top of page

Food Diary 28/01/2018 - Πρωινό στο Λονδίνο

Out & about

Τι να κάνεις, τι να δεις και πως να γεμίσεις τις ώρες σου με ενδιαφέρουσες γεύσεις και συναντήσεις.


΄Οσο πιο νόστιμο είναι το πρόγευμά μου, τόσο πιο όμορφα θα κυλήσει και η μέρα μου. Οι επιλογές στο Λονδίνο, μια από τις αγαπημένες μου πόλεις, είναι ανεξάντλητες.

Το Honey & Co είναι ένα μικρούτσικο εστιατόριο στη Warren street που σερβίρει φαγητό από τη Μέση Ανατολή. Οι ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι μάγειρες από το Ισραήλ που λατρεύει το φαγητό και αποφάσισε να ζήσει στο Λονδίνο ανοίγοντας το δικό του χώρο. Θα λατρέψεις το shakshuka είτε με σάλτσα ντομάτας είτε στην πράσινη εκδοχή του με σπανάκι και αρωματικά, σερβιρισμένο με κατσικίσιο γιαούρτι και ψωμί με σουσάμι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα κέικ τους, λάτρεψα το date and ginger που έφαγα. ΄Εχουν εκδώσει 2 βιβλία μαγειρικής.


‘Ενα ακόμα μικροσκοπικό εστιατόριο στο Neal’s Yard στο Covent Garden είναι το 26 Grains που σερβίρει πρόγευμα από τις 8.00 και μεσημεριανό από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Εδώ όλα περιστρέφονται γύρω από το porridge. Το μενού είναι περιορισμένο αλλά όλα τα πιάτα είναι πεντανόστιμα και δημιουργικά. Μεταξύ άλλων θα πιεις turmeric latte, turmeric hot chocolate, smoothies και εξαιρετικό καφέ. Σερβίρουν 4 είδη ζεστού porridge, ένα είδος κρύου μπολ με βρώμη, πιάτο με αβγά και σπανάκι με αλμυρό χυλό βρώμης και 2 είδη σάντουιτς. ΄Ολα τα πιάτα προγεύματος είναι τέλεια τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση.


Το Roast βρίσκεται στην αγαπημένη μου αγορά φαγητού, στο Borough Market που είναι η Μέκκα του φαγητού. Εδώ απολαμβάνεις πρόγευμα από τις 7.00 μέχρι τις 10.45. Να διαλέξεις μια από τις επιλογές του baked breakfast με αβγά κότας ή πάπιας. Εγώ επέλεξα αυτό με αγκινάρα, kale, φέτα, κολοκυθόσπορους και βασιλικό και ήταν ... θεσπέσιο! Επίσης διαθέτουν μια ποικιλία από breakfast boosters ροφήματα, αβγά benedicts, ομελέτες, pancakes και κάποιες επιλογές για πιο ελαφρύ πρόγευμα.


Λατρεύω το Dishoom και το φαγητό τους! Εδώ σερβίρεται πρόγευμα από τις 8.00 μέχρι τις 11.45 και πρέπει να φας το δημοφιλές signature dish, το Bacon Naan Roll, με μαρμελάδα chile tomato και κρεμώδες τυρί. Το μπέικον στεγνώνει για 5 μέρες σε χοντρό αλάτι, το naan κατασκευάζεται στο χέρι και ψήνεται φρέσκο με κάθε παραγγελία. Μην παραλείψεις να πιεις Lassi. Το αγαπημένο μου είναι το μοναδικό rose & cardamom.


Το Workshop Coffee Co σερβίρει έναν από τους καλύτερους καφέδες που θα βρεις στο Λονδίνο. Σε συνδυασμό με το νόστιμο μενού τους, αποτελεί το ιδανικό μέρος για πρόγευμα/brunch. Εδώ θα φας porridge με φρούτα, BLT sandwich, french toast με ποσέ rhubarb, τυρί μασκαρπόνε και φουντούκια και εξαιρετικό banana bread. Σερβίρει επίσης μεσημεριανό και βραδινό.


Το πρώτο αυθεντικό αυστραλέζικο café που άνοιξε στο Λονδίνο με εξαιρετικό καφέ, το δικό τους Lantana blend, είναι το Lantana. Το ανακάλυψα κρυμμένο σε ένα στενό στην οδό Charlotte εδώ και χρόνια και όταν άνοιξαν δεύτερο μαγαζί στο Shoreditch, έγινα τακτική θαμώνας. Το αγαπώ για τα υπέροχα πιάτα που σερβίρει ενώ το βιβλίο μαγειρικής που έχουν εκδώσει είναι εξαιρετικό.


Το Salon Brixton βρίσκεται μέσα στην αγορά του Brixton Village. Στο ισόγειο είναι το deli και το μπαρ με ένα μενού από σνακ και πιάτα για να μοιραστείς με φίλους. Επάνω είναι το εστιατόριο όπου σερβίρουν εξαιρετικό γκουρμέ φαγητό σε ένα λιτό περιβάλλον χωρίς φανφάρες. Θα πας για brunch το Σαββατοκύριακο ή για μεσημεριανό τις υπόλοιπες μέρες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


To Hawksmoor Guildhall είναι το αγαπημένο μου εστιατόριο (όπως και το Goodman) όταν επιθυμήσω να φάω ζουμερό στέικ. ΄Ομως σε αυτό το παράρτημα στο ανατολικό Λονδίνο σερβίρουν επίσης πρόγευμα από τις 7.00 μέχρι τις 10.00. Εδώ θα φας αγγλικό πρόγευμα με όλα τα σχετικά. Ποικιλία αβγών, steak με αβγά τηγανητά, λουκάνικο/μπέικον σάντουιτς καθώς και κάποιες πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα, granola, porridge, αβοκάντο στο ψωμί.


Λατρεύω το κάθε τι σχετικά με το St John group. Το μινιμαλιστικό με άσπρους τοίχους περιβάλλον, την απλότητα, την έμφαση στη γεύση, το φαγητό, τα ψωμιά που ψήνουν στο φουρνάδικο, τα διάσημα donuts με γέμιση lemon curd & custard και τα eccless cakes. Το μενού του St John Bread & Wine είναι μικρό, απλό και νόστιμο. Στο St John Smithfield που βρίσκεται στην οδό St John, μπορείς επίσης να πιεις καφέ στο μπαρ μετά τις 11.00 και να φας εξαιρετικά donuts, τα καλύτερα στο Λονδίνο, τα οποία παρασκευάζονται επί τόπου. Δοκίμασε επίσης τα τέλεια eccless cakes, μικρά ατομικά στρογγυλά κέικ με ζύμη γεμάτα με currants, τα υπέροχα madeleines και τα μοναδικά mince pies.


Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο Kopapa και στον υπέροχο σεφ του Peter Gordon. Εδώ έχω φάει τα καλύτερα Turkish eggs στη ζωή μου. Ποσέ αβγά με γιαούρτι και βούτυρο καυτερής πιπεριάς, μαζί με καπηρωμένο ψωμί. Δυστυχώς το Kopapa έκλεισε αλλά μπορείς να εξακολουθήσεις να απολαμβάνεις το εξαιρετικό φαγητό του σεφ στο αδελφάκι του, το The Providores στο Marylebone.

bottom of page