top of page

Κυριακή σήμερα, οι προτάσεις μου σε περιμένουν



Wok & Oven, Αραδίππου (Τ 99771775)

Το αγαπώ και θα μπορούσα να το επισκέπτομαι κάθε μέρα. Τόσο πολύ μου αρέσει το φαγητό που σερβίρει. ‘Οτι έφαγα ήταν σούπερ. Απόλαυσα Gyoza (5 τεμάχια), Pad Thai με γαρίδες, Pad Kra Pao με κιμά και φασολάκι και μια φανταστική πικάντικη σούπα Tom Yiam με σάλτσα ντομάτας και γαρίδες. Επίσης Pad Phet (κόκκινο κάρυ). Εννοείται ότι θα πιεις ταϊλανδέζικη μπίρα Singha, αν και το αγαπημένο μου ποτό εδώ είναι το χειροποίητο Ginger Ice Tea που παρασκευάζουν. Είναι μοναδικό! Ανεπιφύλακτα το προτείνω. Να πας τόσο για το φαγητό, όσο και για τον χώρο, αλλά και για τους αξιαγάπητους ιδιοκτήτες, τους οποίους θα συμπαθήσεις αμέσως.




Το Μαγκαλάκι, Παραλίμνι (Τ 23820040)

Ένα ταβερνάκι έκπληξη. Χαριτωμένο, παραδοσιακό και πολύ φιλόξενο. Ενθουσιάστηκα που κάποια πιάτα μπορείς να τα παραγγείλεις και σε μισή μερίδα.

Επιλέξαμε να πιούμε Αγιονέρι τσίπουρο! Φρεσκοκομμένη σαλάτα, γενναιόδωρη στο τυρί χαλίτζι, εξαιρετικά σαλιγκάρια, καταπληκτική μίνι αγκινάρα με αυγά και νόστιμη τηγανητή πούλα. Αυτά που ξεχώρισα όμως ήταν τα γλυτζιά με χυλοπίτες και οι τηγανητές πατάτες με αυγά, χαλίτζι και ρίγανη. Φανταστικά και τα δύο πιάτα. Συνεχίσαμε με αρνίσια παϊδάκια, χοιρινό σουβλάκι και κοντοσούβλι κοτόπουλο. Ένα φανταστικό κυπριακό γεύμα, σε πολύ λογικές τιμές, σε ένα φιλόξενο χώρο. Θα πάω ξανά. Το λάτρεψα!

ΥΓ Το κερασμένο γλυκό στο τέλος, πίτα με μέλι, με άφησε αδιάφορη.







Πλάτανος στου Ρουσιά, Κάτω Δρυς (Τ 24343489)

Μεσημέρι αργίας, συγκεκριμένα 1ης Απριλίου και όλοι οι χώροι, ο εσωτερικός και η βεράντα, ήσαν κατειλημμένοι. Το μαγαζί έσφυζε από ζωή και ενέργεια, αρκετά θορυβώδης όμως για τα δικά μου δεδομένα. Το τραπέζι μας ετοιμάστηκε και η παρέα μας, των 9 ατόμων, κάθισε, αν και κάπως στριμωγμένα, έτοιμη να παραγγείλει. Το κρασί πρώτο-πρώτο. Ένα sauvignon blanc του Νίκου Λαζαρίδη στα 26 ευρώ. Ο χώρος είναι συμπαθητικός και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα. Σπουδαία η μπροστινή αυλή κάτω από τον πλάτανο, αλλά όταν το επισκέφθηκα, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τραπέζια σε αυτό το κομμάτι του χώρου.

Αρχίσαμε το γεύμα μας με τη σαλάτα “Στου Ρουσιά” την οποία βρήκα φτωχική και τη μερίδα πολύ μικρή, χωρίς ντρέσινγκ, με χρέωση στα 12 ευρώ. Ανεπίτρεπτο! Το δε ελαιόλαδο ήταν άφαντο. ‘Οταν το ζητήσαμε, ο σερβιτόρος το έφερε σε στενόμακρο πιατάκι – το βρήκα παράξενο. Αξιοπρεπέστατο το Μαγειρευτό Κοκκινιστό Κρέας, αν και αδικαιολόγητα μικρή η ποσότητα του κρέατος, με Χωριάτικο Μακαρονάκι. Η δε σάλτσα ντομάτας του ήταν αρκετά γενναιόδωρη στη ζάχαρη. Νόστιμο το Αρνίσιο Συκώτι και το Βοδινό Συκώτι Σχάρας. Απολαυστική η σούβλα αρνί, ικανοποιητικό το χοιρινό σουβλάκι αλλά στα αγαπημένα καλοηρκά, παραήταν χοντρή η ζύμη. Το δε Παστίτσιο δεν ικανοποίησε. Το μπακλαβαδάκι στο τέλος ήταν μέτριο, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά.

‘Ηταν μια δύσκολη μέρα για το προσωπικό, όχι ότι αυτό το δικαιολογεί, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να τραβήξεις την προσοχή των σερβιτόρων. ΄Ολοι μα όλοι ήταν απασχολημένοι και πηγαινοέρχονταν μέσα-έξω. Μετά από επιμονή μας, τα καταφέραμε και ο συμπαθέστατος Σάββας από την Καβάλα μας εξυπηρέτησε. Εκτιμάται η προσπάθεια και ο ζήλος στην εξυπηρέτηση, αλλά ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα του προσωπικού, διαφορετικά ο πελάτης θα φύγει δυσαρεστημένος. Καλό θα ήταν, επίσης, να σκορπιστούν τα τραπέζια για να υπάρχει άνεση και ηρεμία.

 






Σφύρα του τζαι έρκεται, Λεύκαρα  

Κάνε μια στάση και απόλαυσε μια μπιρίτσα ή … καφεδάκι στο μικρό αυτό μαγαζί. Πλάκα έχει η τουαλέτα ακριβώς δίπλα στο μπαρ με τη σήμανση “πισσιά μόνο”!

 



Πραλίνα, Λευκωσία (Τ 22665588)

Επέλεξα να φάω τόνο Blue Fin καρπάτσιο από τα πιάτα ημέρας για κυρίως πιάτο και το απόλαυσα. Ακριβούτσικο στα 32 ευρώ, αλλά η μερίδα ήταν γενναιόδωρη.



                                        

Serious Black, Κυριάκου Μάτση, Λευκωσία (Τ 22047222)

Ποιοτικός καφές σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην καρδιά της Λευκωσίας. Θα προτιμούσα όμως τον καφέ μου στο φλυτζάνι και όχι σε χάρτινο ποτήρι.

 




Georgian Bakery, ‘Αγιος Δομέτιος, Λευκωσία (Τ 99032783)

Δεν δοκίμασα Khachapuri γιατί υπήρχε αναμονή παρασκευής του 15-20 λεπτά και δεν υπήρχε περιθώριο χρόνου. Οι ιδιοκτήτες δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ούτε αγγλικά και η επικοινωνία ήταν κάπως δύσκολη. Δοκίμασα δύο είδη πιροσκί, με κιμά και με πατάτα, μια στρογγυλή πίτα με το δικό τους τυρί και γεωργιανό ψωμί σε οβάλ σχήμα, πολύ παρόμοιο με τη δική μας πίτα. Εκείνο όμως που ξεχώρισα είναι το γλυκό τους, το Medok, το πολύ δημοφιλές honey cake της Γεωργίας.

 



Memento Mori, Λευκωσία (Τ 22433722)

Το επισκέφθηκα δεύτερη φορά. Δοκίμασα άλλα πιάτα, κυρίως κρεατικά. Ψητό παϊδάκι αρνί, beef short ribs pastitsio, bbq μπούτι κοτόπουλο στα κάρβουνα, κεφτεδάκια και ανοιχτή πίτα με μοσχαρίσιο φιλέτο. Αν και απόλαυσα αυτό που έφαγα, όσο παρεϊστικο και διασκεδαστικό κι αν είναι να μοιράζεσαι, ενίοτε μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστο, ιδιαίτερα όταν η μερίδα είναι μικρή. Και στο συγκεκριμένο εστιατόριο οι μερίδες είναι πολύ μικρές. Μόλις που γεύτηκα κάποια πιάτα για να υπάρχει δίκαιη μοιρασιά.

 





Siko Seaside, Πρωταράς (Τ 96370610)

Όμορφος χώρος πάνω στη θάλασσα αλλά δεν εντυπωσιάστηκα από την κάρτα ποτών, αλλά ούτε και από το μεγάλο μενού, 7 σελίδων, του φαγητού.

 




Kaliφi, Παραλίμνι (Τ 23833428)

Φανταστικό σημείο πάνω στη θάλασσα. Πήγα για πρόγευμα στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Παρέα τριών ατόμων, τρεις καφέδες, τρία τοστ σάντουϊτς σε παραδοσιακό κυπριακό ψωμί και μια τυρόπιτα, ο λογαριασμός ανήλθε στα 40 ευρώ. Παραείναι ακριβό. Οι τιμές δεν συνάδουν με την ποιότητα ούτε του σάντουϊτς, αλλά ούτε και του καφέ.




 

Οδυσσός Ταβέρνα, Αγία Νάπα (Τ 99244880)

Συμπαθητική ταβέρνα με ξύλινα έπιπλα και καρό, ρούχενα τραπεζομάντηλα. Το μενού είναι μεγάλο και διαθέτει ότι φανταστείς, από μπέργκερ, πίτσα, ζυμαρικά, κρέατα και ψαρικά μεταξύ άλλων. Δεν ενθουσιάστηκα. Παρόλα αυτά οι σερβιτόροι μας καλοδέχτηκαν και περιποιηθήκανε ιδιαίτερα. Προς έκπληξη μας το μαγαζί προμηθεύεται φρέσκο ψάρι από ψαρά στην Ξυλοφάγου. Εμείς πετύχαμε φρέσκο λιθρίνι, μπαρμπούνι και γόπα. Τα απολαύσαμε στο τηγάνι μαζί με εξαιρετική τοπική τηγανητή πατάτα.






Patisserie Amelie, Πρωταράς (Τ 23831501)

Απολαυστικό το παγωτό είτε σε χωνάκι ή μπολάκι με λαχταριστές γεύσεις.

 



Luzy’s Kitchen, Αγίου Μάρωνα, Λευκωσία

Αυθεντικό, σπιτικό φιλιππινέζικο φαγητό από ένα μικρό μαγαζάκι στην παλιά Λευκωσία, κοντά στην Πύλη Πάφου.

‘Ενα πραγματικό γλέντι με μόνο 14.70 ευρώ. Βρήκα τα dumplings νόστιμα (50 σεντ το τεμάχιο), όπως και τα 2 είδη spring rolls, χορτοφαγικά και με χοιρινό. Μπερδεύτηκα με τα ονόματα των επιπρόσθετων 4 φαγητών που επέλεξα, αλλά ήταν όλα νόστιμα. Υπάρχει επίσης ποικιλία γλυκών εδεσμάτων. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα την επόμενη φορά.

Ανοικτό μόνο τις Κυριακές. Μην αργήσεις να πας, γιατί το φαγητό τελειώνει αρκετά νωρίς. Θα ξαναπάω γιατί μου άρεσε πολύ το φαγητό και θέλω πολύ να δοκιμάσω τη σούπα που φτιάχνει για την οποία έχω ακούσει ιδιαίτερα καλά λόγια.

 







Οι Πίβο στον Κασκαντέρ, Λύμπια

Τη Κυριακή, 14 Απριλίου, το Κασκαντέρ φιλοξένησε το μικροζυθοποιείο Πίβο. Οι ζυθοποιοί, οι 3 από τους 4, παρουσίασαν τις χειροποίητες, φρέσκιες, απαστερίωτες μπίρες τους και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα είδη μπίρας που παράγουν. 

Η κάθε μπίρα, σε ποτήρι των 200 ml, συνοδεύτηκε από έναν μεζέ. ‘Εξι μπίρες, έξι πιατάκια. Μια πραγματική υπέροχη βραδιά όπου δοκιμάσαμε και απολαύσαμε ένα υπέροχο κυπριακό προϊόν. ‘Εξι υπέροχα είδη της μπίρας Πίβο που παρασκευάζονται με αγάπη, αφοσίωση και πολύ μεράκι. Τέσσερις ιδιοκτήτες, γνώρισα τους τρεις, με γνώσεις και συνεχή διερεύνηση του αντικειμένου τους, χαρακτηρίζονται από εργατικότητα, τιμιότητα, πάθος και σεμνότητα. Τους βγάζω το καπέλο! ‘Ενα μεγάλο μπράβο στον Γιώργο Χαραλάμπους που επιμελήθηκε το φαγητό και το συνδύασε άψογα με την κάθε μπίρα. Ξεχώρισα τη Συνεταιριστική με Ζυθοποιία Αναστασίου, Χαλάνδρι (Crossroad, Cold IPA) και τη Σitarenia, Bavarian Weiss. Σούπερ!

 






ΖΕΕΝ Λιβανέζικα Γλυκά, Λευκωσία (Τ 22333550)

Ξέχασα πόσο εύγεστα είναι τα μπακλαβαδάκια του Zeen. Το δε ρυζόγαλο και το μαχαλεπί, στα 2 ευρώ το μπολάκι, είναι πραγματικά απολαυστικά.

 



 

 

bottom of page