top of page

Food Diary 15/07/2018 - Γκουρμεδίστικα κυπριακά πιάτα στο Πατρικό


Μια παραδοσιακή ταβέρνα που ξεφεύγει από τα κυπριακά δεδομένα και ένας ταλαντούχος σεφ που ξεθάβει ξεχασμένες συνταγές του τόπου μας και τις εκσυγχρονίζει.


Ουσιαστικά ο σεφ μαζί με τα δυο αδέλφια και τη μητέρα έχουν μετατρέψει την αυλή του πατρικού τους σπιτιού στο χωριό Τερσεφάνου σε ταβέρνα, με δημιουργικά πιάτα μοντέρνας και παραδοσιακής κουζίνας.

΄Εχουν πολλά όνειρα για το μέλλον και για την εξέλιξη της ταβέρνας.

Συμπαθώ πολύ και τους τρεις τους, αν και την Ευανθία δεν την γνωρίζω τόσο όσο τα 2 αγόρια, τον Σταύρο και τον Κυριάκο. Ο Σταύρος, ο μεγαλύτερος έχει τον έλεγχο και τη διαχείριση της ταβέρνας, ο Κυριάκος είναι ο σπουδαίος σεφ και η Ευανθία κρατά τα λογιστικά βιβλία. Είναι παιδιά που αγαπούν το καλό φαγητό, τα ντόπια προϊόντα, και φυσικά τον τόπο τους. Δεν επαναπαύονται, ψάχνουν και πειραματίζονται συνέχεια για νέα πιάτα, καινούριες ιδέες, διαφορετικούς συνδυασμούς και πρωτότυπη παρουσίαση πιάτων. Ο σεφ πάντα βασίζεται στη φρεσκάδα και στα εποχικά προϊόντα, στα φρέσκα λαχανικά, στα αγριόχορτα στους κάμπους και στα ντόπια φρούτα. Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν και τα πιάτα. Από μικρός ασχολείται με τη μαγειρική και κάνει το πάθος του πραγματικότητα. Ερευνά, ανακαλύπτει παλιές συνταγές και τις εξελίσσει. Ψάχνει για νέα αρωματικά, για ξεχασμένα προϊόντα και επενδύει συνεχώς στην κυπριακή κουζίνα. ‘Ολη η ομάδα είναι ανοικτή σε σχόλια και εισηγήσεις των πελατών τους γιατί τους ενδιαφέρει όποιος φεύγει απ’ εκεί να φεύγει ευχαριστημένος. Μου αρέσει αυτό και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται όλο και καλύτεροι.

Ο μεζές τους είναι προκαθορισμένος ενώ είναι επίσης ιδανικός για χορτοφάγους και vegan, καθώς σερβίρουν υπέροχα χορτοφαγικά πιάτα.


Σε πολύ πρόσφατη επίσκεψη μου είχα την τύχη να έχω σχεδόν αποκλειστικότητα της ταβέρνας και της προσοχής των παιδιών. Λάτρεψα το φαγητό και απόλαυσα τη παρέα τους! Δοκίμασα ζεστό χειροποίητο ψωμί με αρωματικά, καβουρδισμένη μελιτζάνα με γιαούρτι και καρύδι, σαλάτα με αγριομάραθο και κρεμμύδι, σαλάτα με αγριόχορτα, κληματόφυλλο μαριναρισμένο με τραχανά και συκωτάκι κοτόπουλο, μπάμια με κουνουπίδι, μάντολα, και ταχίνι, πομηλοροτηγανιά με κρασάτο λουκάνικο, κουλούμπρα και κάπαρη, χοιρινά λουντζάκια με άγρια λεβάντα, σάλτσα αναρής, καραμελωμένο σταφύλι και ρόκα, αρνίσιες σιεφταλιές, αρνάκι αυγολέμονο - εντράδα – συνταγή που έκανε η γιαγιά τους με κουνουπίδι, αλλά η σύγχρονη εκδοχή της έχει πατάτα, μαϊντανό και σκόρδο, παϊδάκια με χαρουπόμελο και γλυκό με χαρούπι!

Η λίστα κρασιών τους αποτελείται απο κυπριακά κρασιά μόνο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Σταύρος κάνει εκτενή έρευνα σχετικά. Εδώ θα βρεις το Morokanella του κτήματος Γερολέμου, ένα εξαιρετικό Ομοδίτικο άσπρο ξηρό κρασί, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 με Silver του AWC Vienna, έναν από τους μεγαλύτερους αναγνωρισμένους διαγωνισμούς κρασιών στο κόσμο. Προσφέρουν επίσης 2 είδη μπίρας, τη Blondie (Bohemian Pilsner) και τη Hoppy (American India PaleAle) μετά από συνεργασία με το ΠΙΒΟ μικροζυθοποιείο της Λευκωσίας που σερβίρει φρέσκιες αρωματικές hand crafted μπίρες χωρίς φιλτράρισμα ή παστερίωση. Από τα βαρέλια ωρίμανσης κατευθείαν στο ποτήρι σου!


Επικροτώ το τι κάνουν στο Πατρικό. Είναι ότι καλύτερο έχουμε στο νησί μας. Λατρεύω το κάθε πιάτο που φτιάχνει ο σεφ. Σε παλαιότερα μενού δοκίμασα διάφορα πιάτα όπως τραχανοκεφτέδες με μαρμελάδα ντομάτας, κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι, ραπανάκι και κουλούμπρα ψημένα στο γκριλ με μόσφιλα και κρασάτο μπέϊκον ή ποσυρτή, όπως αρέσει στον σεφ να το αποκαλεί, μια και είναι η αυθεντική κυπριακή ονομασία, παϊδάκια σε σάλτσα από κουμανδαρία και άλλα πολλά. ΄Εχουν μεράκι και πολλή αγάπη για τη μαγειρική και αυτό φαίνεται σε κάθε πιάτο.

bottom of page