top of page

Λεμεσιανά νέα, γλυκά από Αθήνα και ένα συγκλονιστικό ψωμί ...

Sweet Nolan, Αθήνα

Λαχταρούσα να δοκιμάσω τα γλυκά του Σωτήρη Κοντιζά από το νέο μαγαζί του που έστησε στο χώρο ακριβώς δίπλα από το εστιατόριο, ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει φρέσκα γλυκά, - που μοιάζουν απλά, αλλά δεν είναι - άγλυκα και χωρίς ιδιαίτερο ντεκόρ, εμπνευσμένα από τις αναμνήσεις και τα ταξίδια του ιδίου και της ομάδας του.

Η πρώτη απόπειρα να μου τα φέρουν από την Αθήνα - η φίλη μου πήγε στο μαγαζί, αγόρασε γλυκά και ψωμί - απέτυχε παταγωδώς. Τα ξέχασε στο ψυγείο του ξενοδοχείου. Kλαψ κλαψ! Η δεύτερη απόπειρα στέφθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία. Παρέλαβα το όμορφο κουτί με τα 3 ατομικά γλυκά – ένα βάσκικο cheesecake στα 5.50 ευρώ, ένα cookie με κρέμα καφέ στα 3 ευρώ και ένα choux με κρέμα σοκολάτας γάλακτος, πραλίνα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς στα 6 ευρώ – με πολλή χαρά. Επιπλέον ένα εθιστικό προζυμένιο ψωμί που παίρνει το σκούρο χρώμα του από τον καφέ εσπρέσο και το κακάο, με κομμάτια μαύρης σοκολάτας και αποξηραμένα κεράσια στην ακριβούτσικη τιμή των 11 ευρώ. Παρόλο το μικρό μέγεθος του, είναι συγκλονιστικό. Το λάτρεψα! Απογοητεύτηκα που δεν υπήρχαν τη συγκεκριμένη στιγμή τα pasteis de nata, τα πορτογαλικά ταρτάκια με την τραγανή σφολιάτα και την ελαφρώς καμένη κρέμα που τόσο αγαπώ.

Απόλαυσα το βάσκικο cheesecake αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για το cookie και το choux. ‘Ηταν απλά οκ, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο γευστικά. Το ψωμί όμως ακόμα το σκέφτομαι και μου τρέχουν τα σάλια. Διερωτώμαι όμως πόσο συχνά μπορεί κάποιος να αγοράζει ένα ψωμί αξίας 11 ευρώ?

Θεωρώ ότι αξίζει να επισκεφτείς το pastry shop και να δοκιμάσεις τα γλυκά, γιατί είναι φτιαγμένα από εκλεκτές πρώτες ύλες και απαιτητικές τεχνικές – ίσως έτσι να δικαιολογούνται και οι πολύ ψηλές τιμές.



Sherlock’s Home, Λεμεσός (τηλ 25550200)

Αναζήτησε το συμπαθητικό αυτό all day bar κρυμμένο σε στοά στο κέντρο της πόλης. Στην Ανεξαρτησίας έχω περπατήσει αμέτρητες φορές, όμως δεν είχα προσέξει το ιδιαίτερο αυτό μπαρ. Η διακόσμηση φέρνει κάτι από εγγλέζικη μπυραρία.

Η κρυφή αυλή του ήταν άδεια στις 12 το μεσημέρι όταν το επισκέφθηκα. Απόλαυσα όμως με την παρέα μου μια μπύρα Leffe και καταβρόχθισα τα εξαιρετικά αλατισμένα φιστίκια που μας πρόσφερε η σερβιτόρα. Δεν θυμάμαι από πότε έχω να δω ή να φάω φιστίκια με κέλυφος. Τα συγκεκριμένα είναι πεντανόστιμα και είναι ειδική παραγγελία από χωριό, δεν μας εκμυστηρεύτηκε το όνομα, για το μπαρ.

Μην ντραπείς να ρίξεις τα κελύφη κάτω στο πάτωμα, είναι παράδοση του μαγαζιού και επιβάλλεται να το τηρήσεις. Πήγαινε γιατί έχει ωραία ατμόσφαιρα και είναι μια ωραία επιλογή για ένα after office ποτό.



The Shopkeeper, Λεμεσός (τηλ 25811146)

Μου αρέσει πολύ να απολαμβάνω ένα φλυτζάνι καφέ – κάτι που κάνω αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό - στον μπροστινό χώρο του The Shopkeeper. Το δε, μπολ πόριτζ που παράγγειλα ήταν πολύ εύγεστο και ήρθε στο τραπέζι ζεστό, τόσο όσο.



Anita Gelato, Λεμεσός (τηλ 25315656)

Εννοείται ότι απόλαυσα τις 2 γεύσεις παγωτού - βανίλα Μαδαγασκάρης και σοκολάτα μέντα – στο κυπελάκι, όταν επισκέφτηκα το μαγαζί. Στα 5.50 ευρώ όμως για δύο πληθωρικές μπάλες, το βρίσκω αρκετά ακριβούτσικο. Καταπληκτικό παγωτό ναι, αλλά οι τιμές εδώ τσιμπούν.



Κυπριακόν Καφεκοπτείον, Λεμεσός (τηλ 25762999)

‘Ενα μαγαζί αφιερωμένο στον καφέ και στα αξεσουάρ του. «Αυτή είναι η Παράδοσή μας, η Ζωή μας» αναγράφεται στο φυλλάδιό τους. Εισάγουν απευθείας ωμούς κόκκους καφέ από μερικές από τις καλύτερες φάρμες του κόσμου, όπως Βραζιλία, Αιθιοπία, Ονδούρα και Κολομβία. Ακολούθως τους καβουρδίζουν, τους συσκευάζουν σε ειδικά σακουλάκια που ξανακλείνουν, όπου ο καφές διατηρείται φρέσκος και μυρωδάτος και μετά τον διανέμουν σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Αγόρασα βιολογικούς κόκκους εσπρέσο καφέ από το Περού. Δεν αντιστάθηκα επίσης στην βιολογική μαύρη σοκολάτα σε σκόνη με συστατικά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, κακάο, κόμμι χαρουπιού – άλλως πηκτίνη χαρουπιού - και φυσικές γεύσεις κανέλας. Εδώ θα βρεις ότι χρειάζεσαι όσον αφορά στον καφέ και στο τσάι. Ενδιαφέρουσα ποικιλία συσκευών για καφέ και τσάι. Αξίζει να επισκεφτείς την ιστοσελίδα τους www.richcoffee.com και να παραγγείλεις από εκεί. Παράδοση δωρεάν! Δεν είναι πληρωμένη διαφήμιση.



BURGEARTH, Λεμεσός (τηλ 25584663)

Παράγγειλα το El Diablo μπέργκερ μέσω της πλατφόρμας Wolt. Το παράλαβα ζεστό. ‘Ενα μπέργκερ 200 γρ ψημένο medium rare, με πληθωρική πικάντικη σάλτσα, μουστάρδα, iceberg μαρούλι, μοτσαρέλα, πίκλα αγγούρι και τραγανά τηγανιτά κρεμμύδια.

Νόστιμο, super απολαυστικό και ήταν με διαφορά από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει στη Λεμεσό.



bottom of page