top of page

Λίγο βουνό, λίγη θάλασσα και το ... γλυκό μου!

ΦΩΤΕΙΝΗ Brunch, Όμοδος (τηλ 99284201)

Βρίσκεται σε ένα γραφικό σοκάκι πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού. Βγάζει τραπεζάκια ακριβώς έξω στο δρομάκι και είναι πολύ περιζήτητο και αγαπημένο στέκι αν κρίνω από την ουρά. Επιβάλλεται κράτηση γιατί διαφορετικά θα πρέπει να περιμένεις. Ο καφές είναι ποιοτικός και τα εδέσματα είναι Κυπριακά.

Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου πλατώ με επιλογές όπως ελιές, μαρμελάδες, 4 είδη τυριών, 4 είδη αλλαντικών, αλοιφές, αυγό, αγγουράκι και τομάτα. Θα το συνοδεύσεις με ζεστό αρκατένο (600γ). Υπάρχει και η γλυκιά επιλογή της Φωτεινής με μαλακό κουλούρι αρκατένο με μαύρη και λευκή σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας και φρούτα – δεν το δοκίμασα. Επιπρόσθετα υπάρχει στο μενού επιλογή αλμυρών, όπως νόστιμη αρκατένη χαλλουμωτή, απολαυστική σπανακόπιτα με φέτα, γευστική φετόπιτα και λουκανικόπιτα αρκατένη με σάλτσα τομάτας μεταξύ άλλων. Η τελευταία δεν ικανοποίησε γιατί η προσθήκη λουκάνικου Φραγκφούρτης απογοήτευσε. Από τα γλυκά, δοκίμασα το ρυζόγαλο και το μαχαλεπί Λιβανέζικο. Και τα δύο ήταν νόστιμα. Μερικά από τα γλυκά προσφέρονται και σε μικρά βαζάκια για take away.

Το σέρβις προσπαθεί να ανταποκριθεί στην πολυπληθή πελατεία του. Δεν το πετυχαίνει πάντα. ‘Ισως να χρειάζεται υποστήριξη στην προετοιμασία του καφέ και στο ταμείο.

Μην φύγεις χωρίς να αγοράσεις τα ξακουστά αρκατένα της Φωτεινής. Αγόρασα μπουκιές ελιάς και μπουκιές με αλεύρι ολικής αλέσεως. Στα πλην η προσθήκη ζάχαρης σε κάποια από τα προϊόντα της.



Κουμπαρής, Ζύγι (τηλ 24332450)

Με εξέπληξε ο τεράστιος χώρος του μαγαζιού μπροστά στη θάλασσα. Είναι όμορφα. Απορώ όμως πως τα βγάζουν πέρα όταν γεμίζει ασφυκτικά. Οι σερβιτόροι χρησιμοποιούν τεράστια τρόλεϊ κατά μήκος των τραπεζιών μεταφέροντας τις παραγγελίες. Η υπεύθυνη των παραγγελιών, αν και χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να μπορέσει να έρθει στο τραπέζι μας, ήταν κάπως βιαστική και αυταρχική.

Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω διάφορα φαγητά παρά μόνο φρέσκο τηγανιτό μπαρμπούνι και τσιπούρα. Η σαλάτα ήταν φρέσκα και το ψωμί χωριάτικο. Πότε όμως θα ξεφορτωθούμε τις άσπρες πλαστικές καρέκλες και να επενδύσουμε στην επίπλωση και ατμόσφαιρα των ταβέρνων μας? Μερικές βρίσκονται σε πολύ προνομιακή θέση.



Καλαμιές, Πρωταράς (τηλ 23831145)

Το επισκέφθηκα 2 φορές συνεχόμενες τέλη Σεπτεμβρίου αφού όπως έχω ξαναγράψει είναι αγαπημένο καλοκαιρινό στέκι. Τα μύδια ήταν νόστιμα αλλά η χοιρινή μπριζόλα βαρυψημένη.

Το Συμιακό γαριδάκι αν και νόστιμο, απέχει πολύ από το αυθεντικό – ίσως χρειάζεται επαναπροσδιόριση. Το λαυράκι carpaccio, αν και το χρώμα του ήταν αρκετά σκούρο, ήταν γευστικό. Το κιουνεφέ στο τέλος ήταν ευχάριστο χωρίς να είναι όμως εξαιρετικό. Πρέπει σίγουρα να αναφέρω ότι τα τραπεζάκια στην άκρια του μαγαζιού στο κάτω μέρος είναι ονειρεμένα.



@bao_cyprus (τηλ 96395261 ή μέσω Bolt)

Το αγαπημένο streetfood-άδικο άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Επαναλειτούργησε με το μενού να παραμένει το ίδιο. Το παρεϊστικο done by you kit παραμένει σε περίπτωση που θες να έχεις αυτή την εμπειρία. Επιπλέον όμως τώρα μπορείς να παραγγείλεις το bao σου έτοιμο, συναρμολογημένο και αρκετά ζεστό!

Η ομάδα του Bao Cyprus έχει επιλέξει συγκεκριμένη συσκευασία, ούτως ώστε να καταφθάνει στο σπίτι σου στην κατάλληλη θερμοκρασία. Παράγγειλε το δικό σου επιλέγοντας από τις 4 επιλογές στο μενού: χοιρινό, κοτόπουλο, μελιτζάνα και μανιτάρι και απόλαυσε το. Εγώ έχω παθιαστεί με το κοτόπουλο για την ώρα! Να έχεις υπόψη ότι Δευτέρα και Τρίτη είναι … μέρα ξεκούρασης, αλλά κάθε Τετάρτη με Κυριακή από τις 18.00-22.00 μπορούν να ετοιμάσουν την παραγγελία σου.



@pandasdumplings, Λεμεσός

Παρασκευάζονται στο χέρι, είναι σπιτικά και φρεσκοκαμωμένα.

Το χόμπι της ασιατικής καταγωγής γυναίκας – δεν γνωρίζω το όνομα της - εξελίχθηκε σε δουλειά. Διατίθενται έτοιμα, μαγειρεμένα ή ωμά κατεψυγμένα.

Η παράδοση στη Λεμεσό είναι δωρεάν εφόσον η παραγγελία είναι πάνω από 2 μερίδες.

Η παραγγελία γίνεται με αποστολή μηνύματος στο λογαριασμό τους στο Instagram. Ανταποκρίνονται αμέσως.

Το μενού συμπεριλαμβάνει 2 είδη, χοιρινά και χορτοφαγικά. Τα χοιρινά, κάπως πιο τσιγαρισμένα, ήταν αρκετά νόστιμα. Βρήκα τα χορτοφαγικά όμως αρκετά λαδερά – δεν είμαι σίγουρη για τον τρόπο μαγειρέματος τους, μάλλον τσιγάρισμα στο τηγάνι - και η γέμιση λαχανικών δεν ικανοποίησε. Η συνοδευτική σάλτσα, αν και ρευστή, δεν είμαι πολύ σίγουρη για τη γεύση. Θα προτιμούσα μια πιο καυτερή ίσως. Είναι όμως μια αξιέπαινη προσπάθεια και σίγουρα θα με ενδιέφερε να παραγγέλλω και να τα φυλάω στην κατάψυξη!



Dark chocolate pumpkin pie at Silver Pot (τηλ 22101722)

Λάτρεψα την πίτα με κολοκύθα (pumpkin pie) που έφτιαξαν στο Silver Pot. Η προσθήκη μαύρης σοκολάτας στη βάση, θεωρώ ότι ταίριαξε απόλυτα με τη γέμιση. Σίγουρα τη συγκαταλέγω στη λίστα με τα αγαπημένα μου γλυκά!



Yuzu cheesecake at Tocayo (τηλ 70088089)

Δεν θα επαναλάβω τον εαυτό μου και να σχολιάσω το φαγητό – όμως ακόμα και οι τηγανιτές πατάτες, μια επιλογή που πάντοτε προσπερνούσα, που παράγγειλε η φίλη μου ήταν πεντανόστιμες. Το επισκέφθηκα ξανά γιατί είχα απωθημένο το περιβόητο yuzu cheesecake που φτιάχνουν. Είναι ακαταμάχητο και το απόλαυσα δεόντως. Και τώρα που το σκέφτομαι, μου τρέχουν τα σάλια!

bottom of page