top of page

ποτό, φαγητό και ... κάποια tips!


Vino Cultura, Λευκωσία (τηλ 22676707)

Πρωτοπόρησε και εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικό!

Το μενού χωρίζεται σε σαλάτες, σε raw tapas με επιλογές όπως ceviche λαυράκι, carpaccio βοδινό, tartar τόνου/σολωμού και τόνο tataki, σε cold & hot tapas και σε χειροποίητα steamed buns (ψωμάκια ψημένα στον ατμό) με φαλάφελ ή γαρίδα ή pulled pork ή τραγανό σολωμό ή μίνι black angus μπιφτέκια. Επιπλέον υπάρχουν μεγάλα πλατώ για να μοιραστείς με τη παρέα σου και 5 διαφορετικά είδη flatbread πίτσα με λεπτή και τραγανή σπιτική ζύμη. Τέλος, στο deli section θα βρεις ποικιλία από τυριά, αλλαντικά και φρούτα.

Ξεκίνησα με το beef carpaccio με truffle μαγιονέζα, κουτρούβι, παρμεζάνα & φυστίκια crumbs. Στη συνέχεια επέλεξα τα Shanghai pulled pork με κινέζικο λάχανο, shanghai σάλτσα και πικάντικη μαγιονέζα. Αξίζει σίγουρα κάθε μπουκιά.

Το σέρβις είναι περιποιητικό και η ατμόσφαιρα είναι ωραία και χαλαρή – και ορισμένα τραπέζια είναι αρκετά private. Δεν νομίζω ότι θέλεις τίποτε άλλο πέρα από αυτό!

Στη λίστα κρασιών που αριθμεί, θα έλεγα, πάνω από εκατό ετικέτες, βρίσκεις ενδιαφέροντα κρασιά σε τιμές για όλα τα βαλάντια.



Ergon Deli + Cafe, Mall of Cyprus

Είναι το πρώτο μαγαζί της ελληνικής εταιρείας στη Κύπρο. Θα το βρεις στο πρώτο όροφο ενώ στο ισόγειο βρίσκεται το ErgonToGo, ένα μικρό αρτοποιείο με πολλές νοστιμιές. Στο deli θα απολαύσεις υπέροχο πρόγευμα/brunch και θα πιείς ποιοτικό καφέ. Στο μενού «ολοήμερο πρωϊνό γεύμα» θα βρεις φρυγανισμένα ψωμιά, τηγανίτες, πεϊνιρλί, αλοιφές, σαλάτες, γιαούρτι σε μπολ, αυγά και μπολ με διάφορους συνδυασμούς, ιδανικά για μεσημεριανό.

Μαγειρεύουνε αποκλειστικά με αυγά ελευθέρας βοσκής, βιολογικό γάλα και βιοτεχνικά τυριά. Τα προζυμένια ψωμιά και αλμυρά ψήνονται καθημερινά από αρτοποιείο το οποίο χρησιμοποιεί υλικά χωρίς συντηρητικά.

Το πεϊνιρλί ήταν πρώτο στις προτιμήσεις μου. Επέλεξα αυτό με τη σάλτσα τομάτας και πάπρικα, φέτα, ελιές μαύρες και ντοματίνια aka shakshuka. Δεν αντιστάθηκα επίσης στο αβοκάντο λιωμένο με ντοματίνια πάνω σε προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί και πικάντικο λεμόνι σε ελαιόλαδο με προσθήκη ένα ποσέ αυγό. Η παρουσίαση ήταν πολύ ωραία και η πρώτη ύλη πολύ καλή. Βρήκα τα ποσέ αυγά ψημένα περισσότερο από ότι έπρεπε και την πικάντικη σάλτσα τομάτας, με προειδοποίησε κιόλας η σερβιτόρα ότι είναι πικάντικη, καθόλου καυτερή. Παρόλα αυτά, έφυγα ικανοποιημένη τόσο ώστε να ξεχαστώ να παραγγείλω καφέ. Θα επανέλθω με περισσότερες εντυπώσεις. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα!



Παγοθήκες, Nespresso Mall of Cyprus

Στη τελευταία μου επίσκεψη στη Nespresso, ενώ χάζευα και περίμενα να με εξυπηρετήσουν, έπεσε το μάτι μου στο σετ παγοθήκες της εταιρείας. Τρία ξεχωριστά στρώματα σιλικόνης, 3 διαφορετικά χρώματα που έχουν κατασκευαστεί για να χωράνε συνολικά 27 παγάκια, κάθεται το ένα πάνω στο άλλο και χωράνε τέλεια στην κατάψυξη. Τα παγάκια έχουν το ιδανικό μέγεθος για να μη νερώσουν τον καφέ σου και διαταράξουν την ισορροπία της γεύσης. Τρέξε να το αγοράσεις! Είναι super!



Φεγγαρόγνεμα, Λιοπέτρι (τηλ 99491815)

Μια ταβέρνα, αρκετά ευρύχωρη χωρισμένη στα δύο από τον δρόμο με ένα πολύ ενδιαφέρον όνομα. Την Παρασκευή και το Σάββατο βγάζουν τραπέζια στο δρόμο ενώ τις άλλες μέρες τα προνομιούχα βρίσκονται στο πεζοδρόμιο.

Στο σέρβις είναι 14χρονα αγόρια της οικογένειας, αρκετά γρήγορα και εξυπηρετικά, αλλά κάπως άξεστα.

Παραγγείλαμε μεζέ. Το κλέφτικο είναι εξαιρετικό και είναι το πιάτο που ξεχωρίζει. Δοκίμασα επίσης κουνέλι λεμονάτο, εύγεστο βοδινό και αρνίσιο συκώτι, πουργούρι, ραβιόλες, διάφορες αλοιφές, λουκάνικο, παστουρμά και διάφορα κρέατα σχάρας σε ξύλινη επιφάνεια – τα σουβλάκια ήταν βαρυψημένα, για τα δικά μου γούστα.

Καθήσαμε στο εσωτερικό του ενός χώρου, παρόλο που όταν κάναμε κράτηση είχαμε ζητήσει να μας βάλουν σε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, όπου είναι πολύ ωραία. Ο χώρος ήταν πολύ θορυβώδης και οι ανεμιστήρες έντονα ενοχλητικοί – δεν ήταν ότι πιο ευχάριστο. Η παρέα όμως ήταν όλα τα λεφτά και το κλέφτικο ήταν του ονείρου!

Ο Δημήτρης, ο ιδιοκτήτης, μας περιποιήθηκε πολύ και απολογήθηκε ουκ ολίγες φορές για την αστοχία του τραπεζιού στο πεζοδρόμιο.

Στα συν του μαγαζιού το νόστιμο, σπιτικό ψωμί και ο ψημένος στη χόβολη καφές. Στο τέλος σερβίρουν καρπούζι και γλυκά του κουταλιού.



Ο Λίξης, Μπεργκεράδικο, Λευκωσία

Στην αναζήτηση για το «perfect» μπέργκερ, μαζευτήκαμε μια γυναικοπαρέα στο σπίτι και αφού μελετήθηκε το μενού του Λίξη, παραγγείλαμε delivery τα ακόλουθα: ένα Λιξομπέργκερ με τυρί, τομάτα, μαρούλι, πίκλα και lixosause, ένα Πιτσιλομπέργκερ με χωριάτικο λουκάνικο fritter, τυρί, τηγανιτό αβγό, τομάτα, λάχανο και dijionnaise, ένα Πιτσομπέργκερ με μοτσαρέλα fritter, μπέικον, μαρούλι και marinara σάλτσα και 2 vegan fried “chicken” με σπιτική ketchup, vegan τυρί, τομάτα, κρεμμύδι, πίκλα και μαρούλι – τα οποία εξέπληξαν ευχάριστα. Επιπλέον παραγγείλαμε τα Tater Tots, μια και ήμουνα περίεργη να δοκιμάσω.

Στα μπέργκερς σου δίνεται η επιλογή να επιλέξεις το ψωμάκι, brioche bun ή το donut bun με έχτρα χρέωση 1 ευρώ. Επιπρόσθετα μπορείς να επιλέξεις το είδος του μπέργκερ, είτε το angus beef ή το plant-based vegan. Έχεις επίσης την επιλογή, να φτιάξεις το δικό σου με τα υλικά της αρεσκείας σου.

Η συσκευασία είναι συμπαθητική, χρειάζεται όμως προσοχή και φροντίδα στη τοποθέτηση του φαγητού. Μούτρωσα όμως με το κουτί συσκευασίας φαγητού των 2 vegan burgers – δεν κατΗαλαβαίνω γιατί ήρθανε σε άλλη συσκευασία, κατώτερη και παλιομοδίτικη. Θα ήταν καλά επίσης αν στα πλαστικά δοχεία των σαλτσών αναγραφόταν το είδος της σάλτσας και ποιο είδος μπέργκερ συνοδεύει.

Γενικά απογοητεύτηκα. Επέλεξα το Πιτσιλομπέργκερ και δεν μπόρεσα να απολαύσω το μπιφτέκι μου – σαν να χάθηκε ανάμεσα σε στις πολλές άλλες γεύσεις. Και το χωριάτικο λουκάνικο fritter δεν ευχαρίστησε. Τα δε Tater Tots δεν εντυπωσίασαν, μάλλον τα βρήκα υπερβολικά τηγανισμένα.

Δεν δοκίμασα τα Λιξιά, τα γλυκά. Ίσως μια άλλη φορά. Μου αρέσει το όνομα του μπεργκεράδικου, το βρίσκω αστείο και έξυπνο – για τα ονόματα των μπέργκερς δεν είμαι τόσο σίγουρη.



Tocayo, Λευκωσία (τηλ 70088089)

Το αγαπώ αυτό το μαγαζί αν και ομολογώ ότι με είχε κουράσει κάπως. Το επισκέφτηκα όμως ξανά πρόσφατα. Βρήκα τη κουζίνα τους πεντανόστιμη, προσεχτική στις εκτελέσεις και φτιαγμένη με πολύ καλές πρώτες ύλες. Δοκίμασα τη σαλάτα με παντζιάρι, που πραγματικά απόλαυσα την νοστιμιά της, τις νόστιμες φλογέρες με κιμά – απολογούμαι αλλά δεν σημείωσα το όνομα - το κοτόπουλο peruvian style, τα dumplings γαρίδας, το λατρεμένο mushroom takikomi και το απολαυστικό ριζότο γαρίδας. Επιπλέον παραγγείλαμε τα vegan tacos, μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, αλλά δεν έχω άποψη για τη γεύση – δεν πρόλαβα να δοκιμάσω!

Το σέρβις είναι περιποιητικό - η κράτηση μας ήταν στο εσωτερικό του μαγαζιού και δεν ένοιωσα να υπάρχει συνωστισμός ή να μην κρατήθηκαν οι αποστάσεις.



The Οriginal OATLY!

Είναι η επιλογή μου όταν ξεμένω από γάλα – συνηθίζω να φτιάχνω το δικό μου. Είναι αρκετά καλό, αν και το επιλέγω κυρίως για τα συστατικά του - βρώμη, αλάτι και θαλασσινό νερό - και όχι τόσο για τη γεύση του. Θα το βρεις στο Αιθέριο Bio Stores.



PATRONUS Beer

Απόλαυσε την χωρίς ενδοιασμούς! Μου την πρότεινε αγαπημένη φίλη γιατί ξέρει πόσο αγαπώ την άσπρη μπύρα και την λάτρεψα. Δεν υπολείπεται γευστικά τις υπόλοιπες, βγαίνει σε μπουκάλι χωρητικότητας 0,5λ, είναι φρέσκια, είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα στο ποτήρι, δεν είναι πλούσια σε αρώματα, δεν έχει χαρακτηριστική γεύση, δεν φουσκώνει, με αλκοόλ 5.5%, αλλά είναι super απολαυστική και εθιστική. Αγόρασε την – θα την βρεις στο Lidl Λευκωσίας.



Pitot, Λεμεσός (τηλ 25260171)

Παράγγειλα για take away μια και βρισκόμουνα στην περιοχή. Ένα ισραηλίτικο μαγαζί στη καρδιά της Λεμεσού. Επέλεξα το Sabich – τηγανιτή μελιτζάνα με ταχίνι, χούμους, ψιλοκομμένη σαλάτα, τουρσί, αυγό βραστό και πατάτες - σερβίρεται σε πίτα/μισή πίτα - το Shakshuka με συνοδευτικά χούμους και ταχίνι - σερβίρεται σε πίτα/μισή πίτα ή πιάτο - το Φαλάφελ σε πίτα και το Minute steak με chimichurri, ντομάτα και ταχίνι.

Ξεχώρισα τη spicy matbucha, την πολύ καυτερή σάλτσα τομάτας, την οποία βρήκα πολύ νόστιμη και τα φαλάφελ.

Τέλειωσα με το kanafeh (κανταϊφι) το οποίο ήταν αξιοπρεπέστατο.

Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με τις επιλογές μου. Βρήκα τα αυγά που συνοδεύουν τα διάφορα πιάτα βαρυψημένα, το shakshuka απογοητευτικό και τη μελιτζάνα αρκετά μέτρια.

Στα συν το ότι μπορείς να παραγγείλεις και σε μισή πίτα.

bottom of page