top of page

Σπιτικό ή… έτοιμο βούτυρο ξηρών καρπών Nutlers?


Η μικρή μου κόρη τα αγόρασε, δύο είδη - βούτυρο φουντουκιού (pure hazelnut butter250g), 7.50 ευρώ και βούτυρο αμυγδάλου με κακάο (almond butter 250g), 6.70 ευρώ. Το πρώτο με καθαρή πρώτη ύλη τα ελληνικά φουντούκια (vegan, gluten and dairy free) και το δεύτερο τα ελληνικά αμύγδαλα, το μέλι και το κακάο (vegetarian, gluten anddairy free) - και τα 2 χωρίς καμιά πρόσθετη ουσία.

Τα προϊόντα των Nutlers παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς να γίνεται χρήση πρόσθετων συντηρητικών, ζάχαρης ή φοινικέλαιου. ΄Εχουν ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και σε εδώδιμες ίνες (fiber). Παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για οικογενειακή ελληνική επιχείρηση, η οποία ασχολείται με την επεξεργασία και εμπορία ξηρών καρπών για πάνω από 30 χρόνια. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και τη γεωγραφική τους προέλευση, υπόκεινται δε στη μικρότερη δυνατή επεξεργασία χωρίς προσθήκη συντηρητικών.

Εντυπωσιάστηκα και με τα 2 αυτά προϊόντα. Είναι φανταστικά και τα συστατικά είναι super υγιεινά. Η τιμή μόνο τσιμπάει λιγάκι. Θα τα βρεις στο κατάστημα υγιεινής διατροφής, το Goodness House Cy.


Το μεγάλο δίλημμα – να αγοράσω έτοιμο βούτυρο ξηρών καρπών ή να φτιάξω το δικό μου? Προσωπικά, εγώ φτιάχνω πάντα το δικό μου στο σπίτι είτε με ωμούς ξηρούς καρπούς ή καβουρδισμένους στο φούρνο, ένα είδος ή συνδυασμό από 2 είδη. Είναι τόσο εύκολο να παρασκευαστεί – το φτιάχνω με ξηρούς καρπούς που εγώ επιλέγω και γνωρίζω - συνεπώς είναι θρεπτικό, χωρίς λιπαρά και δεν περιέχει συντηρητικά. Είναι νοστιμότερο, στοιχίζει λιγότερα, είναι ποιοτικό και 100% υγιεινό! Πρόσφατα έφτιαξα 2 είδη στο σπίτι: το πρώτο με καβουρδισμένα κάσιους & θαλασσινό αλάτι και το δεύτερο με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ρίχνεις τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και χτυπάς για 10-15 λεπτά μέχρι το μείγμα πάρει τη μορφή μιας ρευστής πάστας. Τόσο απλό!

Ολοκληρώνω επισημαίνοντας πως, ακόμη κι αν εγώ φτιάχνω σπιτικούς, το έτοιμο βούτυρο ξηρών καρπών, the Nutlers, αξίζει να το αγοράσουμε και να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή. Επέλεξε το και δεν θα το μετανιώσεις. Είναι εξίσου ποιοτικό και υγιεινό με το σπιτικό! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!


Ποιος δεν αγαπά τη σοκολάτα. Εγώ δύσκολα αντιστέκομαι. Δεν μπορώ να φανταστώ τη καθημερινότητα μας χωρίς αυτή τη λιχουδιά - σίγουρα λαμβάνει μεγάλο μέρος της διατροφής μας στο δικό μου σπίτι.

Θα σου δώσω λοιπόν 3 συνταγές που αγαπώ πολύ και φτιάχνω αρκετά συχνά. Η εγγονή μου τις λατρεύει. Παρασκευάζοντας τη πρώτη, σου δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις προζύμι που σου περισσεύει όταν φτιάχνεις ψωμί.


Chocolate Sourdough cake

150γ φοινίκια

½ φλ περίσσευμα προζυμιού

2 αυγά

½ φλ ελαιόλαδο

2 κ. σ. καφέ

¾ φλ αλεύρι αμυγδάλου

½ φλ αλεύρι ρυζιού

¼ φλ κακάο

½ κ. τσ. μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι αλάτι

110γ σοκολάτα 70%

Μούλιασε τα φοινίκια σε ζεματιστό νερό για 15 λεπτά. Βάλε τα φοινίκια στο foodprocessor με 3 κουταλιές νερό – προτιμότερο από το ζουμί των φοινικιών. Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανάμιξε. Ψήσε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.


Vegan fudgy brownies by @deliciouslyella

1 κουταλιά chia seeds

250γ αλεύρι φαγόπυρο

1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι

60γ κακάο

330γ ζάχαρη καρύδας

100 ml γάλα αμυγδάλου

130γ λάδι καρύδας

Καρύδια, χοντροκομένα

Βάλε τα chia seeds σε ένα μπολ με 4 κουταλιές νερό, ανακάτωσε και άφησε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το κακάο και τη ζάχαρη. Πρόσθεσε το γάλα αμυγδάλου, το μείγμα chia seedsκαι το λιωμένο λάδι καρύδας. Ανακάτεψε καλά (combine everything well). Άδειασε το μείγμα σε μικρό ταψί και σκόρπισε τα καρύδια από πάνω. Ψήσε για 25-30 λεπτά στους 170 βαθμούς κελσίου. Δεν συνηθίζω να το κόβω σε κομμάτια brownies, αλλά προτιμώ να το σερβίρω ολόκληρο και προσπαθώ να το ψήνω λιγότερο χρόνο για να μένει το μείγμα ρευστό. Καλή απόλαυση!


Nutbutter balls

20-25 φοινίκια

180γ καβουρδισμένο κάσιους βούτυρο (ή άλλο είδος) – φτιάξε το δικό σου

120 ml ζεστό νερό ή ζεστό καφέ

Χυμό ½ λεμονιού

Πρέζα από θαλασσινό αλάτι

150 γ μαύρη σοκολάτα, για επικάλυψη

Καρύδια, λεπτοκομμένα

Η διαδικασία είναι εύκολη και πολύ σύντομη. Ανάμειξε όλα τα υλικά στο foodprocessor και χτύπησε μέχρι να γίνει ομογενές το μείγμα. Βάλε το στο ψυγείο για 1 – 1 ½ ώρα ή στη κατάψυξη για ½ ώρα μέχρι να σφίξει. Πλάσε σε μπαλίτσες, όποιο μέγεθος θέλεις. Βούτηξε τις σε λιωμένη σε μπεν μαρί σοκολάτα και μην παραλείψεις να τις γαρνίρεις με λεπτοκομμένα καρύδια. Φύλαξε τες στη κατάψυξη. Διατηρούνται για πολλές μέρες.


bottom of page