top of page

Whole Grain SOURDOUGH at Home της Elaine Boddy


Η Elaine αγαπά το προζύμι. Η παρασκευή του ψωμιού είναι σημαντικό μέρος της ζωής της, από τη στιγμή που ξεκινά να ζυμώνει μέχρι τη στιγμή που βγάζει το ψωμί από τον φούρνο. Δεν βαριέται την αρτοποιία, το κάνει με όλη της τη καρδιά και τη ψυχή και παθιάζεται με το φρέσκο, σπιτικό, ζεστό ψωμί. Υποστηρίζει ότι χρησιμοποιώντας προζύμι - την παλαιότερη, πιο φυσική μορφή και την πιο υγιεινή μέθοδο – σου δίδεται η ευκαιρία να φτιάξεις εξαιρετικό, μυρωδάτο ψωμί με τόσους διαφορετικούς τρόπους – οι πιθανότητες είναι ανεξάντλητες! Δεν είναι δύσκολο να το φέρεις εις πέρας και με πρακτική εξάσκηση και κάποιες βασικές τεχνικές και κανόνες, σίγουρα το αποτέλεσμα σε ανταμείβει για τη προσπάθεια.


Είναι αυτοδίδακτη αρτοποιός στο σπίτι. Παρασκευάζει ψωμί για την οικογένεια της χρησιμοποιώντας ένα συνηθισμένο, κοινό φούρνο σε μια τυπική κουζίνα σπιτιού με απλά, όχι ακριβά υλικά τα οποία βρίσκεις εύκολα στην αγορά. Βασισμένη σε αυτή την μεγάλη αγάπη της, έχει εκδώσει το Whole Grain Sourdough at Home. Διαβάζοντας το, θα σε εμπνεύσει και θα σε ενθαρρύνει να ασχοληθείς με το θέμα. Θα βρεις μεθόδους τις οποίες η ίδια χρησιμοποιεί στη κουζίνα της κάθε εβδομάδα εδώ και χρόνια και έχει εξελίξει με κάθε σκεύασμα της. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά το προζύμι. Το προζύμι δεν αξιολογείται από την εμφάνιση, τη διαδικασία ή από συγκεκριμένη διαχείριση, αλλά το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζωντανό starter, καλής ποιότητας αλεύρι, καλό νερό και αλάτι. Φρόντισε το με αγάπη και υπομονή και θα μπορέσεις να το διατηρήσεις για πάντα.


Στο βιβλίο της δεν θα βρεις αναλογίες, ‘μοντέρνες’ ορολογίες και ακρώνυμα, περίπλοκη μεθοδολογία ή κάτι που θα σε αποθαρρύνει ή να σε τρομάξει. Θα βρεις απλές, βήμα-προς-βήμα συνταγές, συμβουλές και οδηγίες πως να επιτύχεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη αλεύρι, ιδιαίτερα ολικής αλέσεως και αρχαία σιτάρια.


Επισημαίνει τη σημασία διαφορετικού τύπου αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις μια και δεν χρήζουν όλα την ίδια μεταχείριση. Επεξηγεί τις ποικιλίες και αναφέρεται ιδιαίτερα στα αρχαία σιτάρια – στα οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία και πάθος - όπως το einkorn, emmer, Khorasan (γνωστό επίσης και σαν κάμουτ). Αναφέρεται επίσης και στα εργαλεία & εξοπλισμό που είναι χρήσιμα στην αρτοποιία (μπολ, ηλεκτρονική ζυγαριά, θερμόμετρο, καλάθια ψωμιού, λινή πετσέτα κλπ).


‘Εχει υιοθετήσει και εξελίξει μια μέθοδο, η οποία γίνεται εξολοκλήρου σε ένα μπολ – το ονομάζει one-bowl wonder. Δεν απαιτείται έντονο ζύμωμα και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις τη ζύμη με τα χέρια στο πάγκο, δημιουργώντας ακαταστασία και σκορπώντας αλεύρι στο πάτωμα της κουζίνας.


θα βρεις όλες τις πληροφορίες πως να φτιάξεις το δικό σου προζύμι στη σελίδα 17. Στη σελίδα 27 θα ενημερωθείς για τη Master Recipeτης. Είναι η μέθοδος που ακολουθεί κάθε εβδομάδα και είναι η βάση πολλών δημιουργιών της με προζύμι. Σε καθοδηγεί βήμα βήμα, επεξηγώντας το κάθε τι, τη κάθε ανησυχία σου και απορία και παρόλο που η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα 24ωρο, η χειρωνακτική εργασία που απαιτείται δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της θερμοκρασίας της πόλης σου (ο καιρός είναι η μεγαλύτερη απειλή για το προζύμι), της θερμοκρασίας του ψυγείου, της προθέρμανσης του φούρνου – αν και η ίδια υποστηρίζει ότι το ψήσιμο ψωμιού σε μη προ θερμασμένο φούρνο έχει εξίσου καλά αποτελέσματα και προτερήματα, π.χ. δεν χρειάζεται να οργανώσεις το ψήσιμο εκ των προτέρων και η ζύμη επωφελείται με επιπλέον proofing time - της φροντίδας των banneton(καλάθια ψωμιού), της χάραξης της ζύμης, της σχάρας όπου θα κρυώσει το ψωμί, της φύλαξής του, ακόμα και στην κατάψυξη.


Αν είσαι ανυπόμονος θα βρεις οδηγίες και συνταγή για same-daysourdough Master στη σελίδα 34. Θα αρχίσεις στις 9.30 το πρωί και μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχεις φρεσκοψημένο ψωμί. Θα χρειαστεί όμως να περιμένεις ακόμα 1 ώρα μέχρι να κρυώσει το ψωμί για να μπορέσεις να το κόψεις.

Υπάρχει επιπλέον συνταγή για Focaccia στη σελίδα 93, για μπισκότα στη σελίδα 117, μια πολύ εύκολη συνταγή για rolls στη σελίδα 133, και με γέμιση από διάφορα υλικά στη σελίδα 151 και νόστιμες συνταγές για crackers στη σελίδα 175. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο στη σελίδα 161 όπου θα βρεις 4 συνταγές ψωμιών όπου αντικαθιστά το νερό με άλλα υγρά, όπως buttermilk, μπύρα ή ζουμί στο οποίο έχει ψήσει λαχανικά ή όσπρια.


Αξίζει και με το παραπάνω να δοκιμάσεις τη master recipe της Elaineκαι να πειραματιστείς. Η μέθοδος της είναι εύκολη και μπορεί να προσαρμοστεί στη ρουτίνα σου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ψωμί και την ικανοποίηση που σου προσφέρει η παρασκευή του στο σπίτι. Υιοθέτησε τη στη καθημερινότητα σου και θα εκπλαγείς. Εγώ αυτό έκανα!

Comments


bottom of page