top of page

Food Diary 18/03/2018 - Μια μέρα στη αγορά

Bits and pieces!

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα.

Είμαι φαν της λαχαναγοράς. Γι΄αυτό Τετάρτες και Σάββατα πάω κοντά στο roundabout του ΟΧΙ και τις Παρασκευές στο χώρο του Δήμου Στροβόλου κοντά στα φώτα του Ορφανίδη.


Η μεγάλη μου κόρη συχνά με πειράζει ότι έχω αδυναμία στις αγρότισσες που ονομάζονται Μαρίες. Αυτές που ξεχωρίζω και αγαπώ τα προϊόντα τους, έχουν όλες το ίδιο όνομα. Αφού είναι ένα απο τα ωραιότερα! Δεν συμφωνείς?


Πρώτη στάση λοιπόν στον πάγκο της κυρίας Μαρίας από την Περιστερώνα με τα σπιτικά ψωμιά. Αδυναμία μου το στενόμακρο ψωμί με πίτουρο. Τώρα πια όμως δεν θα βρεις την κυρία Μαρία στην αγορά καθώς έχουν αναλάβει τα παιδιά της.


Στον Γιώργο από το ΄Αρσος θα βρεις τις καλύτερες ντομάτες, αγγουράκια χωραφιού, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και ενίοτε κόκκινες πιπεριές, όλα δική του παραγωγή.


Στον πάγκο της συμπαθητικής Μαρίας από το Καλό Χωριό της Κλήρου, μόνο τις Παρασκευές θα βρείς σε μικρό αριθμό τα καλύτερα φρέσκα χωριάτικα αβγά. Επιπλέον βρίσκεις κουνουπίδι, μπρόκολο, ντομάτες, πατάτες, αγγουράκια και πράσο.


Πρόσφατα ανακάλυψα τον Σάββα, ένα νεαρό από τον Λυθροδόντα, του οποίου η οικογένεια παράγει προϊόντα της οικογένειας brassica, την πιο πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως κουνουπίδι, κραμπί, λαχανάκια Βρυξελλών.


Στον κύριο Δημήτρη, από την Ελλάδα, θα βρεις ποικιλία μπαχαρικών, βότανα/τσάγια, αιθέρια έλαια και σπόρια, όπως κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους. Πολύ συχνά είναι μαζί του ο ψηλός εγγονός του που θα σου εξηγήσει το κάθε τι! Αγόρασε βαλεριάνα, ένα βότανο που θα σε λυτρώσει από την αϋπνία και τις ημικρανίες. Μην σε απωθήσει η έντονη και άσχημη μυρωδιά της, οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι περισσότερες.


Σκορδάκια και όταν είναι η εποχή τους άγρια αγρέλια, θα βρεις στον νεαρό Γιώργο από την Περιστερώνα.


Από την καλοσυνάτη κυρία Μαρία από το Παλιομέτοχο μου αρέσει επίσης να ψωνίζω, γιατί τα εποχιακά προϊόντα που πουλά είναι όλα δική της παραγωγή. Παντζάρια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, κραμπί, πατάτες. Θα σου φέρει και φρέσκο κοτόπουλο αν το παραγγείλεις από πριν.


Στην αγορά θα βρείς και ποικιλία ξηρών καρπών, παρόλο που προσωπικά δεν συνηθίζω να ψωνίζω από εδώ. Λατρεύω όμως τον υπέροχο χαλβά που πουλούν σε 3 είδη: με φιστίκι, χαλεπιανό και σοκολάτα.


Υπάρχει και ο Γερμανός στην αγορά. Δεν ξέρω το όνομα του αλλά ξέρω όμως ότι ζει στο Ζύγι και καλλιεργεί ποικιλία καυτερών πιπεριών. Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, στενόμακρα, στρογγυλά. ΄Ενα πράγμα είναι σίγουρο! Είναι πικάντικα!!!!


Τις καλύτερες μαύρες ελιές θα τις βρεις στον πάγκο του Νικόλα από τον ΄Αγιο Θεόδωρο.


Στον Θεοδόση από την Πάφο, θα βρεις εξωτικά φρούτα, ανάλογα εποχής, τα οποία καλλιεργεί ο ίδιος, όπως παπάγια, star fruit, και μάνγκο. Επίσης θα βρεις μπανάνες, αβοκάντο αλλά και διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, μελιτζάνες και άλλα.


Στην Ιωάννα θα βρεις μεταξύ άλλων μεγάλη ποικιλία από ξυδάτα: πάγκαλο, σέλινο, αγκινάρα, κάπαρη και άλλα.


Στον Μάριο από τη Δερύνεια, τον οποίο πια βρίσκεις μόνο τα Σάββατα, θα αγοράσεις τις πιο τέλειες φράουλες χωρίς χημικά. Επίσης βρίσκεις εξαιρετικό αλάτι της θάλασσας, το οποίο μαζεύουν οι ίδιοι από το Κάβο Γκρέκο.


Να αναφέρω επίσης ότι στην αγορά τις Παρασκευές, θα βρεις και ψαρά με περιορισμένα είδη και μικρή ποσότητα ψαριών. ΄Οτι έχει ψαρέψει, βρίσκεται εκεί για να το πουλήσει.


Καλά ψώνια λοιπόν!

bottom of page