top of page

Sushi delivery, υγιεινά brownies και ένα τοπικό γαλακτοκομείο


Akakiko – Easy Japanese Fusion, Λευκωσία (τηλ 77778022)

Παραγγείλαμε sushi και sashimi για take away για 10 άτομα, ένα Σάββατο μεσημέρι. Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη, παραδίδουν τη παραγγελία με δικό τους αυτοκίνητο. Το φαγητό ήταν συσκευασμένο σε ειδικά μικρά, κόκκινα κουτιά μιας χρήσης. ‘Ομορφα στην εμφάνιση αλλά όχι τόσο πρακτικά την ώρα του φαγητού. Η παραγγελία μας ήταν μεγάλη και το τραπέζι γέμισε με κόκκινα κουτάκια καθιστώντας το δύσκολο να επιλέξεις τι ήθελες να φας ή που να το βρεις. Βρήκα τα ξυλάκια aka chop sticks κάπως άκομψα, μια και περισσότερο μου θύμιζαν γιγάντια οδοντογλυφίδα! Εκτίμησα όμως το γεγονός ότι στείλανε 2 μπουκάλια ροζέ από το οινοποιείο Κυπερούντας κερασμένα από το μαγαζί. Παραγγείλαμε λοιπόν sakesashimi, maguro sashimi, spicy tuna tartar με ψιλοκομμένο καρότο, sun roll, dragon roll, boston roll maki, tiger roll, salmon kataifi roll και super mix maki. Επιπλέον sweet potatowontons, τα οποία απογοήτευσαν και fried noodles τα οποία ήταν οκ. Μούτρωσα όσον αφορά τη γεύση και τη ποικιλία των sushi. Ισως να φταίει η επιλογή που κάναμε, αλλά κανένα είδος sushi που παραγγείλαμε δεν ήταν φοβερό στην όψη ή εξαιρετικό στη γεύση. Στη παραγγελία είχαν επίσης συμπεριληφθεί 2 μπουκαλάκια (των 150 ml) σάλτσα σόγιας το οποίο βρήκα υπερβολικό. Μην ξεχνάς ότι η σάλτσα σόγιας «σκοτώνει» τη γεύση του σούσι, οπότε δεν μουλιάζουμε το ρύζι μέσα στη σάλτσα. Εγώ προσωπικά αγαπώ να τρώω το σούσι μου σκέτο.



Black Bean Brownies

Φτιάξε τα και θα τα λατρέψεις. Ότι και να πω δεν φτάνει για το αποτέλεσμα! Επιπλέον είναι super υγιεινά, αφού το κύριο συστατικό τους είναι τα μαύρα φασόλια – εγώ τα αντικατέστησα με red kidney beans μια και δεν είχα στο σπίτι μαύρα φασόλια. Είναι τόσο νόστιμα που δεν σταματάς ποτέ σε ένα κομμάτι.


Θα χρειαστείς

2 κουταλιές αλεσμένο λιναρόσπορο (flaxseed)

8 κουταλιές νερό

1 ½ φλ μαγειρεμένα μαύρα φασόλια (ή red kidney beans)

1/3 φλ maple syrup

1 κουταλάκι vanilla extract

¼ κουταλάκι αλάτι

¾ φλ κακάο

1 κουταλάκι Baking Powder

1 κουταλάκι μαγειρική σόδα


Για το γλάσο, θα χρειαστείς:

½ φλ φυστικοβούτυρο

½ φλ maple syrup

¼ φλ κακάο

¼ φλ γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα

Ψιλοκομμένα καρύδια για καρύκευμα


Ανάμειξε το λιναρόσπορο με το νερό, ανακάτωσε και άφησε το για 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά σε food processor ή σε blender. Βάλε τελευταίο το μείγμα λιναρόσπορου και κτύπησε τα μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Λάδωσε ελαφρώς ένα ταψί για muffin 12 θέσεων. Βάλε το μείγμα στο ταψί - θα καλύψεις τις 10 θέσεις. Ψήσε για 20 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς κελσίου. ‘Αφησε τα να κρυώσουν σε σχάρα. Στη συνέχεια φτιάξε το γλάσο, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε blender σε χαμηλή ένταση μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρεμώδης. Να έχεις υπόψη σου ότι η συγκεκριμένη δόση γλάσου φτάνει για 2 δόσεις brownies. Φύλαξε λοιπόν το υπόλοιπο στο ψυγείο για την επόμενη φορά.



Engevita, Nutritional Yeast Flakes (διατροφική μαγιά)

Είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και minerals. Θα το βρεις στο Αιθέριο ή σε σουπερμάρκετ (πρόσφατα το βρήκα και στην υπεραγορά Αθηαινίτη). Έχει μια χαρακτηριστικά έντονη γεύση τυριού ή καρυδιού, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή στους vegan και στους χορτοφάγους, ως υποκατάστατο τυριού. Είναι εύγεστο διαλυμένο σε νερό, γάλα, ή χυμό και είναι ιδανικό συνοδευτικό ως καρύκευμα σε σούπα, μακαρόνια, φαγητό κατσαρόλας, σαλάτα, και δημητριακά. Επέλεξε το μπλε κουτί γιατί είναι πιο νόστιμο.



Γαλακτοκομείο Δρούσεια, Πάφος (99257560)

Πρόκειται για ένα μικρό, χωρίς μηχανές, γαλακτοκομείο. Όλες οι διαδικασίες γίνονται στο χέρι, γιατί η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, χωρίς να επηρεάζεται από ξένους παράγοντες. Η κυρία Μαρία θα σε ξεναγήσει και επεξηγήσει τη διαδικασία παρασκευής χαλουμιού, χαλίτζι (το οποίο δεν ψήνεται – αλλά αφήνεται για παλαίωση για ένα μήνα) και σκληρό τυρί. Δοκιμάσαμε από όλα. Είναι ανοιχτό καθημερινά και μπορείς να δοκιμάσεις ζεστή αναρή στις 1 το μεσημέρι και ζεστό χαλούμι στις 3.30μμ. Η ιδιοκτήτρια προσφέρθηκε να μας φτιάξει καφέ, τον οποίο απολαύσαμε μαζί με τα τέλεια παξιμάδια, που φτιάχνει η ίδια - δυστυχώς δεν είναι όμως προς πώληση. Κάθε δεύτερη Πέμπτη κάνουν παράδοση στη Λευκωσία, έτσι μπορείς να παραγγείλεις εκ των προτέρων. Θα βρεις τα προϊόντα τους επίσης στη φρουταρία ΠΡΙΝΟΣ. Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς το γαλακτοκομείο όταν βρεθείς στην περιοχή και να αγοράσεις τα προϊόντα του!


bottom of page