποθαρρύνεται. Προτείνουν όμως πληθώρα επιλογών για αντικατάστασή της, όπως είναι η ζάχαρη καρύδας, η μελάσα ροδιού, το μέλι manuka, το σιρόπι σφενδάμου, το date syrup, το brown rice syrup, το yacon syrup, το agave syrup, ο λωβός βανίλιας, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.


Στις σελίδες του βιβλίου, θα βρεις μια συλλογή από 100 σούπερ εύγευστες και θρεπτικές συνταγές. Το πρώτο μέρος επεξηγεί τη αλκαλική διατροφή και καθοδηγεί τι να τρως ώστε να υπάρχει διατροφική ισορροπία και ευεξία στο σώμα σου. Αναλύει μεταξύ άλλων τις διατροφικές ομάδες και τις ευεργετικές ιδιότητες κάθε αλκαλικής τροφής ξεχωριστά. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες για τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση, ενισχύουν την ενέργεια, εξαφανίζουν το φούσκωμα και ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος στον οργανισμό. Προτείνουν μια ποικιλία από λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρια, ενώ ενθαρρύνουν τον αναγνώστη να υιοθετήσει τη χορτοφαγική διατροφή για 3 εβδομάδες, για να διαπιστώσει πόσο καλύτερα θα αισθάνεται, με εισήγηση για ένα πενταήμερο αλκαλικό μενού.


Μερικές από τις συνταγές που σίγουρα θα απολαύσεις, είναι το quinoa bread (σελ. 95), η σπιτική, σούπερ υγιεινή νουτέλα με φουντούκι και κακάο (Moses’s Nutella, σελ. 100), το ψητό με ξηρούς καρπούς (Sav’s nut roast, σελ. 107), τα νόστιμα sesame burgers με λαχανικά και ρεβίθια (σελ. 120), το ριζότο με κινόα, το οποίο έχω φτιάξει αμέτρητες φορές (wild mushroom quinoa risotto, σελ.132), το εξαιρετικό sticky toffee pudding and custard (σελ. 136), τα εύγευστα ριζότο, το pumpkin and orange risotto (σελ. 155) και το lemon risotto με pearl barley (σελ. 169) και τα lentil falafel with buckwheat flatbreads (σελ. 219). Επιπλέον, αγαπημένα είναι το τσάι που καταπολεμά την κούραση (fatique fighter tea, σελ. 256), το τσάι για επίπεδη κοιλιά (flat tummy tea, σελ. 256) και η ζεστή σοκολάτα με κάσιους (σελ. 254).


Στο βιβλίο HONESTLY HEALTHY in a hurry η Natasha Corrett δημιούργησε πάνω από 90 χορτοφαγικές συνταγές, gluten free, χωρίς γαλακτομικά και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη για να τρως καθημερινά, καλά και υγιεινά, ακόμα κι όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου. Είναι αφιερωμένο στον σύζυγό της και τον ευχαριστεί που πάντα είναι… πεινασμένος, ωθώντας την με αυτό τον τρόπο να μάθει να μαγειρεύει υγιεινά και γρήγορα.


Το βιβλίο είναι σχεδιασμένο ώστε να μαγειρεύεις με τρεις διαφορετικούς τρόπους που απαιτούν πολύ λίγο χρόνο: quick (straight forward συνταγές, με την παρασκευή να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά), quick quick slow (γρήγορα στην προετοιμασία, αλλά με μεγάλη διάρκεια στο ψήσιμο στο φούρνο) και cook once, eat twice, (όταν υπάρχει προεργασία και ψήσιμο εκ των προτέρων κάποιων τροφών ώστε να μπορείς να φτιάξεις άλλες συνταγές). Υπάρχουν επίσης βασικές συνταγές, όπως να φτιάξεις το δικό σου φυτικό γάλα, ψωμί, ζωμό, πέστο, και μαρμελάδα. Κάθε κατηγορία έχει το δικό της εικονίδιο και κάθε συνταγή στο κάτω μέρος της σελίδας έχει το ανάλογο. Συνταγές που έχω φτιάξει και απόλαυσα είναι τα πολύ εύκολα να τα φτιάξεις και πλούσια σε πρωτείνη quinoa granola bars (σελ. 169), τα νόστιμα κέικ, το date, cardamom and tahini loaf (σελ. 160) και το peach and almond cake (σελ. 190), το watermelon rose sorbet (σελ. 211), τα φαλάφελ με γλυκοπατάτα (sweet potato falafels, σελ. 148), τον μουσακά με topping από φέτα, τυρί πεκορίνο , αυγό, ταχίνι και φυτικό γάλα (σελ .134), τα σπιτικά ραβιόλι (buckwheat and pesto ravioli, σελ. 124), τα beetroot burgers (σελ.116) και το πεντανόστιμο, πολύ εύκολο, ten minute turmeric quinoa risotto (σελ. 86).

Δεν είμαι βέβαιη ακόμα αν υποστηρίζω την αλκαλική διατροφή, καθώς στο διαιτολόγιό μας πρέπει να υπάρχει ισορροπία, πολύ πιθανόν να είναι ιδανική για απώλεια βάρους. Καταλήγω όμως ότι πρόκειται για δύο αξιόλογα βιβλία μαγειρικής με νόστιμες, χορτοφαγικές συνταγές, τις οποίες θα ενθουσιαστείς να φτιάξεις.

bottom of page