top of page

ΔΟΥΚΙΣΣΑ … mon amour!



Είναι ένα γλυκό που σχεδόν αρέσει σε όλους. Μια όμορφη παιδική αδυναμία, ίσως και μανία, για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Ο συνδυασμός σοκολάτας με μπισκότα, λευκή ζάχαρη, βούτυρο και/ή αυγά είναι σίγουρα κάτι που όλοι λατρέψαμε! Μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας κάποια πράγματα, άρχισα να προσέχω τη διατροφή μου, όχι βέβαια πάντα, και να προσπαθώ να τρώω πιο υγιεινά. Μου αρέσει λοιπόν να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω διάφορες, περισσότερο υγιεινές παρασκευές πολλών φαγητών και γλυκών. ΄Οσο αφορά τη δούκισσα, έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές - αυτές οι δύο εκδοχές αγαπήθηκαν περισσότερο από την οικογένεια μου. Αγαπώ και τα δύο είδη. Βρίσκω ότι οι ξηροί καρποί και τα σπόρια, αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, ισορροπούν τη γλυκάδα του γλυκού. Φτιάξε τες και απόλαυσε τες χωρίς να ανησυχείς για τις θερμίδες! Δεν είναι σπουδαίο να φτιάχνεις ένα γλυκό που αγαπάς και να το τρως χωρίς ενοχές – να είναι υγιεινό, εύκολο να το φτιάξεις και να είναι πολύ νόστιμο;


1η εκδοχή Δούκισσας

2 φλ ταχίνι (προτιμότερο ολικής αλέσεως – μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή)

12-15 κουταλιές maple syrup ή χαρουπόμελο

2 κουταλιές χαρουπόσκονη

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας – φτιάχνω το δικό μου, συνταγή της Γαλάτειας Παμπορίδη aka @cuisinovia

2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

Δύο χούφτες σταφίδες (raisins)

Δύο χούφτες καρύδια

Δύο χούφτες cacao nibs – είναι προαιρετικό, αλλά μου αρέσει να το συμπεριλαμβάνω

Δύο χούφτες goji berries

Μπισκότα, θρυματισμένα (όσα θέλεις)

4 κουταλιές λάδι καρύδας, λιωμένο

Χτυπάς με πηρούνι τη ταχίνι, το σιρόπι, τη χαρουπόσκονη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, με το λάδι καρύδας στο τέλος. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα μου (τετράγωνη 20εκ x20εκ.) αφου πρώτα την καλύπτω παντού με μεμβράνη. Τοποθετώ αμέσως στην κατάψυξη - τρώγεται κατευθείαν από την κατάψυξη. Μπορείς να διαφοροποιήσεις τη συνταγή με ότι σου αρέσει π.χ. puffedrice, αποξηραμένα σύκα, φυστίκια αιγίνης και άλλα. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.




2η εκδοχή Δούκισσας

4 κουταλιές βούτυρο καρύδας, λιωμένο

4 κουταλιές κακάο

3 κουταλιές μέλι

80ml ροδόνερο

300 ml γάλα καρύδας

270γ αμύγδαλα (καβουρδισμένα ή ωμά)

450γ καβουρδισμένα φυστίκια

Μπισκότα, κομμένα με το χέρι σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια

΄Αλεσε τα αμύγδαλα και φυστίκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πάστα. Μετά πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά, χτυπώντας τα μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Μετάφερε το μείγμα σε μπολ και πρόσθεσε τα μπισκότα ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Βάλε σε φόρμα που έχεις καλύψει με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο.



Φτιάξε τα δικά σου μπισκότα, δύο εκδοχές που θα σου θυμίσουν τα αυθεντικά – είναι νόστιμα και απολαυστικά, αλλά είναι και πολύ θρεπτικά.



Μπισκότα Α

1 φλ αλεύρι ολικής αλέσεως

¾ φλ oat bran

45 γ ζάχαρη καρύδας ή ξανθή muscovado

1 κουταλάκι baking powder

Πρέζα θαλασσινό αλάτι

90γ φυτικό βούτυρο ή υποκατάστατο του – πολλές φορές χρησιμοποιώ σπιτικό βούτυρο ξηρών καρπών

1 κουταλιά φυτικό γάλα της αρεσκείας σου

1 ½ κουταλάκι χαρουπόμελο ή μέλι ή maple syrup

Βάλε τα στεγνά υλικά στο food processor και χτύπα μέχρι να ενωθούν. Ακολούθως πρόσθεσε το φυτικό βούτυρο και στη συνέχεια τα υπόλοιπα και συνέχισε μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Βάλε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και κάλυψε το με ακόμα ένα φύλλο. Άνοιξε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. και μετά βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αφαίρεσε το πάνω αντικολλητικό χαρτί και κόψε 13-14 μπισκότα. Βάλε τα σε ταψί, τρύπησε με πιρούνι 2 φορές και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. ΄Αφησε τα να κρυώσουν.


Μπισκότα Β – τα αγαπημένα μου!

3φλ αλεύρι βρώμης

1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

¼ κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι κανέλλα

½ φλ βούτυρο αμυγδάλου (θερμοκρασία δωματίου και προτιμότερο να είναι αρκετά ρευστό)

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2/3 φλ ζάχαρη καρύδας

3 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά χαρουπόμελο

2 κουταλιές φυτικό γάλα, π.χ. γάλα σόγιας


Ανάμειξε τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά και ανακάτωσε καλά. Συνηθίζω να βάζω όλα τα υλικά στο food processor και να τα χτυπώ. Μην το παρακάνεις, δεν χρειάζεται. Βάλε τη μισή ζύμη, αφού την πλάσεις σε μπάλα, σε αντικολλητικό χαρτί και κάλυψε με δεύτερο χαρτί από πάνω. Άνοιξε τη ζύμη χρησιμοποιώντας πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκ. Χάραξε τα σε σχήμα ορθογώνιου ή τετραγώνου και αφού τα βάλεις σε ταψί, τρύπησε με πιρούνι δύο φορές. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10-15 λεπτά. Όταν κρυώσουν, σκληραίνουν.


Φτιάξε την, όποιο είδος κι αν επιλέξεις, και απόλαυσε την με ένα φλυτζάνι τσάι ή καφέ, ή ακόμα και με παγωτό.

bottom of page