top of page

Ενα ιδιαίτερο γεύμα από το Καμερούν, ένα καταπληκτικό τσίπουρο, ένα ιδιαίτερο ψωμί και ένα σχόλιο


African House Restaurant (97602020/22421999)

΄Οταν μια φίλη με ενημέρωσε ότι άνοιξε αφρικάνικο εστιατόριο στην παλιά πόλη και το φαγητό είναι αρκετά καλό, τηλεφώνησα και έκανα κράτηση. Εκατό φορές αλλάξαμε γνώμη, αν θα πηγαίναμε ή όχι – κυρίως η ανησυχία μου για την έξαρση του ιού από την μια και ο καινούργιος χώρος από την άλλη, τον οποίο δεν γνώριζα.Τελικά πήγαμε, μια παρέα 4 ατόμων. Ο χώρος είναι παράξενος. ‘Ενιωσα αμήχανα μπαίνοντας μέσα, μια και ο μπροστινός εσωτερικός χώρος φαίνεται κάπως εγκαταλελειμμένος και σκοτεινός. Η ατμόσφαιρα δε στο πίσω μέρος, στην αυλή, με τα 6 τραπέζια ήταν αλλόκοτη. Παρέπεμπε σε ταινία θρίλερ, μια και στη μια πλευρά κρέμονταν γκρίζες κουρτίνες οι οποίες ανέμιζαν στον αέρα εκείνο το βράδυ. Ο νεαρός άνδρας στο σέρβις δεν ήταν πολύ ομιλητικός. Τα κορίτσια στην παρέα ζητήσανε κρασί, μας έφερε 3-4 επιλογές που δεν ικανοποίησαν και καταλήξαμε στο νερό. Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι μαγειρέψανε ήδη για μας, η κράτηση είχε γίνει 1-2 μέρες πριν - ήταν η μοναδική για εκείνο το βράδυ - απλά θέλανε να διευκρινίσουμε πόσα άτομα vegan είχαμε στην παρέα. Το μενού είναι ένα είδος tapas/μεζέ, αν και αντιλήφθηκα ότι μπορείς να παραγγείλεις και συγκεκριμένα πιάτα. Η Maureen ανάφερε αργότερα, ότι πάντα κάτι έξτρα θα προσθέσει από μόνη της στη παραγγελία. Το όλο σκηνικό άλλαξε με την εμφάνιση της Maureen. Κατά αρχήν πρόκειται για μια συμπαθέστατη σαραντάρα από το Καμερούν, παντρεμένη με Κύπριο εδώ και 14 χρόνια και για μια εξαιρετική μαγείρισσα. Είναι η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και η ψυχή της κουζίνας. Είναι επικοινωνιακή, χαμογελαστή, ομιλητική, μιλά τέλεια αγγλικά και αρκετά καλά ελληνικά και ομολογώ ότι μας κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Τα δε μάτια μας γούρλωσαν όταν είδαμε τα πιατάκια που κρατούσε στο δίσκο. Τόσο η εμφάνιση, τα χρώματα και αρώματα ήταν φανταστικά. Όλα, μα όλα τα πιατάκια ήταν εύγεστα. Τα 3 είδη ρύζι, το ένα ατμού και τα 2 fried – το ένα να είναι παραδοσιακό αφρικάνικο πιάτο της χώρας της - ήταν πολύ νόστιμα. Οι γεύσεις ήταν μοναδικές. Ξετρελάθηκα! Δοκιμάσαμε κολοκυθόσπορους με κόκκινες πιπεριές/σκόρδο/πράσο/ginger, ένα stew με φρέσκες ντομάτες και γλυκές πιπεριές, σάλτσα με φυστικοβούτυρο – η οποία ταιριάζει με όλα τα πιάτα, ιδιαίτερα όμως με τη βραστή και τηγανιτή μπανάνα plantain - σπανάκι με διάφορα είδη πράσινα λαχανικά, αμάραντο (amaranth) με palm oil (φοινικέλαιο)/ πιπεριές/πράσο/κρεμμύδι, μια ζεστή σαλάτα με λάχανο και πιπεριές - και όλα αυτά με λεπτομερή επεξήγηση από την Maureen. Τα δε κρεατικά - κοτόπουλο, βοδινά κομματάκια στο ξυλάκι και μικρά κομματάκια χοιρινό - ήταν όλα εύγεστα, ήρθαν όμως κρύα στο τραπέζι. Όταν έφαγα την επόμενη μέρα το κοτόπουλο, αφού το ζέστανα, διαπίστωσα πόσο εύγεστο ήταν.

Υπάρχει βασικά μεγάλη ποικιλία για χορτοφάγους και vegan με κύριο συστατικό των περισσότερων πιάτων να είναι το palm oil.

Μας κεράσανε χυμό ιβίσκο, τον οποίο φτιάχνει η Maureen. Το μόνο πλην, η ζάχαρη που προσθέτει. ‘Ηταν όμως δροσιστικός, πολύ αναζωογονητικός και ιδανικός για να καθαρίσει η παλέτα μετά από αυτή την αφρικάνικη πανδαισία.


Συνοψίζοντας, επιβεβαιώνω ότι το φαγητό εδώ ήταν πολύ εύγεστο ενώ ο χώρος του εστιατορίου είναι κάπως παράξενος. Ίσως μεσημέρι το σαββατοκύριακο να είναι μια καλύτερη επιλογή. Σίγουρα θα πάω ξανά γιατί ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Δελεαστικές οι πολύ φιλικές τιμές. Όταν μετά βίας ξεπερνάς για ένα τόσο νόστιμο φαγητό τα 10 ευρώ το άτομο, πας και ξαναπάς! Όπως ανάφερε η Maureen τα σαββατοκύριακα μαζεύει κόσμο, ιδιαίτερα κύπριους. Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και 2 μήνες και αν σου αρέσει το αφρικάνικο φαγητό, αξίζει να το επισκεφθείς.


7 Κλειδιά (22103857)

Φεύγοντας από το αφρικάνικο εστιατόριο, κάνε μια στάση στα 7 Κλειδιά για ένα καταπληκτικό τσίπουρο - το Μαύρο Ρόδο. Τα παιδιά στο σέρβις είναι εξυπηρετικά και η ενέργεια του χώρου αυτού είναι μοναδική!


Honest Bread Bakery (99948464)

O Γιώργος λανσάρει καινούργιο ψωμί, ένα πεντανόστιμο sourdough focaccia! Το σχήμα είναι ασυνήθιστο, είναι στρογγυλό σαν κέικ, με φρέσκο σκόρδο, δεντρολίβανο & θυμάρι και με 48 ώρες ζύμωση. Θα γλείφεις τα χέρια σου!


Bottega Amaro, Λευκωσία (22777270)

Το φαγητό εδώ είναι πάντα εξαιρετικό! Ακόμα σκέφτομαι κάποια πιάτα που μου έχουν πάρει τα μυαλά! Μούτρωσα όμως με την τοποθέτηση των τραπεζιών καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν τηρούνται όπως πρέπει. Το σέρβις είναι αρκετά ευγενικό, αλλά πολύ γρήγορο - δείχνουν σαν να βιάζονται να σε σερβίρουν. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά είτε ζητήσεις να έρθουν τα πιάτα αργά-αργά, είτε όχι. Έρχονται όλα αρκετά γρήγορα στο τραπέζι.

bottom of page