top of page

Food Diary 29/04/2018 - Δουβλίνο και Βυρητός

Bits and pieces

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

Η μαγειρική είναι κάτι που λατρεύω. Σημαντική στιγμή ενός ταξιδιού είναι φυσικά η ώρα του φαγητού. ‘Οσο ταξιδεύεις, τόσο περισσότερο μαθαίνεις και φυσικά κάθε ταξίδι συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας. Επισκέφτηκα το The Fumbally Café λίγο πριν την αναχώρηση μου από το Δουβλίνο και το λάτρεψα! Για το κουλτουριάρικο ύφος του και για την ομάδα των νέων αυτών παιδιών που το έστησαν, με το πάθος τους για το φαγητό. Θαύμασα την αφοσίωση και το σθένος τους να παρασκευάζουν οι ίδιοι τα πάντα, όπως ξιδάτα, μαρμελάδες, το δικό τους γάλα από ηλιόσπορους, τα εξαιρετικά σπιτικά γλυκά και κέικ, τα τονωτικά ροφήματα, όπως το Kombucha και άλλα. ΄Οταν πας, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα Fumbally eggs, που είναι ψημένα scrambled αβγά σε ελαιόλαδο και τυρί, μπόλικο σκόρδο, με τη δική τους πικάντικη σάλτσα, ψητό kaleκαι καβουρδισμένους ηλιόσπορους. Εξαιρετικό!


Το Brother Hubbard στη Capel street είναι ένας χώρος ζεστός, γεμάτος κόσμο και το μενού δημιουργικό, διαφορετικό από τα παραδοσιακά ιρλανδικά, με πεντανόστιμα πιάτα. Είναι βασισμένο στα εποχιακά προϊόντα και είναι έντονη η επιρροή από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Το κάθε τι παρασκευάζεται στο μαγαζί. Σερβίρουν πρόγευμα, brunch και μεσημεριανό 7 μέρες την εβδομάδα και βραδινό 5 μέρες την εβδομάδα από Τρίτη μέχρι Σάββατο. Το βράδυ προσφέρουν ένα είδος μεζέ όπου μπορείς να παραγγείλεις διάφορα πιάτα για να τα μοιραστείς με την παρέα σου. Να φας το πολύ δημοφιλές μεταξύ των πελατών τους turkish eggs menemen, το οποίο, αν και αρχικά απογοητεύτηκα κάπως με την εμφάνιση του, ήταν πολύ εύγεστο - αβγά scrambled, ψητές πιπεριές, φέτα, ελιές και μια πικάντικη σάλτσα με κόκκινα κρεμμύδια. Συνόδευσε το με αβοκάντο και chorizo. Το 2016 κυκλοφόρησε και το βιβλίο μαγειρικής τους με ενδιαφέρουσες συνταγές καθώς και την ιστορία αυτών των 2 φίλων που εγκατέλειψαν τις δουλειές του για την αγάπη τους για το φαγητό και την υλοποίηση του ονείρου τους.


Σε μια απρόσμενη σύντομη απόδραση με φίλους στη Βηρυτό είχα την τύχη να φάω μεσημεριανό στο Tawlet τη μια μέρα και στο Em Sherif τη δεύτερη.

Από το ξεκίνημα μιας λαϊκής αγοράς που στόχο είχε να στηρίξει την ντόπια παράδοση, παραγωγή και κουζίνα, εξελίχτηκε το εστιατόριο Tawlet, που είναι η κουζίνα του γεωργού/παραγωγού. Κάθε μέρα άλλος μάγειρας ή νοικοκυρά από διαφορετικό μέρος του Λιβάνου μας μιλά για την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής του/της μέσα από το φαγητό. ΄Ενα απίστευτο μπουφέ με πεντανόστιμες λιβανέζικες λιχουδιές με ένα εξίσου ελκυστικό μπουφέ με γλυκά, μεταξύ των οποίων και ένα εξαιρετικό knafeh.


Μια φορά τον μήνα φιλοξενείται ένας σημαντικός ξένος, είτε μάγειρας είτε food writer, από άλλες χώρες για ένα ιδιαίτερο γεύμα. Είναι ανοιχτό 5 μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα-Παρασκευή για μεσημεριανό μόνο και το Σάββατο για brunch. Εννοείται ότι γνώρισα τον ιδιοκτήτη και εμπνευστή της όλης ιδέας, αγόρασα το βιβλίο μαγειρικής που έκδωσαν και φωτογραφήθηκα μαζί του.

Μια αξέχαστη φανταστική περιήγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λιβάνου. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Το Em Sherif είναι μια κυριλέ ταβέρνα με απίστευτο φαγητό. ΄Ενας χείμαρρος από δεκάδες πιάτα, πιατάκια, πιατελίτσες και μπολ με εξαιρετικό λιβανέζικο μεζέ. ΄Ολη η ντόπια κουζίνα παρατεθειμένη μπροστά σου. Εξαιρετικό φαγητό και υπέροχη εξυπηρέτηση σε ένα χλιδάτο περιβάλλον. Απίστευτη εμπειρία!

bottom of page