top of page

Αθήνα, οι προτάσεις μου σε περιμένουν

Ντύλαν, Κυψέλη (Τ: +30 210 866 8899)



Το Ντύλαν είναι ένα μικρό εστιατόριο, βασικά μια μάλλον μικρή μπάρα σε σχήμα L, δέκα μόλις θέσεων, που θυμίζει περισσότερο μπαρ – βγάζει όμως και μερικά τραπέζια έξω στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης – που προσφέρει καλοφτιαγμένο φαγητό. Είναι μικρό, είναι χαλαρό, είναι γουστόζικο, είναι πολύ φιλικό και κάθεσαι ακριβώς απέναντι από τους μάγειρες επί τω έργω, με τους οποίους γίνεσαι μια παρέα.

Το Ντύλαν ανοίγει από το πρωί με specialty coffee, ακολούθως προσφέρει μεσημεριανό προτείνοντας μόνο τέσσερις ενδιαφέρουσες προτάσεις (προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο, κρέμα ταραμά, παλαμίδα/παντζάρι/ρόδι/γουλί/ταραμάς και λουκάνικο με πατάτες και σπιτική BBQ), ενώ στις έξι το απόγευμα το μαγαζί προτείνει μια κάρτα φαγητού που έχει μόλις οκτώ πιάτα. Ο σεφ και ιδιοκτήτης αξιοποιώντας τις τεχνικές που έχει μάθει σε fine dining εστιατόρια, έφτιαξε ένα μαγαζάκι με πιο κόμφορτ και προσιτό φαγητό, παντρεύοντας τις δυο μεγάλες του αγάπες, το φαγητό και τη μουσική. Γεγονός που φαίνεται στο όνομα που έχει δώσει στο μαγαζί του, αναφερόμενος τόσο στον Μπομπ Ντύλαν όσο και στον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas και στις κιθάρες που είναι κρεμασμένες στο τοίχο.

Η λίστα με τα κρασιά βασίζεται κυρίως στον ελληνικό αμπελώνα και οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Πήγα αργά το μεσημέρι και απόλαυσα και τις τέσσερις προτάσεις στο μενού. Εξαιρετικά όλα! Ιδιαίτερα όταν τα συνδυάσεις με ένα υπέροχο, προσιτό στην τιμή κόκκινο κρασί. Κλείνω, αναφέροντας ότι το Ντύλαν είναι μια φιλόξενη μπάρα όπου θα απολαύσεις νόστιμο φαγητό και κρασί που αγαπάς σε λογική τιμή. Εγώ έφυγα χαρούμενη!







ΑΚΡΑ, Παγκράτι (T: +30 210 725 1116)

Είναι ένα σπουδαίο εστιατόριο. Ο Γιάννης Λουκάκης του εξαιρετικού μαγαζιού «Μούργα» στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνει στην Αθήνα και ανοίγει το ΑΚΡΑ. Δεν είναι απλά ένα εστιατόριο με μια ανοιχτή κουζίνα η οποία μας φέρνει πιο κοντά στη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά εδώ, όπου κι αν καθίσεις, θα παρακολουθείς τα διάφορα στάδια παρασκευής του φαγητού. Και όλα αυτά να συμβαίνουν στο χώρο γύρω από εσένα. Είναι σαν να συμμετέχεις κι εσύ στο μαγείρεμα.

Είναι η δεύτερη φορά που τρώω στο ΑΚΡΑ και το φαγητό εξακολουθεί να με ενθουσιάζει. Τα ωμά του είναι μοναδικά αλλά ξεχωρίζω το λαζανάκι (είδος ζυμαρικού) με τον εύγεστο τράγο, το οποίο πιάτο ακόμα θυμάμαι και λιγουρεύομαι. Το μενού είναι μικρό με έμφαση στην ποιοτική, εποχιακή πρώτη ύλη και προτείνει πολύ εύγεστα πιάτα. Αξιόλογη και η κάρτα κρασιού, κυρίως με φυσικά κρασιά.

Πήγα και τρίτη φορά, πρωί για brunch. Το μενού είναι εξίσου λαχταριστό. Δοκίμασα αυγά με στάκα, απάκι Κρήτης, κολοκύθα και ψωμί στη φωτιά και ανοιχτή πίτα με τυριά, καπνιστή πάπρικα και μελάτο αυγό. ‘Ηθελα και το σάντουιτς με παστράμι, λάχανο ψητό, μυζήθρα και σως ταρτάρ αλλά δεν πρόλαβα. Είχε τελειώσει. Φτιάχνουν επίσης εξαιρετικά ψωμιά, buns και ταρτάκια για να πάρεις στο σπίτι. Ανεπιφύλακτα το προτείνω. Είναι πολύ αγαπημένο!

 








Pharaoh, Εξάρχεια (Τ: +30 210 380 8412)

Αποφασίσαμε να πάμε τελευταία στιγμή. Βρήκαμε θέσεις για τέσσερα άτομα στο mirror counter, δεν μπορούσα να θυμηθώ που ακριβώς βρισκόταν αυτός ο πάγκος, στις 6 η ώρα το βράδυ. Το σημείο που καθίσαμε ήταν υπέροχο. Είχαμε μεν γυρισμένη τη ράχη μας στην μπάρα και στους μάγειρες από πίσω, αλλά είχαμε όλη την εικόνα από τον καθρέφτη μπροστά μας.

Το μενού δεν το λες μικρό αλλά ούτε και μεγάλο. Επιλέξαμε πιάτα από τον ξυλόφουρνο μια και το μαγείρεμα στη φωτιά του ξύλου χαρίζει άλλη νοστιμιά στο φαγητό, αγνοώντας τις επιλογές στα κάρβουνα. Δοκίμασα κολοκύθα σαβόρο, μοσχαράκι κοκκινιστό, πετεινό με κριθαράκι, συκώτι σοτέ με μανιτάρια και ζυγούρι με πιλάφι. Μαμαδίστικα πιάτα, πεντανόστιμα και αξέχαστα. Στο τέλος στα γλυκά, το γαλακτομπούρεκο επιβάλλεται. Πολύ λυπήθηκα που αποσύρανε από το μενού τον υπέροχο σιμιγδαλένιο χαλβά τους. Να πας με την πρώτη ευκαιρία γιατί η ατμόσφαιρα του μαγαζιού είναι μοναδική, το φαγητό είναι γευστικότατο, η λίστα με τα κρασιά είναι ιδιαίτερη και η μουσική, αποκλειστικά από βινύλια, είναι καταπληκτική.

 








Moden, Παγκράτι (Τ: +30 210 724 8068)

Αξίζει μια στάση στο μικρό αυτό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για να αγοράσεις τις λιχουδιές που παρασκευάζουν. Moden στα δανέζικα σημαίνει ωρίμανση. Όλα γίνονται, με ζύμες που ωριμάζουν σχεδόν για δύο εικοσιτετράωρα, στον ανοιχτό χώρο, πίσω από τη βιτρίνα με τα γλυκά. Αγόρασα ρολό κανέλας με κρέμα, νόστιμη Babka με σοκολάτα και bun κάρδαμο.

 



Ham on Rye, Εξάρχεια (Τ: +30 210 380 6681)

‘Ενα νέο μπαρ έχει ανοίξει στην Αθήνα που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόφσκι. Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει να πιεις ένα ποτό στη μπάρα του, το μόνο στοιχείο στον εσωτερικό του χώρο.

 




 

Proveleggios, Κεραμεικός (T: +30 210 5234749)

Πέρασα όμορφα στο εστιατόριο αυτό, δείπνο μόνη μου στις 7 μμ, ακριβώς μερικές ώρες πριν από θεατρική παράσταση. Ο εσωτερικός χώρος είναι ευχάριστος και αν και μόνη μου, ένοιωσα άνετα από την πρώτη στιγμή και απόλαυσα το φαγητό μου. Από τα ωμά, επέλεξα τη μαρινάτα με παλαμίδα, μύδια και καλαμάρι συνοδεύοντας τη με φοκάτσια με δενδρολίβανο. Στη συνέχεια δοκίμασα τη σελινόριζα με μανιτάρια και κάσιους και τέλειωσα το γεύμα μου με τον μπακαλιάρο μενιέρ με κάπαρη και μοσχολέμονο. Δεν έφαγα γλυκό για ευνόητους λόγους. Απόλαυσα όμως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και κερασμένο στο τέλος βότκα με απόσταγμα μήλου και μπανάνα. Σούπερ! Στα συν η επιπλέον επιλογή πόσιμου νερού σε κανάτα και η υπέροχη μουσική.







Ortsag, Κεραμεικός (T: +30 210 5412658)

Με άφησε αδιάφορη το chicken burger και οι λουκουμάδες πατάτας με παραδοσιακή σάλτσα καίσαρα που δοκίμασα στο Ortsag, το νέο εστιατορικό πρότζεκτ/street food του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη του αγαπημένου εστιατορίου CTC.



 

Η Ταβέρνα του Οικονόμου, Ανω Πετράλωνα (Τ: +30 210 346 7555)

Οικογενειακή ταβέρνα με μεγάλη ιστορία, παράδοση και φανατικό κοινό. Τα φημισμένα λαδερά της είναι σπουδαία, η σπανακόπιτα είναι νόστιμη, οι λαχανοντολμάδες είναι καταπληκτικοί, οι γίγαντες Καστοριάς είναι γευστικότατοι, το δε αρνί στο φούρνο με πατάτες και το κοκκινιστό μοσχάρι είναι απολαυστικά. Εδώ θα πας να απολαύσεις γνήσια και πολύ εύγεστα παραδοσιακά, μαγειρευτά, ελληνικά πιάτα σε λογικές τιμές. Στα πλην το χύμα κόκκινο κρασί που δεν ικανοποίησε. Υπάρχει όμως επιλογή σε μπουκάλι. ‘Εφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 







Oh! Dio, Θησείο (Τ: +30 210 321 3170)

Είναι ένα καλαίσθητο wine restaurant σε ένα πολυσύχναστο δρόμο. Ο χώρος είναι όμορφος με το πορτρέτο της μεγάλης σοπράνο Μαρίας Κάλλας να κυριαρχεί σε έναν από τους πέτρινους τοίχους του. Το σέρβις, αν και το μαγαζί δεν ήταν γεμάτο, ήταν αρκετά αργό και ανεπαρκές, με ένα μόνο άτομο. Το φαγητό με εξέπληξε ευχάριστα, αν και πήγα προδιατεθειμένη, λόγω της θέσης του, ότι το φαγητό δεν θα ικανοποιούσε. Δοκίμασα κατσικίσιο κιλότο σαν ταρτάρ, πλιγουροκεφτέδες, φιλέτο ψαριού ημέρας σοτέ με χυλωμένο φιδέ Γιαννιτσών, λαζανάκι Αρκαδίας μαγειρεμένο σε ζωμό μανιταριών με φρέσκα κα αποξηραμένα μανιτάρια και μοσχαρίσιο κότσι. ‘Όλα τα πιάτα ήταν όμορφα στη παρουσίαση και πολύ εύγεστα. Στο τέλος δε το ρυζόγαλο φούρνου από βουβαλίσιο γάλα ήταν μοναδικό. Ένα απρόσμενο νόστιμο γεύμα!

 









Gamay, Εξάρχεια (Τ: +30 210 3807311)

Είναι ένα χαλαρό wine bar όπου θα πας να απολαύσεις κρασί. Η όμορφη μπάρα είναι ο πυρήνας του μαγαζιού, όπου εκεί συμβαίνουν όλα. Εδώ θα φας (δεν δοκίμασα το φαγητό) και εδώ θα πιεις. Τραπέζια δεν υπάρχουν. Είναι το μπαρ που θα αγαπήσεις για την ατμόσφαιρα και το ποιοτικό κρασί που προσφέρει και σίγουρα θα το κάνεις στέκι σου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του, αν και πολλοί το προφέρουν όπως διαβάζεται, πρόκειται για ποικιλία σταφυλιού από περιοχή νότια της Βουργουνδίας – είναι αγαπημένη ποικιλία ενός εκ των ιδιοκτητών. Προφέρεται όμως «γκαμέ» και το μπαρ είναι πολύ κουλ. Να πας!

 




Millybird House, Παγκράτι (T: +30 211 406 3156)

Θα το αγαπήσεις είτε πας μόνος σου ή με παρέα. Είναι λες και βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού σου. Είναι όμορφο, γουστόζικο, ήσυχο. Απόλαυσα αρωματικό καφέ και ένα φανταστικό κέικ καρότου. Αν ζούσα στην περιοχή, σίγουρα θα το έκανα στέκι μου.

 




Ohh Boy, Παγκράτι (T: +30 211 183 8340)

Θα το αγαπήσεις όποια στιγμή κι αν βρεθείς εδώ. Είναι χαλαρό, είναι απλό και έχει ωραία ατμόσφαιρα και αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και έργων τέχνης, γύρω σου. Οι επιλογές για brunch είναι αξιόλογες και πολύ νόστιμες, τα δε γλυκά του είναι καταπληκτικά. Αν και οι δύο επιλογές που επέλεξα από το μενού δεν ήταν διαθέσιμες, τα ποσέ αυγά με αβοκάντο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί που κατέληξα να παραγγέλνω ήταν πολύ εύγεστα. Το δε ρυζόγαλο ήταν περίφημο! Ένα υπέροχο καφέ που είναι πολύ δημοφιλές και πάντα γεμάτο.

 





Holy Llama, Αθήνα (Τ: +30 210 331 8913)

Δεν κατάφερα να πιω καφέ, ούτε να δοκιμάσω κάτι από το πολύ δημοφιλές αυτό vegan bakery/café στην οδό Νίκης. ‘Ολα τα τραπέζια ήταν κατειλημμένα. Την επόμενη φορά.



bottom of page