top of page

ΑΛΒΑΝΙΑ ... σε 13 προτάσεις



Είναι ένας προορισμός προσιτός, κοντινός, απρόσμενα ενδιαφέρον, ανεξερεύνητος, με πολιτισμό και παράδοση, διαφορετικός από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικός, είναι ασφαλής, έχει φυσική ομορφιά, είναι καταπράσινος, με υπέροχες παραλίες και καθαρά νερά, με εξαιρετικά φρέσκα ψαρικά, με υπέροχες αρχαιολογικές πόλεις μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και είναι ιδιαίτερα φτηνός. Αν και μικρή χώρα, υπάρχουν όμως πολλά που μπορείς να δεις και να κάνεις, αν και άγνωστος και καθόλου ελκυστικός προορισμός, υπάρχει όμως έντονη ανάπτυξη και γίνεται σιγά-σιγά πιο δημοφιλής στους τουρίστες. Σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς.



Θα ταξιδέψεις με Aegean από Αθήνα για Τίρανα.


Δεν θα μπορέσεις να επωφεληθείς τη μη χρέωση μετατροπής συναλλάγματος, από ευρώ σε αλβανικό lek, της πιστωτικής κάρτας Revolut γιατί το αλβανικό νόμισμα δεν συμπεριλαμβάνεται. Το αλβανικό lek αξίζει 0,0085 ευρώ. Μπορείς να πληρώσεις με ευρώ σε αρκετά μέρη στην Αλβανία. Πιστωτικές κάρτες δεν δέχονται όλοι.



Αξίζει να κάνεις μια ολιγοήμερη στάση στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της χώρας. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειναι όμως ολοπράσινη και σίγουρα έχει κάτι να πει ... ή να δεις!

Εξερεύνησε τη πλατεία Skanderbeg, την καρδιά της πόλης, ένας τεράστιος ανοικτός χώρος με σημαντικά κτίρια γύρω της, όπως το National Historical Museum, το Palace of Culture, το Et’hem Bey Mosque (τζαμί του 18ου αιώνα), το Clock Tower (ανέβα το, 35 μέτρα ψηλά, χωρίς έξτρα χρέωση) και την Εθνική Πινακοθήκη (the National Library).



Η πυραμίδα Enver Hoxha στο κέντρο της πόλης, η οποία είναι αφιερωμένη στον τέως κουμμουνιστή αρχηγό είναι υπό ανακαίνιση τώρα. Διέσχισε τη γέφυρα Tanner στον πολυσύχναστο δρόμο St George. Πήγαινε στο The Bunk’Art Museum, ένα πενταόροφο, υπόγειο παλάτι με 106 δωμάτια και μια αίθουσα συγκεντρώσεων, ένα πρώην στρατιωτικό Bunker το οποίο έχει μετατραπεί σε ιστορικό κέντρο τέχνης. Θα ενημερωθείς για τη ζωή στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων κουμμουνισμού στη χώρα.

Περπάτησε την Pruga Murat Toptani – ένας φαρδύς πεζόδρομος με δέντρα, μαγαζιά και εστιατόρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φώτα διάβασης πεζών και το πότισμα με το χέρι του γρασιδιού (γκαζόν) από γυναίκες στο πάρκο.



Πιες καφέ στο χαριτωμένο Komiteti bar. Ποιοτικός καφές και στο Padam, είναι επίσης και εστιατόριο όπου σίγουρα αξίζει να φας και στο κουλτουριάρικο E7E με χαλαρή ατμόσφαιρα.



Απόλαυσε αυθεντικό, παραδοσιακό φαγητό στο εστιατόριο Oda. Δοκίμασε kolloface (αρνί, ρύζι, αυγά), rice balls και σπανακόπιτα. Συνόδευσε το γεύμα σου με τοπική μπύρα.



Μην πας για φαγητό στο Mullixhiu του σεφ Bledar Kola με προϋπηρεσία στο σπουδαίο Noma. ‘Ενα αρκετά διάσημο εστιατόριο της πόλης με απογοητευτικό όμως φαγητό και καθόλου επαγγελματισμό. Παρασύρθηκα από τη Γερμανίδα τουρίστρια στο διπλανό τραπέζι που με έπιασε στην κουβέντα και επέλεξα το μενού γευσιγνωσίας (7 πιάτα) – το ένα είχε τελειώσει, ... αν είναι δυνατόν! Το φαγητό ήταν πρόχειρο, με ανύπαρκτες εξειδικευμένες παρασκευές – η σάλτσα στο γλυκό ήταν απλά μέλι - το σέρβις ήταν τραγικό, υπήρχε μόνον ένας σερβιτόρος για ολόκληρο το εστιατόριο (εσωτερικός και μικρός εξωτερικός χώρος).

Ομολογώ ότι το βιβλίο μαγειρικής του σεφ στη ... γερμανική γλώσσα (λόγω ενδιαφέροντος γερμανικού εκδοτικού οίκου) προς πώληση είναι εντυπωσιακό και θα το αγόραζα, αλλά εννοείται ότι άλλαξα γνώμη μετά το άσχημο γεύμα.



Ανακάλυψε την κοσμοπολίτικη πλευρά των Τιράνων στην πολυτελή περιοχή Blloku, γνωστή επίσης σαν Block, η οποία είναι πολύ της μόδας, είναι πολυσύχναστη, είναι ζωντανή και πολύ ... hip. Απόλαυσε ένα ποτό στο KINO, είτε στον εξωτερικό, μπροστινό χώρο ή μέσα στο όμορφο μπαρ. Εγώ λάτρεψα το λευκό αλβανικό κρασί SAZE που ήπια και τον Dj που έβαζε καταπληκτική μουσική.



Να πιεις τοπική μπίρα Elbar ή Korca και ρακί και να φας βαλκανικό burek και πάρα πολύ φρέσκο ψάρι.



Ενοικίασε αυτοκίνητο, δεν είναι δύσκολο να οδηγήσεις και δεν στοιχίζει πολλά. Διαφορετικά επικοινώνησε με τον εξαιρετικό Αλβανό ξεναγό, τον Genti, που θα αναλάβει να σε ξεναγήσει με το αυτοκίνητο του στην χώρα του (τηλ 00355 682087253). Εγώ και η παρέα μου αυτό κάναμε.



Πρώτη στάση, φεύγοντας από τα Τίρανα, το Berat, γνωστό επίσης ως η πόλη των χιλιάδων παραθύρων όπου η παλιά πόλη (συνοικία Μάγκαλεμ) κατεγράφη εντός του καταλόγου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ανέβα με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στο κάστρο Kalaja και απόλαυσε την εντυπωσιακή θέα ολόκληρης της πόλης και κάνε μια στάση στην ορθόδοξη εκκλησία Αγίας Τριάδας.



Αγόρασε ντόπια παραγωγή κεράσια στα 150 lek το κιλό - στην πρωτεύουσα τα βρίσκεις στα 130 λεκ.



Διέσχισε τη γέφυρα Gorica που ενώνει τις δυο γειτονιές, το χριστιανικό τμήμα Gorica και το μουσουλμάνικο Mangalem. Συνυπάρχουν και τα δύο με αρμονία.

Οδήγησε στο χωριό Roshnik και απόλαυσε μεσημεριανό, από τη φάρμα στο τραπέζι, στο αγροτουριστικό εστιατόριο Alpeta. Ο νόστιμος μεζές αποτελείται από σπιτικό βούτυρο, σπιτικό ψωμί, τυρί, μερικές αλοιφές, σπανακόπιτα, πατάτες, λαχανικά σχάρας και 2 είδη κρέατα, κοτόπουλο και κατσίκι. Εξαιρετικό και το λευκό κρασί Pulez, δική τους παραγωγής.



Περπάτησε κατά μήκος του ποταμού Osumi και στον πεζόδρομο με τα καφέ και τα εστιατόρια, ανάμεσα στους ντόπιους. Να φας αξιοπρεπέστατο βραδινό στο εστιατόριο Beratino.

Μείνε στο χαριτωμένο με 4 μόνο δωμάτια ξενοδοχείο Amalia.



Δεύτερη στάση το Gyrokaster. Πόλη της Unesco με μοναδική οθωμανική αρχιτεκτονική και σπίτια σχεδιασμένα σαν μικρά κάστρα. Αξίζει μια επίσκεψη στα ερείπια του κάστρου, σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης, πάνω στο λόφο – μπορείς να ανέβεις και με αυτοκίνητο - και στο παλιό οθωμανικό παζάρι. Χάζεψε στα διάφορα δρομάκια του με τα μικρά μαγαζάκια και καφέ. Αγόρασε χειροποίητα κεραμικά και απόλαυσε τοπική μπύρα.


Επόμενη στάση η πόλη Sarande. Είναι πολύ τουριστική, μην φανταστείς υπερβολικά, ζωντανή και πολυσύχναστη. Να φας μεσημεριανό, φρέσκα ψάρια και πεντανόστιμα ζυμαρικά με ψαρικά στο εστιατόριο Fish Land, 30 λεπτά από το κέντρο στο μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες.




Επέλεξε να κολυμπήσεις στην παραλία Ksamil με τα τιρκουάζ νερά (20 λεπτά από το Sarande), η οποία είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους ντόπιους – μπορείς να δεις την Κέρκυρα από εδώ. Δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα στοιχίζουν 1000 λεκ, ενώ την Παρασκευή και το Σαββατοκυρίακο η τιμή ανεβαίνει στα 1500 λεκ – γεγονός που με προβλημάτισε!



Αργά το απόγευμα ο παραλιακός δρόμος της πόλης γεμίζει από ντόπιους που κάνουν τη βόλτα τους. Να φας φρεσκότατο καρπάτσιο λαυράκι και νόστιμο linguini με ψαρικά στο εστιατόριο Limani. Ο λογαριασμός για 2 άτομα ανήλθε στα 28 ευρώ.

Μείνε στο μικρό, συμπαθητικό, μοντέρνο ξενοδοχείο Artnesthotel, ιδιοκτήτες είναι ‘Ελληνες.




‘Ωρα για βουτιές. Οδήγησε κατά μήκος της αλβανικής ριβιέρας, από την παραλία Ksamil μέχρι την παραλία Vlore.



Πρώτη βουτιά στη βοτσαλωτή, τη μακρύτερη στο Ιόνιο παραλία Borsh με τα μπλε νερά, οργανωμένη με ξαπλώστρες και παραλιακά μπαράκια. Στη συνέχεια, η παραλία Qepano (500 λεκ οι ξαπλώστρες εδώ) και το μικρό χωριουδάκι με τους λιγοστούς κατοίκους πάνω στο βουνό. Η μη οργανωμένη παραλία Palermo, μικρή χερσόνησος, η οποία παλιά ήταν στρατιωτική βάση. Η παραλία Himare η οποία χωρίζεται στο νότιο μέρος στην πανέμορφη από ψηλά, 4 χλμ. μήκος παραλία Llamani και την 3 χλμ. μήκος παραλία Livadhi στο βόρειο μέρος.



Η παραλία Jale με τα πολλά εστιατόρια και μπαρ. Η μοναδική παραλία Gjipe η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια, 30 λεπτά κατάβαση με τα πόδια ή με βάρκα από τη παραλία Dhermi ή τη Jale.



Υπάρχει επίσης σπηλιά στην οποία μπαίνεις με βάρκα. Αξίζει να δεις το φαράγγι Gjipe από ψηλά, σου κόβεται η ανάσα από την ομορφιά της φύσης.



Η δημοφιλής παραλία Dhermi με έντονη νυχτερινή ζωή. Η ήσυχη, χαλαρωτική, βοτσαλωτή Drymades με τα όμορφα παραθαλάσσια μπαρ. Απόλαυσε την μπίρα σου αν και εδώ θα την αγοράσεις στα 350 λεκ και όχι στα 200 στο Sarande. Την ήσυχη παραλία Dhraleo και καταλήγεις στη βορειότερη, την παραλία Vlore.



Κάνε μια στάση και απόλαυσε ψαρικά στο ακριβούτσικο για τα δεδομένα της χώρας αλλά όμορφο Liro (ξενοδοχείο, εστιατόριο, μπαρ). Δοκίμασε φρεσκότατο λαυράκι καρπάτσιο, μύδια και ζυμαρικά με θαλασσινά - 37 ευρώ το άτομο.



Είναι ένα ξενοδοχείο σε διάφορα επίπεδα με φανταστική θέα κάτω τη θάλασσα, όπου μπορείς να κολυμπήσεις αν είσαι ένοικος του ξενοδοχείου. Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές φτηνότερες με εξίσου φρέσκα ψάρια.





bottom of page