top of page

γεύμα στο βουνό, στη πόλη και στη θάλασσα


Monte Vouni, Βουνί, Λεμεσός (25943987)

Πρόκειται για μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα στο πανέμορφο και γραφικό Βουνί που σερβίρει ζουμερά κρέατα στη σούβλα, ψημένα με πολύ μεράκι και επενδύοντας στην ποιότητα και στα φρέσκα, εποχικά υλικά. Δοκιμάσαμε εθιστικά τσιπς κολοκυθιού με αρωματικό γιαούρτι, μανιτάρι, νόστιμο λουκάνικο με αυγά και όσον αφορά τα κρέατα, επιλέξαμε χοιρινό κότσι – το οποίο εντυπωσιάζει με την παρουσίαση, εύγεστο χοιρινό κοντοσούβλι και νόστιμα παϊδάκια. Επιλέξαμε να μην φάμε σαλάτα. Οι μερίδες είναι μεγάλες και το φαγητό είναι νόστιμο – τα κρέατα εισάγονται από Ελλάδα, όπως ανάφερε η Ελληνίδα ιδιοκτήτρια, η οποία είναι ερωτικός μετανάστης – παντρεμένη με Κύπριο εδώ και 30 χρόνια. Μια μικρή παρατήρηση που έχω να κάνω είναι για το ψωμί – θα προτιμούσα να φτιάχνουν το δικό τους προζυμένιο. Η κάρτα κρασιών είναι ενδιαφέρουσα ενώ στο σέρβις είναι νεαρά παιδιά από Ελλάδα, ευγενέστατα, χαμογελαστά, εξυπηρετικά και πολύ επικοινωνιακά. Αρκετά καλή και η πορτοκαλόπιτα στο τέλος.


Η βεράντα, αν και μικρή σχετικά, είναι χαριτωμένη με ωραία ατμόσφαιρα και βουνίσιο αέρα. Δεν νομίζω ότι θέλεις τίποτε άλλο!

Σημείωσε ότι εδώ γίνονται μεγάλα γλέντια, από ότι άκουσα. Ο εξαιρετικός DJ σίγουρα θα σε ανεβάσει στο τραπέζι – φτάνει να πετύχεις τη μέρα, συνήθως Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Εξαρτάται βέβαια πάντα και από τις παρέες. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Βουνί να απολαύσεις ένα λουκούλλειο γεύμα στη ταβέρνα, η οποία σφύζει από νοστιμιά και ζωντάνια!



Salt and Fire, Αγιος Ιωάννης Μαλούντας (22435323)

Το φαγητό είναι φανταστικό. Η ατμόσφαιρα είναι σαγηνευτική, σχεδόν μαγική, το σέρβις είναι επαγγελματικό και προσεκτικό, το steak είναι του ονείρου, το επιδόρπιο είναι εξαιρετικό – ένα εύγεστο Βάσκικο cheesecake και ο ψήστης, ο συμπαθέστατος Γιώργος, είναι ο καλύτερος! Όλα αυτά συνάδουν ώστε να μην θες να φύγεις! Well done guys!


Il Bacaro, Λευκωσία (22676969)

Είναι συμπαθητικό. Το αγαπώ για τις πίτσες του και τις πολύ λογικές τιμές των κρασιών του - με αρκετές ιταλικές ετικέτες. Μούτρωσα όμως με το σέρβις, την γεύση της πίτσας και τον θόρυβο του δρόμου σε πρόσφατη μου επίσκεψη. Ο νεαρός στο σέρβις μόλις είχε αρχίσει δουλειά, δεν το κατακρίνω αυτό και έχω όλη την κατανόηση και υπομονή στον κόσμο, αλλά ήταν κάπως άτσαλη η αντιμετώπιση του. Η πίτσα δεν θύμιζε τις γευστικές πίτσες του Il Bacaro, μάλλον με παρέπεμπε σε καπιρωμένο ψωμί - ακόμα και η ποιότητα του τυριού ήταν διαφορετική. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων ήταν τόσο έντονος ώστε να δυσκολεύεσαι να μιλήσεις με την παρέα σου.



Cliff Bar, Grecian Park, Πρωταράς (23844000)

Μέσα Ιουνίου και επικρατούσε μια παράξενη ησυχία. Η βραδιά ήταν κρύα αλλά η σερβιτόρα μας προμήθευσε με κουβέρτες συσκευασμένες σε ναϋλον. Υπάρχει αντισηπτικό στην είσοδο του μπαρ, το οποίο επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις πριν καθίσεις – εδώ όλα είναι προσεγμένα. Απολαύσαμε το κρασί μας με ένα πλατώ με 12 κομμάτια εύγεστο σούσι, και μια τριλογία από 3 μίνι μπεργκεράκια και πατάτες τηγανιτές, τα οποία ήταν πολύ εύγεστα και είχαν ωραία παρουσίαση.

Βρίσκω όμως ενοχλητικό, για μένα που έχω φοβία στους γάτους, να κυκλοφορεί γάτος, ιδιαίτερα όταν έρχεται το φαγητό στο τραπέζι, ανάμεσα στα καθίσματα. Ο σερβιτόρος ήταν πολύ εξυπηρετικός και κατανοητικός και απομάκρυνε το γατί αρκετές φορές, αλλά αυτό όλο και ερχόταν πίσω στο τραπέζι μας.

Το σέρβις είναι άψογο με αρκετούς σερβιτόρους, με φροντίδα και πολύ ευγένεια. Με ξένισε λίγο το γεγονός ότι ενώ είμασταν εκεί, 2-3 παρέες, το προσωπικό άρχισε το μάζεμα των μαξιλαριών και κάλυπτε τα έπιπλα – ήταν λες και μας ενημέρωναν ότι είναι ώρα να φύγουμε.



Καλαμιές, Πρωταράς (23831145)

Είναι αγαπημένο στέκι εδώ και πολλά χρόνια. Πήγα Πέμπτη βράδυ, χωρίς κράτηση, και παρόλο που ήταν γεμάτο, βρήκαμε τραπέζι για 2 άτομα. Παραγγείλαμε ταραμά – ήρθε με καπιρωμένο ψωμί και πιτούλες -, αθερίνα τηγανιτή, μύδια με σκόρδο και ούζο και τελειώσαμε με γαριδομακαρονάδα με σάλτσα τομάτας και νιφάδες παρμεζάνας. Το φαγητό, συγκεκριμένα οι επιλογές μας, με εξέπληξε ευχάριστα. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τον ταραμά (έχω πάντα μέτρο σύγκρισης τον άσπρο ταραμά στην Ελλάδα) και την γαριδομακαρονάδα – παρόλα αυτά και τα 2 πιάτα ήταν νόστιμα. Με ξένισε λίγο το χρωματιστό πιάτο σερβιρίσματος της μακαρονάδας – πιστεύω ότι δεν αναδεικνύεται το περιεχόμενο και ίσως να δινόταν και λίγο περισσότερη σημασία στην παρουσίαση. Θα ήθελα επίσης να έβλεπα στο τραπέζι μύλο με φρεσκοαλεσμένο πιπέρι. Κερασμένο δροσερό καρπούζι.

Στο μενού υπάρχει επίσης ποικιλία από sushi – δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα! Σε γενικές γραμμές στις Καλαμιές θα φας αξιοπρεπέστατα και συνοδεύοντας το γεύμα σου με ένα καλό μπουκάλι κρασί, θα απολαύσεις τη βραδιά!

bottom of page