top of page

Πάμε … ΑΝΑΦΗ?


Where I’d rather be right now ….

Ανάφη λοιπόν σε 26 προτάσεις


Η μικρή και πανέμορφη κυκλαδίτικη Ανάφη με την άγρια ομορφιά της, τα ολόλευκα, θολωτά σπιτάκια, τη γραφική Χώρα, τις ερημικές, πεντακάθαρες θάλασσες της – η πρόσβαση στις περισσότερες απαιτεί περπάτημα - τους φιλόξενους & πολύ φιλικούς κατοίκους και την ηρεμία & χαλάρωση της είναι ένας μικρός παράδεισος. Την επισκέφθηκα αρχές Σεπτεμβρίου πριν 2 χρόνια και την λάτρεψα!


Θα ταλαιπωρηθείς να φτάσεις εκεί - παρόλο που βρίσκεται μόλις δύο ώρες από την Σαντορίνη - αφού τα τοπικά δρομολόγια και τα ωράρια ακτοπλοϊκής σύνδεσης που διαθέτει το νησί δεν είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες. Θα χρειαστείς 9-13 ώρες από τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο ή εναλλακτικά, μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι την Σαντορίνη και από εκεί με πλοίο γραμμής να φτάσεις στην Ανάφη σε περίπου δύο ώρες - θα φτάσεις στο λιμανάκι του Άη Νικόλα μεταμεσονύκτιες ώρες. Η αναχώρηση δε από το νησί είναι ξημερώματα, οπότε η παραμονή σου στην Σαντορίνη, πριν ή μετά την Ανάφη, είναι δεδομένη και θα χρειαστεί να προγραμματίσεις σχετικά.


Μείνε στο ξενοδοχείο Apollon Village στο Κλεισίδι με υπέροχη θέα στη θάλασσα ή στη Χώρα σε πολύ συμπαθητικά δωμάτια µε θέα πάντα τη θάλασσα.


Είναι απαραίτητο να νοικιάσεις αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο για τις μετακινήσεις σου στο νησί. Αν και μικρό νησί, υπάρχουν ανηφόρες και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ λιμανιού, χώρας και παραλιών. Υπάρχει όμως και λεωφορείο.


Περπάτησε και εξερεύνησε τα στενά, γραφικά, ασβεστωμένα σοκάκια της κουκλίστικης Χώρας. Το χωριό aka η Χώρα είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, στα ερείπια Βενετσιάνικου κάστρου, σε ένα τοπίο με υψόμετρο 200 μέτρα και προσφέρεται για απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Είναι ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός στο νησί και είναι πολύ όμορφος, τυπικός κυκλαδίτικος με δικές του όμως αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και μια μικρή κεντρική πλατεία. Δεν θα βαρεθείς να την επισκέπτεσαι μια και διαθέτει αρκετά bars και ταβερνάκια. Τον Αύγουστο το νησί ζωντανεύει και το βράδυ όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα! Αλλά απέφυγε τον Αύγουστο, αν θέλεις να απολαύσεις τις ερημικές, όμορφες παραλίες και την ηρεμία του νησιού.


Απολαυστικό σπιτικό πρόγευμα στο καφέ Αργώ με ομελέτες, χειροποίητες πίτσες και θέα το απέραντο γαλάζιο αφ’ υψηλού.


Κολύμπησε στη αμμώδη παραλία Μεγάλος Ρούκουνας, τη δημοφιλέστερη του νησιού. Τα νερά είναι ωραία, διάφανα, δροσερά και η άμμος ξανθή. Η παραλία έχει φανατικούς επισκέπτες που κατασκηνώνουν ελεύθερα εδώ με τον άγραφο νόμο οι γυμνιστές στα δεξιά και στα αριστερά οι κολυμβητές με μαγιό.


Να φας μεσημεριανό στη ταβέρνα Κτήμα Ρούκουνα, aka η ταβέρνα της παπαδιάς, αφού στην κουζίνα κάνει κουμάντο η παπαδιά, μια συμπαθέστατη γριούλα – την γνώρισα και μου έδωσε τη συνταγή για τα νόστιμα ρεβίθια της. Φτιάχνει επίσης φανταστικό τυρόψωμο με φέτα και εξαιρετικό ρυζόγαλο. Δοκίμασα γόπες ριγανάτες με λεμόνι, μπάμιες, μπακαλιάρο πλακί, ρεβίθια, κατσικάκι με πατάτες, αμπελοφάσουλα και μπιφτέκι. Συνόδευσε το γεύμα σου με ούζο ή μπίρα ΜΑΜΟΣ από την Πάτρα.


‘Αραξε για καφέ ή μπίρα στο υπερυψωμένο «που πας καραβάκι» με ωραία μουσικά ακούσματα και ένα μενού που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Κολύμπησε στην κοντινή, γραφική ακρογιαλιά Κλεισίδι με αμμουδιά και λιγοστά σπίτια από πάνω – είναι η πιο «εύκολη» από πλευράς πρόσβασης παραλία. Την προτιμούν οικογένειες με παιδάκια.

Μεσημεριανό στη ταβέρνα Μαργαρίτα, ένα υπέροχο μέρος για άραγμα, φαγητό και ποτό, πάνω ακριβώς από την παραλία Κλεισίδι, με θέα τα γαλάζια νερά. Υπάρχει μενού ημέρας με ενδιαφέροντα πιάτα. Παραγγείλαμε φακές με φραγκόσυκα και σκορπίνα ψάρι – αν είσαι τυχερός – με πλιγούρι. Υπήρχε επίσης στο μενού και ένα τοπικό ψάρι, το σαλούβαρδος, το οποίο μοιάζει πολύ με μπακαλιάρο.


Να φας βραδινό στο Λιοτρίβι. Κράτησε τραπέζι στο υπέροχο μπαλκόνι του ή στο δρομάκι μπροστά. Η Σοφία με τη μαμά της μαγειρεύουν τα καλούδια που ψαρεύει ο μπαμπάς. Δυστυχώς δεν υπήρχε αστακομακαρονάδα στο μενού, αφού μετά τις 31/8 απαγορεύεται το ψάρεμα αστακού, εφόσον είναι περίοδος αναπαραγωγής. Δοκίμασα κολοκυθοκεφτέδες, εξαιρετικό λουκάνικο και φρέσκο ψαράκι. Μας κεράσανε σουσαμόμελο (σουσάμι/μέλι/κανέλα) σε κουταλάκι του γλυκού - παραδοσιακό, τοπικό γλυκό του νησιού. Το σέρβις ήταν άψογο, πολύ φιλικό, ευχάριστο και με πολύ γέλιο.


Από τη παραλία Κλεισίδι ακολούθησε το μονοπάτι, περίπου δέκα λεπτά περπάτημα, που οδηγεί στην εξωτική παραλία Κατσούνι με ψιλή ξανθή άμμο – την έχω ξεχωρίσει και αγαπήσει ιδιαίτερα. Τα νερά είναι τόσο κρυστάλλινα και καθαρά που σου επιτρέπει να βλέπεις το βυθό - είναι πραγματικά πανέμορφα. Είναι ένα μικρό ησυχαστήριο με διάφανα νερά, όπως διάβασα κάπου. Υπάρχουν γυμνιστές και είναι κατάλληλο για camping.


Κολύμπησε ή περπάτησε μέχρι τη διπλανή παραλία, τη Φλαμουρού - μια μικρή αποβάθρα με μια κολόνα και μερικά βράχια τις χωρίζουν.


Οδήγησε μέχρι τη παραλία ΄Αγιοι Ανάργυροι. Είναι μια μικρή αμμουδιά περιβαλλόμενη από απότομα βράχια και πλαισιωμένη από το ομώνυμο ξωκκλήσι. Το μονοπάτι από τον δρόμο στη παραλία είναι σύντομο και βατό.


Απόλαυσε βραδινό και γλέντια τον Αύγουστο στο Αρμενάκι. Το φαγητό είναι πάρα πολύ καλό και οικονομικό. Δοκίμασα νόστιμο μουσακά με τόνο και χορτοκεφτέδες. Όλα ήταν εύγεστα και σε πολύ λογικές τιμές. Εδώ στήνονται αυτοσχέδια γλέντια στα οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες.


Να πας στον Θόλο με την υπέροχη θέα στο πέλαγος για καφέδες και πλούσιο πρωινό - χυμός φραγκόσυκου με λίγο πορτοκάλι και βιολογικά τηγανιτά αυγά ή τοστ με γραβιέρα Νάξου ή ομελέτα special - ή για απολαυστικό μεσημεριανό – δοκίμασα μουσακά λαχανικών σε πήλινο σκεύος και μελιτζάνες με φέτα. Και φυσικά … ούζο! Το σέρβις είναι πολύ αργό και χαλαρό. Η μικρή του βεράντα όμως είναι τέλεια και πολύ δροσερή. Τελείωσε το γεύμα σου με ένα φανταστικό γαλακτομπούρεκο με τραγανή κρούστα!


Οδήγησε δυτικά του νησιού στη Καμένη Λαγκάδα όπου βρίσκεται το Golden BeachHotel. Η παραλία έχει πέτρες, μέσα και έξω από τη θάλασσα. Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό του νησιού.


Απόλαυσε οικονομική γαριδομακαρονάδα στο Στέκι. Μην παραλείψεις επίσης να παραγγείλεις σαλάτα Ανάφης με αναφιώτικο, τοπικό, κρεμώδες τυρί – το ξυάλι. Να φας κορμό σοκολάτας, άλλως δούκισσα, αφού είναι πολύ δημοφιλής στο νησί και σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια.


Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία. Περπάτησε τα ειδικά μονοπάτια με διαδρομές τόσο ιστορικής και πολιτιστικής όσο και περιβαλλοντικής σημασίας, όπου θα θαυμάσεις την αναφιώτικη ύπαιθρο. Το πιο βατό είναι αυτό που ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.


Αγόρασε θυμαρίσιο μέλι Ανάφης, κεραλοιφές και βότανα από το τοπικό μαγαζάκι.


Μην παραλείψεις να γευτείς το νόστιμο τοπικό τυρί ξυάλι.


Κάνε μια βουτιά στην παραλία Μέγας Ποταμός. Άφησε το αυτοκίνητο πάνω στο δρόμο και κατηφόρισε το βατό μονοπάτι (5-7 λεπτά κατάβαση), αν και έχει χαλίκια και πέτρες. Στη δεξιά πλευρά είναι ο Μ. Ποταμός και στην αριστερή η όμορφη παραλία των Αγίων Αναργύρων. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, η θάλασσα στην αρχή είναι γλιστερή και με πέτρες, στην συνέχεια αμμώδης. Τα νερά όμως είναι διαυγή και κρυστάλλινα. Θεωρώ ότι δεν αξίζει να κολυμπήσεις εδώ, αφού το νησί διαθέτει ομορφότερες παραλίες.


Απόλαυσε το ποτό σου στον εξωτερικό πάγκο στον κατηφορικό Μονόλιθο, ένα μοντέρνο μινιμαλιστικό καφέ/μπαρ/γκαλερί και μπουτίκ ντιζαϊνάτων αντικειμένων.


Αξίζει να επισκεφθείς το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου, όπου στις 7-8 Σεπτεμβρίου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του νησιού.


Συγκλονιστική είναι η ανάβαση στον Κάλαμο – τον επιβλητικό, πανύψηλο, ασβεστολιθικό βράχο ύψους 460 μέτρα – τον μεγαλύτερο στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ - ο οποίος είναι απρόσιτος από τη θάλασσα και δυσπρόσιτος από την ξηρά. Στο ψηλότερο άκρο του υπάρχει, έρημη πια, η παλιά Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Η θέση και το θέαμα που προσφέρει είναι μοναδικό – όμως η μιάμιση ώρα πεζοπορία είναι για τους πολύ γενναίους. Αξίζει να εφοδιαστείς με υπνόσακο και φακό και να ανέβεις με την παρέα σου το ανηφορικό μονοπάτι κατά την δύση του ήλιου. Θα σε αποζημιώσει η θέα που κόβει την ανάσα καθώς και η συγκλονιστική ανατολή του ήλιου.


Για καλή μουσική και ποτό μέχρι πρωίας, να πας στα δύο θρυλικά μαγαζιά του νησιού, τον Μύλο στη Χώρα και τις Μάντρες στον δρόμο προς το λιμάνι. Όταν ήμουν στο νησί και τα δύο μαγαζιά ήταν εκτός λειτουργίας.

Δώδεκα ώρες στη Σαντορίνη:

Νοικίασε οπωσδήποτε αυτοκίνητο, αλλιώς δεν θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα. Προγευμάτισε στο Galini Café, ένα μπαλκόνι με εξαιρετική θέα το ηφαίστειο και εξαιρετικό πρόγευμα. Από το μενού ξεχώρισα τα πολύ εύγεστα hot eggs ποσέ με γιαούρτι, λάδι & τσίλι και ένα φανταστικό dutchpancake με lemon curd και μύρτιλα. Οδήγησε στη περιοχή Περίβολας στη μαύρη παραλία και άραξε για την ημέρα στο Wet Stories. Η θάλασσα δεν λέει πολλά, οι τιμές τσιμπάνε, η ατμόσφαιρα όμως είναι ωραία, οι ξαπλώστρες super αναπαυτικές, το σέρβις άψογο και ευγενικό με πολλούς σερβιτόρους και τα μουσικά ακούσματα είναι πολύ ωραία. Γευμάτισε στη ταβέρνα Ψαράκι με carpaccio ψάρι παλαμίδα, μύδια, τηγανητό γαριδάκι και λευκό ταραμά. Σπουδαίο δε πιάτο το κριθαράκι με θαλασσινά – ένα πιάτο που σε κάνει να λες για αυτό αξίζει να ξανάρθω. Μπράβο στο σεφ Θανάση Σφουγγάρη! Στα συν του και το τέλειο γαλακτομπούρεκο. Οδήγησε στο αεροδρόμιο, παράδωσε το αυτοκίνητο και … καλό σου ταξίδι!


bottom of page