top of page

στη Λευκωσία ...

the λoneλy oλive, Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία  



Βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία, στον όμορφο κήπο του Κυπριακού Μουσείου. Πήγα Σάββατο πρωί για καφεδάκι και κατέληξα να καταβροχθίζω ένα κομμάτι πίτα με σπανάκι και να δοκιμάσω το quiche με άγριο σπαράγγι, μανιτάρι και φέτα που φτιάχνει ο Μανώλης, ο ένας εκ των ιδιοκτητών. Η Αφροδίτη, η συνιδιοκτήτρια, θα σου φτιάξει τον καφέ ή ότι άλλο επιλέξεις να πιεις, ενώ ο Μανώλης μαγειρεύει στη μικρή κουζίνα. Η επιλογή με πιάτα ημέρας που αναρτάται στον μικρό μαυροπίνακα είναι πολύ μικρή αλλά ενδιαφέρουσα. Προτείνουν επίσης βίγκαν επιλογές. Είναι μια όμορφη προσθήκη στην γκάμα των καφέ στην πρωτεύουσα σε ένα πολύ όμορφο σημείο. Πήγαινε, θα σου αρέσει.







Σουβλάκια Ανδρέας, ‘Αγιος Δομέτιος, Λευκωσία (Τ 22770683)

Εξαιρετικό το χοιρινό σουβλάκι στην πίτα. Ότι καλύτερο έχω φάει εδώ και πολύ καιρό. Στα πλην το χύμα κρασί (οίνος από την Ελλάδα) που σερβίρει το μαγαζί και ο χώρος. Το ήξερα ότι το μαγαζί είναι πολύ μικρό και πολύ χαλαρό, όχι όμως στον βαθμό που το βρήκα. Είναι εντελώς ατημέλητο, απεριποίητο και καθόλου συγυρισμένο. Σίγουρα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα χαριτωμένο σουβλατζίδικο.

 






Memento Mori, Λευκωσία (Τ 22433722)

Ζήσε λοιπόν τη στιγμή ... τρώγοντας και μην ξεχνάς ότι θα πεθάνεις. Αυτό είναι το μότο του μαγαζιού και το υποστηρίζω απόλυτα, παρόλο που με ξένισε κάπως η συγκεκριμένη επιλογή ονόματος του εστιατορίου. Ο χώρος είναι προσεγμένος και όμορφα σχεδιασμένος, εντελώς μεταμορφωμένος και δεν θυμίζει σε τίποτε το Domus που στεγαζόταν εδώ για πολλά χρόνια. Λάτρεψα τη μεγάλη μπάρα με τα πολλά διαθέσιμα καθίσματα. Η ομάδα στην κουζίνα είναι Ελλαδίτες και προτείνουν ένα αρκετά ενδιαφέρον μενού. Μαρινάτο Λαβράκι, Τόνος Σεβίτσε, τηγανητή προζυμένια χορτοτυρόπιτα στο τζάκι, λαχανοντολμάς γαρίδας, καμένα λαχανικά στα κάρβουνα – μούτρωσα όμως με τη τιμή στα 20 ευρώ, παραείναι ακριβά -, Paccheri αβγοτάραχο (ζυμαρικά) και φιλέτο ψάρι ημέρας ήταν τα πιάτα που δοκίμασα. Η παρέα είχε κέφια και τελειώσαμε το δείπνο μας παραγγέλλοντας και τα τρία γλυκά που προτείνει το μαγαζί. Πορτοκαλόπιτα, γλυκό με κολοκύθα και κανέλα και ένα ιδιαίτερα γευστικό γλυκό με σοκολάτα και αχλάδι, ξεχνώ την ονομασία. Η λίστα κρασιών με πολύ μικρή επιλογή κυπριακών κρασιών έχει τιμές προς τα πάνω.

Ο σερβιτόρος, αν και ευγενικός και πολύ εξυπηρετικός, δεν ήταν πλήρως ενήμερος για το μενού και χρειάστηκε μερικές φορές να ρωτήσει ώστε να μπορέσει να μας εξυπηρετήσει. Αν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι είναι το ύψος του όμορφου φωτιστικού στο τραπέζι. Είναι στο επίπεδο του ματιού και σε δυσκολεύει να βλέπεις το άτομο που κάθεται απέναντι σου. Χρειάστηκε να το μετακινήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε οπτική επαφή ο ένας με τον άλλο. Θα ξαναπάω αλλά θα παραγγείλω με σύνεση, γιατί ο λογαριασμός εύκολα μπορεί να ξεφύγει.

ΥΓ αν και νέο μαγαζί, πρόσεξα το μικρό σπάσιμο στη βάση του ποτηριού κρασιού μου













Guido and the Goose, Λευκωσία (Τ 96992443)

Η πίτσα τους είναι απολαυστική. Η ατμόσφαιρα μοναδική. Η δε προσθήκη του Saturday Sandough, από τις 1-3 μμ με περιορισμένες μερίδες, αγαπήθηκε. Το δοκίμασα με παστράμι και σπιτική πίκλα και chips στο πλάι. Τα εγγονάκια μου ενθουσιαστήκανε με τα πατατάκια, εγώ ομολογώ όχι τόσο. Θα προτιμούσα κάτι περισσότερο ευφάνταστο, καθώς η ομάδα του Guido μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερες, σπιτικές και πολύ νόστιμες παρασκευές.




 

@partthymekitchen στο Instagram

Είναι blogger αλλά έχει επίσης και το δικό του podcast. Μου αρέσει πολύ να τον παρακολουθώ. Οι φιλοξενούμενοι του είναι ενδιαφέροντα άτομα, επαγγελματίες του χώρου, είτε μάγειρες ή ερασιτέχνες ή άτομα που απλά αγαπούν το φαγητό και η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, με θέματα γαστρονομίας και εστίασης. Απόλαυσα ιδιαίτερα το επεισόδιο 27 με τις Emily-Louisa Loucantoni και Serene Sadek του Guido and the Goose. Μπράβο!

bottom of page