top of page

Ολιγόωρη στάση στη ΡΟΔΟ



Προορισμός μου η Σύμη! Tαξίδεψα με Ryanair από Πάφο για Ρόδο οπόταν δεν μπορούσα να αποφύγω να περάσω κάποιες ώρες στον πηγαιμό και μια μέρα με διανυκτέρευση στην επιστροφή.

Η Ρόδος είναι ένα νησί ζωντανό όλο το χρόνο και είναι γεμάτο τουρίστες. Τη βρίσκω πολύ τουριστική και σίγουρα δεν με ενδιέφερε και πολύ να δω την … άσχημη, τουριστική πλευρά της ή να μείνω περισσότερο. Απλά πέρασα εκεί μια μέρα περιμένοντας για να πάω στο άλλο νησί.


Κάνε λοιπόν μια βόλτα στα στενά της παλιάς Πόλης και στον ατέλειωτο δρόμο των Ιπποτών με τις μεγαλοπρεπείς Πύλες - παρόλο που είναι ντίγκα … στην ταβέρνα και τον τουρίστα - υπάρχει όμως ένα εξίσου μεγάλο απείραχτο κομμάτι που αν το περπατήσεις νύχτα, θα απολαύσεις τα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής πόλης.


Θα χρειαστείς αυτοκίνητο οπωσδήποτε αφού το νησί είναι μεγάλο.


Προγευμάτισε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Κούκου. Είναι ένας χώρος που ξεκίνησε σαν παραδοσιακός καφενές το 1999 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα από το πρωί, σερβίροντας καφέ και πρόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ, σερβίροντας βραδινό γεύμα και ποτό. Είναι σήμα κατατεθέν του νησιού και κλασικό στέκι για όλες τις ώρες της μέρας. Eδώ θα απολαύσεις τον καφέ σου με ωραία, προσεγμένα μουσικά ακούσματα.

Η ατμόσφαιρα είναι αυθεντική και τόσο άνετη που σε κάνει αμέσως να νοιώσεις σαν στο σπίτι σου, η διακόσμηση είναι εντυπωσιακή με μοναδικά κομμάτια-αντίκες και η αρχιτεκτονική είναι παραδοσιακή με ξύλινα πατώματα, αψιδωτές πόρτες, ξύλινη επίπλωση, εξοπλισμό & στρώματα coco-mat, σκιερές βεράντες και σύγχρονες ανέσεις - λειτουργεί παράλληλα ως παραδοσιακός ξενώνας! Ενσωματωμένο βρίσκεται επίσης το αρτοποιείο όπου καθημερινά από νωρίς το πρωί ψήνονται στον ξυλόφουρνο μεγάλη ποικιλία από αλμυρές και γλυκές λιχουδιές και φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Το μενού αποτελείται από ομελέτες, σάντουιτς, μπέργκερ και μερικές πίτες (όπως τυρόπιτα, κασερόπιτα, σπανακόπιτα και μπουγάτσα ψημένες στον ξυλόφουρνο). Οι συνταγές είναι απλές και μαγειρεμένες βασισμένες σε ντόπια υλικά, βότανα και μπαχαρικά. Οι γεύσεις είναι αξιοπρεπέστατες, η δε μπουγάτσα ήταν ονειρεμένη!


Άραξε στο Καλάμι Beach Bar, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Καλλιθέα της Ρόδου, 10 μόλις λεπτά από το κέντρο. Ο χώρος είναι πολύ όμορφος με άνετους καναπέδες, χρωματιστές bohoμαξιλάρες και τραπέζια πάνω στην άμμο - μπορείς να περάσεις τη μέρα σου με υπέροχη μουσική και φαγητό με θέα τη θάλασσα.

Η ατμόσφαιρα είναι ωραία με πολλά μπαμπού να κρέμονται και τα παιδιά στο σέρβις είναι νεαρά, όμορφα, εξυπηρετικά, ευγενικά με τσαγανό και μπρίος. Η κουζίνα παρουσιάζει ενδιαφέρον αν και εγώ δοκίμασα μόνο το πρόγευμα. Απαραίτητη η κράτηση ξαπλώστρας μια και ιδιαίτερα τη Κυριακή μαζεύει πολύ κόσμο.

Το μενού για πρόγευμα συμπεριλαμβάνει το Ελληνικό πρωινό με ροδίτικη λαδόπιτα, φρυγανιές, κασέρι, σαλάμι, θυμαρίσιο μέλι & βούτυρο αγελάδας, την περικαυτή στραπατσάδα, την ομελέτα του χωριού με φρέσκα λαχανικά, κάπαρη ρόδου, πράσινες ελιές & φέτα Λήμνου, το αβοκάντο σολωμό σε φρυγανισμένο ψωμί και τέλος, 4 είδη τηγανίτες, όπως scrumble pancakes, τις κλασικές, με σοκολάτα και τις τηγανίτες μπουγάτσα να ξεχωρίζουν.

Δοκίμασα την ομελέτα και το αβοκάντο σολωμό – δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα, ήταν απλά οκ. Απόλαυσα όμως τις μίνι τηγανίτες μπουγάτσα! Σίγουρα αξίζει να το επισκέπτεσαι αν είσαι κάτοικος Ρόδου.


Να φας βραδινό στο Sole Giaguaro στο χωριό Λαχανιές.

Ανυπομονούσα να βρεθώ στη γουστόζικη αυλή του μαγαζιού αυτού, δημιούργημα του πολύ καλού Ιταλού μάγειρα και υπέροχου ανθρώπου, του Τζιοβάνι! Γνωρίζοντας τον, επιβεβαίωσα και από κοντά την σεμνότητα και καλοσύνη που τον διακατέχει, το πόσο προσγειωμένος, ταπεινός και εξαιρετικός χαρακτήρας είναι – δεν θα αναφερθώ καν στην … εμφάνιση του!!! Μαζί με τη γυναίκα του, τη Βίκυ, έχουν μετατρέψει ένα υπέροχο παλιό σπίτι σε ένα συμπαθητικό ιταλικό μπιστρό με υπέροχη αυλή.

Η κουζίνα επικεντρώνεται στις ιταλικές γεύσεις με τεχνικές κυρίως από την Nordic κουζίνα και επιρροές από Ιαπωνία και Ελλάδα. Γκασπάτσο, ψάρι, θαλασσινά, ραβιόλια, φρέσκα ζυμαρικά και cheesecake είναι μεταξύ των επιλογών στο μενού. Εννοείται ότι θα ξεκινήσεις το γεύμα σου με αξιόλογο, φρέσκο, χειροποίητο ψωμί και την περιβόητη focaccia του Τζιοβάνι. Το μενού είναι μικρό και περιορίζεται σε 3 είδη σαλάτες, 3 είδη ορεκτικά, 3 πρώτα πιάτα, 3 κυρίως πιάτα και 3 επιδόρπια. Ακολούθως, δοκίμασα βοδινό carpaccio, μαγιάτικο ταρτάρ μαριναρισμένο σε kombucha, aioli, λάδι από nduja και μια πλούσια σε φρεσκάδα, γεύση & πρασινάδα σαλάτα. Για κυρίως επέλεξα το πιάτο ημέρας, απολαυστικά νόκι με αχινό. Το φαγητό είναι νόστιμο, οι μακαρονάδες εύγεστες και μάλλον παραπέμπουν σε comfort food – εννοείται ότι όλα παρασκευάζονται φρέσκα στο μαγαζί. Στο τέλος απολαύσαμε ένα νόστιμο salted caramel cheesecake. Πολύ θα ήθελα επίσης να δοκιμάσω το γιαούρτι φυστίκι παρφέ. Επιλέξαμε να πιούμε ένα υπέροχο, ποιοτικό, σε πολύ λογική τιμή (επιλογή και εισαγωγή του σεφ) λευκό – το vallone versante chardonnay.

Στο σέρβις ο συμπαθέστατος Κυριάκος, ευγενικός, εξυπηρετικός και πολύ πολύ επικοινωνιακός.

Στα πλην του μαγαζιού οι ανύπαρκτες επιλογές για vegan άτομα.

Ζητήσαμε να γνωρίσουμε τον σεφ, ο οποίος ευχαρίστως ήρθε στο τραπέζι μας, κουβεντιάσαμε και φωτογραφήθηκε με την παρέα μου.

Ναι, πολύ θα ήθελα να ξαναπάω γιατί το φαγητό στο Sole Giaguaro συνδυάζει το οικείο με την νοστιμιά που τόσο αγαπώ.

bottom of page