top of page

Food Diary 25/03/2018 - Στην κουζίνα μου


Bits and pieces

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!


Στη προσπάθειά μου να τακτοποιήσω τα ντουλάπια τροφίμων της κουζίνας μου, είχα τη φαεινή ιδέα να γράψω μια λίστα με τα προϊόντα/τρόφιμα που χρησιμοποιώ έτσι ώστε να είναι οργανωμένα, χωρίς να υπάρχουν junk, επεξεργασμένα ή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα.


Λοιπόν, στα ντουλάπια μου δεν θα βρεις τα στερεότυπα προϊόντα που συνήθως συναντάς σε μια κουζίνα. Θα βρεις μια ποικιλία από αλεύρια, φαγόπυρο, σίκαλη, spelt, zea, ρυζιού, το οποίο φτιάχνω η ίδια αλέθοντας κοκους ρυζιού, βρώμης και αμυγδάλου, το οποίο φτιάχνω μόνη μου. Πρόσφατα, πρόσθεσα στη συλλογή μου και το αλεύρι teff, ένα σιτηρό που παράγεται στην Αιθιοπία, το οποίο έχω φέρει από το εξωτερικό. Επίσης potato starch, το οποίο είναι τέλειο αντικατάστατο του corn flour, είναι gluten free και είναι εξαιρετικό για να δέσεις σάλτσες, σούπες ή φαγητά κατσαρόλας.

Ποικιλία από νιφάδες σιτηρών. ΄Οτι είδος υπάρχει στην αγορά, θα το βρεις στο ντουλάπι μου! ΄Οταν φτιάχνω granola μου αρέσει να χρησιμοποιώ διάφορα είδη: βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, φαγόπυρο, κινόα και spelt.

΄Ολα τα είδη ωμών ξηρών καρπών. Δεν συνηθίζω να αγοράζω Brazilian nuts, μάλλον τα ξεχνώ, αλλά είναι κάτι που θέλω να εντάξω στο καθημερινό μου διαιτολόγιο. Ξεχωρίζουν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεϊνες και σελήνιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού και στη κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. ΄Ενα τεμάχιο είναι αρκετό για να καλύψει την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας. Προσοχή όμως, γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες!

Αποξηραμένα φρούτα. Σύκα, λατρεύω τα παφίτικα και αυτά που φτιάχνουν στο Kika’s garden στα Κελέπια. Επίσης cranberries, blackberries, goji berries, currants, σταφιδάκια, σταφίδες, βύσσινα, χρυσόμηλα και φυσικά τα λατρεμένα ισραηλίτικα φοινίκια, τα medjool. Θα τα βρεις όλα στο μαγαζί ξηρών καρπών του Σταυράκη Αθηαινίτη. (τηλ 22345099)

΄Οσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια, λουβί, φάβα είναι αυτά που μαγειρεύω πολύ συχνά. Παρόλο που δεν τα αγοράζω ποτέ σε κονσέρβα, έχω στο ντουλάπι μου κονσέρβες με black beans και kidney beans, τα οποία συνήθως χρησιμοποιώ όταν φτιάχνω brownies. Επίσης μάχο (mung beans) και άλφα-άλφα για να φτιάχνω φύτρες. Τρώγονται ωμές, είναι πεντανόστιμες στη σαλάτα και έχουν χαμηλές θερμίδες. Έχω επίσης ποικιλία από φυτικό γάλα: καρύδας, σόγια, ρυζιού, βρώμης και αμυγδάλου, το οποίο είναι το αγαπημένο μου και πολύ συχνά φτιάχνω το δικό μου!

Επίσης, δεν χρησιμοποιώ ποτέ soy sauce, προτιμώ το tamari, το οποίο είναι gluten free.

Μπαχαρικά. Αγαπημένα οι κόκκοι μαύρου πιπεριού, τους οποίους αλέθω σχεδόν παντού. Ξεχωρίζω το κουρκουμά (turmeric), την κανέλα, το κύμινο, τζίλι σε σκόνη & νιφάδες, κόλιανδρο και ρίγανη. Επίσης, πάντα ντόπιο χοντρό αλάτι θάλασσας, το οποίο αγοράζω από τη λαχαναγορά. Αγαπημένα επίσης το zaatar και dukkah.

bottom of page