top of page

Πάμε Αθήνα?

‘Ακρα, Αθήνα (Τ: +302107251116)


Ο μάγειρας Γιάννης Λουκάκης (εστιατόρια Μούργα και ΣυνΤροφή στη Θεσσαλονίκη) και ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης δημιούργησαν ένα εστιατόριο που συνδυάζει την ελληνική κουζίνα, που έκανε γνωστό τον πρώτο, με την υψηλή γαστρονομία για την οποία φημίζεται ο δεύτερος. Ο χώρος είναι λιτός, συμπαθητικός και σε όποιο τραπέζι κι αν καθίσεις, κάτι συμβαίνει γύρω σου, ένα πιάτο ετοιμάζεται στον πάγκο δίπλα σου, ένα γλυκό στήνεται πιο πέρα. Στα Άκρα η κουζίνα και η σάλα είναι ένα, μια ορθάνοιχτη κουζίνα όπου γνήσιο, σπιτικό φαγητό ψήνεται στα κάρβουνα σε μια ανοιχτή φωτιά που καίει συνεχώς.

Λειτουργεί από τις δέκα το πρωί για πρωινό και ως φούρνος. Μετά σερβίρει μεσημεριανό, κυρίως μαγειρευτά και αν θέλεις να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα του μενού, μπορείς να ζητήσεις όλες τις μερίδες μισές (μόνο το μεσημέρι). Το βράδυ το φαγητό ψήνεται στα κάρβουνα.

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο τραπέζι στο βάθος, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 12 άτομα, τα οποία θα βρεθούν στη μέση της δράσης, απέναντι ακριβώς από τη φωτιά.

Η παρέα μου με έστησε, αυτό όμως δεν με εμπόδισε. Πήγα μόνη και το απόλαυσα. Συμβαίνουν τόσα πράματα γύρω σου, που δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς. Επέλεξα την ωμή μπάφα με ψητό λεμόνι και πιπερόριζα και στη συνέχεια Σπαγγέτι με πανσέτα μαύρου χοίρου και αυγό μελάτο.

Εκτιμώ την προσφορά του κόκκινου κρασιού στο ποτήρι στα 5 ευρώ. Δεν μπορούσα να φύγω χωρίς να έχω φάει γλυκό. Δοκίμασα, μάλλον καταβρόχθισα ένα φανταστικό παγωτό με βιολογικό γάλα σερβιρισμένο με κεράσια μελωμένα στο μαντέμι και κανέλα.

Δεν έχω λόγια για αυτό το μαγαζί. Ανυπομονώ να πάω ξανά και ξανά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.







ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ, το Ψαρομάγαζο, Ψυρρή, Αθήνα (Τ +302130330850)

Βρίσκεται σε ένα ήσυχο, απομονωμένο δρομάκι και είναι όντως ένα από τα πλέον ξακουστά ψαροταβερνάκια της περιοχής που γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο. Λίγα τραπέζια στο εσωτερικό του, σχεδόν μέσα στην κουζίνα, μερικά στο πεζοδρόμιο και στον πεζόδρομο, επιπλέον τραπέζια στο σοκάκι στο πλάι. Γρήγορο σέρβις και νόστιμο φαγητό. Δοκίμασα βραστά, ζεστά χόρτα βλήτα, σαρδέλες ψητές και αχνιστά μύδια.

Θέλω πολύ να ξαναπάω να δοκιμάσω το διάσημο ψαροσάντουιτς του και το ελληνικό fish and chips. Στα συν οι πολύ λογικές τιμές.






TANPOPO, Αθήνα (Τ: +302107000252)

Είναι το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά. Μια ντιζαϊνάτη καντίνα, ένα ραμενάδικο όπου θα απολαύσεις το ράμεν σου στην μπάρα είτε μόνος σου είτε με παρέα. Σε χαρτάκι αναγράφεται το μενού και θα σημειώσεις με μολύβι τι θέλεις και πόσες μερίδες.

Πήγα μεταξύ εστιατορίων και αυτό δεν με εμπόδισε να απολαύσω ένα μπολ Shoyu Ram (Chashu, αυγό, enoki, λάπαθο). Θα πάω ξανά με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσω κι’ άλλα πιάτα.







Μπαρμπουνάκι, Κολωνάκι, Αθήνα (Τ +302107242717)

Έχω φάει αρκετές φορές εδώ μεσημεριανό. Πριν μερικούς μήνες απόλαυσα λαυράκι μαρινάτο και αχνιστά μύδια. Εντύπωση μου έκανε η τιμή λευκού κρασιού στο ποτήρι στα 3,70 ευρώ. Το επικροτώ!






Brunello, Κολωνάκι, Αθήνα (Τ +302107248889)

Αγαπώ το φαγητό στο Brunello αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την πολύ μικρή μερίδα λαυράκι καρπάτσιο!





Wine is Fine, Vissis 6, Αθήνα (Τ +302103230304)

Δύο Γάλλοι και ένας Έλληνας σεφ άνοιξαν, ανάμεσα στα πομολάδικα της οδού Βύσσης, ένα φρέσκο wine bar, casual, χωρίς ανάγκη για κρατήσεις, με ενδιαφέροντα, αποκλειστικά κρασιά ήπιας οινοποίησης, κυρίως ελληνικά και γαλλικά μεταξύ άλλων.

Σε ποτήρι είναι διαθέσιμες λίγες μόνο ετικέτες (ξεκινώντας από τα 5 ευρώ). Ακολούθησα τη συμβουλή του σερβιτόρου και απόλαυσα ένα ποτήρι ροζέ Liatiko του 2022.

Το μενού είναι μικρό με απλά πιάτα και προσιτές τιμές. Δοκίμασα ένα πιάτο ζυμαρικών με Bottarga. Ευχάριστο και απολαυστικό.





Monks Beard, Νέος Κόσμος, Αθήνα

Είναι το εγχείρημα του Αλέξανδρου Καρακατσάνη και της συζύγου του Φανής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Νέο Κόσμο, μετά από 7 χρόνια στην Σύρο. Το εστιατόριο άνοιξε αρχές Φεβρουαρίου του 2023 αλλά έκλεισε μετά από μερικούς μήνες λειτουργίας, γιατί κάηκε ολοσχερώς. Πόσο κρίμα.

Το μενού εστίαζε στο κρέας, το δυνατό σημείο του σεφ και στα λαχανικά. Δεν θα βρεις ψάρι ή θαλασσινά. Ο σεφ ψήνει και μαγειρεύει τα πάντα στα ξύλα και τα κάρβουνα.

Ξεκίνησα το γεύμα μου με χειροποίητο ψωμί από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι με βούτυρο με αλμυρή καραμέλα. Ξετρελάθηκα με τα καρότα στο κάρβουνο με την υπέροχη σάλτσα αμυγδάλου. Το ταρτάρ μόσχου με μπαχάρια της λεβαντίνικης κουζίνας, κλειστό σε ένα «κανόλι» και συνοδευτικό σαλάτα ταμπουλέ είναι ένα πιάτο με εξαιρετική εμφάνιση και γεύση. Το γλυκό στο τέλος, το Halawet el Jiben, ακόμα το σκέφτομαι. ‘Ενα ζυμαράκι από μοτσαρέλα με μια κρέμα από γάλα και ροδόνερο, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι ροδόνερο. Ένα γλυκό αξέχαστο και πραγματικά μοναδικό! Το κρασί στο ποτήρι ανέρχεται στα 7 ευρώ και απόλαυσα Βιδιανό, λευκή ποικιλία σταφυλιού από την Κρήτη. Έφυγα ευχαριστημένη και πολύ ενθουσιασμένη από το Monk's Beard. Δυστυχώς έχει κλείσει οριστικά. Λυπήθηκα πολύ για το κακό που τους συνέβηκε.










bottom of page