top of page

Χυμός ή …. SMOOTHIE


Το smoothie είναι απαραίτητο στη ζωή μου. Το αγαπώ πολύ! Το φτιάχνεις γρήγορα, εύκολα, είναι πολύ νόστιμο και παράλληλα αποτελεί ένα εύκολο τρόπο να συμπεριλάβεις, κρυφά από τα παιδιά, μερικά λαχανικά στη διατροφή τους – εγώ αυτό κάνω για τα δύο εγγονάκια μου.


Ένα γευστικό smoothie μπορεί να αποτελέσει το πρωινό μου, ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή το υγιεινό μου σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Είναι πάντα η πρώτη μου επιλογή ροφήματος μετά το γυμναστήριο και αρκετές φορές αντικαθιστά και το γλυκό που λιγουρεύομαι. Παρόλο που δεν συνηθίζω να αντικαθιστώ τα κύρια γεύματα μου με πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά smoothie, το επιλέγω μόνο όταν έχω μια πολυάσχολη μέρα και δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω.


Αυτό που μου αρέσει, είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία για να το φτιάξεις, απλά κόβεις τα λαχανικά/φρούτα, τα βάζεις στο blender και το θέτεις σε λειτουργία. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες ενώ μπορείς να το κάνεις πολύ ιδιαίτερο, θρεπτικό και νόστιμο προσθέτοντας επιπλέον φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σιτηρά, καθώς και υγιεινές τροφές. Μου αρέσει, πολύ συχνά, να το φτιάχνω παχύρευστο, να το βάζω σε ένα μπολ με διάφορα συμπληρώματα (toppings) και να το τρώω με το κουτάλι.



Ο χυμός – το αδελφάκι του smoothie με περισσότερα φρούτα, λιγότερα λαχανικά και καθόλου φυτικές ίνες - αποτελεί έναν έξοχο τρόπο ενίσχυσης του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος εφόσον τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται σχεδόν 100% από τον οργανισμό.


Τι να προτιμήσω όμως? Ποιό είναι το καλύτερο για μένα? Μάλλον τι χρειάζομαι σε αυτήν τη φάση? Χυμό ή smoothie? Είναι αδύνατο να αποφασίσω πιο είναι καλύτερο από το άλλο. Επέλεξε τι σου ταιριάζει βάσει της καθημερινότητας σου και της υγείας σου και προσάρμοσε τα υλικά ανάλογα με την εποχή ή χρησιμοποίησε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Εγώ φτιάχνω και τα δυο είδη στο σπίτι, αν και είμαι περισσότερο «a smoothie person»!

Τόσο οι χυμοί, όσο και τα smoothies, είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά αφού είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα τους βρίσκεται στον τρόπο παρασκευής τους και κατ’ επέκταση στα θρεπτικά οφέλη που μας παρέχουν – κυρίως στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (είναι πηγή σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος). Στο χυμό, κατά τη διάρκεια παρασκευής του με αποχυμωτή, αφαιρούνται οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών ενώ παραμένουν τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα. Γι’ αυτό είναι πιο εύκολος στη χώνευση. Πρόσεξε όμως – αν φτιάχνεται μόνο με φρούτα, μπορεί να έχει ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικατάστατο ενός γεύματος λόγω της έλλειψης πρωτεϊνης και φυτικών ινών. Από την άλλη, στη παρασκευή του smoothieπολτοποιείται ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό, έτσι ο πολτός και οι ίνες αναμειγνύονται, ενώ το ρόφημα έχει παχύρευστη υφή και μεγαλύτερο όγκο. Επιπλέον μπορείς να προσθέσεις στο μπλέντερ φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να αποχυμωθούν - όπως η μπανάνα και το μάνγκο, καθώς και υπερτροφές, όπως σπιρουλίνα, σπόρους chia, goji berries κ.α. και κάποια άλλα που μπορεί να μην έτρωγες υπό άλλες συνθήκες. Για ένα θρεπτικό και χορταστικό smoothie, καλό θα ήταν να υπάρχει ισορροπία μεταξύ φρούτου, λαχανικού, πρωτεϊνης (ξηροί καρποί, σπόρια), μπαχαρικά και υγιεινής τροφής (spirulina, turmeric, γύρης, hemp seeds, chia seeds κ.α.) για καλύτερο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, το smoothie μπορείς να το προετοιμάσεις από πριν και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση για μερικές ώρες, εν αντιθέσει με το χυμό, ο οποίος συστήνεται να καταναλώνεται μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή της παρασκευής του.


Καλό θα ήταν να επενδύσεις σε έναν καλής ποιότητας αποχυμωτή για να μην καταστρέφονται τα ένζυμα και τα θρεπτικά συστατικά - το ίδιο ισχύει και για το μπλέντερ. Είναι δύο συσκευές που αξίζει να επενδύσεις!


Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι ένας συνδυασμός των δύο είναι ότι καλύτερο στη καθημερινή διατροφή μας. Και οι δύο μέθοδοι, το juicing και το blending, είναι σπουδαίες για να συμπεριλάβουμε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ενέργεια στη δίαιτα μας.

Είναι όμως ο χυμός φρούτου ή το smoothie μια επιλογή λιγότερη υγιεινή σε σχέση με το πραγματικό φρούτο? Είναι μήπως προτιμότερο να επιλέξεις να τρως το φρούτο ως σνακ, αντί να το πιείς σε χυμό ή να το καταναλώνεις σε smoothie, καθώς θα σε κρατήσει χορτάτο πιο πολύ ώρα και σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες? Food for thought…


Μοιράζομαι μαζί σας … συνταγές που αγαπώ και φτιάχνω συχνά στο σπίτι ανάλογα πάντα εποχής.


Παντζάρι & φράουλα smoothie

1 χούφτα φράουλες (που έχεις πλύνει, κόψει τα κοτσάνια και βάλεις στην κατάψυξη)

1 παντζάρι

3 κουταλιές σπόρια ρόδι

2 κουταλιές goji berries

2 φοινίκια, φρέσκα ή ξηρά

2 κουταλιές σπόρια chia

2 εκατ. τζίντζερ ή ½ κουταλάκι αλεσμένο

½ κουταλάκι βανίλια extract

1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή άλλο

Ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε μέχρι να ομογενοποιηθούν σωστά και καλά. Πρόσθεσε περισσότερο υγρό αν είναι παχύρευστο.


Πράσινο smoothie

1 μπανάνα (την οποία είχες ήδη στην κατάψυξη)

3-4 παγάκια

1 κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου

πρέζα αλάτι

2-3 φοινίκια (προτιμότερο medjool)

100 γ σπανάκι

1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή άλλο είδος

1 κουταλιά σπόρια chia

1 κουταλιά σπόρια hemp

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε πολύ καλά μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.


Αγαπώ τον πράσινο χυμό! Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί ο χυμός πορτοκάλι και ο χυμός μήλου να είναι τόσο δημοφιλείς. Φτιάξε τον πιο κάτω χυμό - είναι ένας από τους αγαπημένους μου!

Χυμός kiwi

4 kiwi

1 πράσινο μήλο

½ αγγουράκι

3 εκατ φρέσκο τζίντζερ

1 μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα δυόσμου

Παγάκια για σερβίρισμα

Βάζεις τα υλικά στον αποχυμωτή. Απόλαυσε τον αμέσως μετά!


bottom of page