top of page

Food Diary 08/12/2019 - Out & about


Τι να κάνεις, τι να δεις και πώς να γεμίσεις τις ώρες σου με ενδιαφέρουσες γεύσεις και συναντήσεις


# FOLLOW

Ακολούθησε την @eminchilli, πρώην ακαδημαϊκό, η οποία όταν γνώρισε τον Ιταλό σύζυγο της, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Aμερική και να μετακομίσει στη Ρώμη. Γράφει συχνά και εκτεταμένα για εστιατόρια, δίνει συνταγές και αναφέρεται επίσης στο ποτό, κάτι που αγαπά εξίσου. Ξεκίνησε, λοιπόν, το blog της το 2009 και αυτό εξελίχθηκε σε πραγματική επιχείρηση με οργανωμένες ξεναγήσεις φαγητού. Μοιράζεται μαζί μας τα στέκια/εστιατόρια που αγαπά, τι διαβάζει, τι παρακολουθεί, τι μαγειρεύει καθώς και που ταξιδεύει. Μαζί με την κόρη της οργανώνει food tours, μονοήμερες εκδρομές, καθώς και εβδομαδιαίες εκδρομές στη Ρώμη, Umbria και Puglia.

Μέσω του λογαριασμού της στο instagram αναρτά καθημερινά stories τις οποίες θα απολαμβάνεις και θα λιγουρεύεσαι εξαιτίας των φαγητών που τρώει. ΄Εχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία μαγειρικής και μία best selling εφαρμογή (για iphoneκαι android), την Eat Italy, η οποία θα σε καθοδηγήσει πού να φας στην Ιταλία. Λατρεύω τις αναρτήσεις της και ήδη οργανώνω το ταξίδι μου στη Puglia βάσει αυτών.


ΒΙΒΛΙΟ

To The Joyful Home Cook είναι το δεύτερο βιβλίο μαγειρικής της Rosie Birkett και είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να φέρει χαρά στη κουζίνα σου και στη ζωή σου. Η ίδια αναφέρει ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα βιβλίο το οποίο θα σε παροτρύνει να μπεις στη κουζίνα να μαγειρέψεις. Στις σελίδες του θα βρεις μια συλλογή γύρω στις 130 συνταγές βασισμένες σε εποχιακά προϊόντα, πλούσιες σε γεύση και γραμμένες έχοντας κατά νου τον μάγειρα στο σπίτι. Θα βρεις μεταξύ άλλων γρήγορες, εύκολες και απλές συνταγές που θα θυμηθείς ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή που είσαι κουρασμένος ή δεν έχεις αρκετό χρόνο, αλλά επίσης και πιο απαιτητικές συνταγές, καθώς και μεθόδους να κάνεις πράγματα από την αρχή, όπως μακαρόνια, ζύμη και προζύμι ψωμιού.


ΑΓΟΡΕΣ

1 Αγόρασε σπουδαία μελομακάρονα από το Seed of Happiness με επικάλυψη βιολογικής μαύρης σοκολάτας. Είναι ωμοφαγικά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς γλουτένη. Είναι πεντανόστιμα!

2 Πάρε λουκούμια με κροκάν φουντούκι από το ζαχαροπλαστείο Αριστοκρατικόνστην Αθήνα. Μπορείς να τα παραγγείλεις τηλεφωνικώς και θα σου τα στείλουν στην Κύπρο. Είναι φανταστικά! Τηλ 0030-2103220546

3 Φτιάξε τα δικά σου κρουτόν χρησιμοποιώντας μπαγιάτικο ψωμί, προτιμότερο το κυπριακό προζυμένιο από το Honest Bread Bakery, είναι το αγαπημένο μου. Κόψε το σε χονδρές φέτες και ακολούθως σε ακανόνιστα κομμάτια, πασπάλισε το με ελαιόλαδο και μετά με 1-2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα, 1 κουταλιά θυμάρι και 1 κουταλιά ρίγανη και αλάτι. Ψήσε στο φούρνο στους 140 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά περίπου. Συνδυάζονται τέλεια με διάφορα ντιπ και σούπες.


ΥΓΙΕΙΝΟ CHRISTMAS CAKE

Το έφτιαξα πέρσι και ενθουσιάστηκα και σίγουρα θα το φτιάξω και φέτος. Δεν έχει ζάχαρη, αβγά ή βούτυρο, αλλά είναι εξίσου γιορτινό και εύγεστο. Θα χρειαστείς για το κέικ:

110 ml ελαιόλαδο

150 γρ πουρέ γλυκοπατάτας

ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού

ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού

120 γρ καρύδια

150 γρ αποξηραμένα χρυσόμηλα

105 γρ δαμάσκηνα

75 γρ cranberries

75 γρ σταφίδες

75 γρ currants (φραγκοστάφυλα)

50 γρ αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού (φτιάχνω τη δική μου στο dehydrator)

1 κουταλιά chia seeds διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό

½ κουταλάκι μηλόξιδο

160 γρ αλεύρι

1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2 κουταλάκια κανέλα

1 ½ κουταλάκι ginger

½ κουταλάκι γαρίφαλο

1-2 κουταλιές νερό

1 κουταλιά μπράντι

Αναμιγνύω το ελαιόλαδο και τον πουρέ γλυκοπατάτας με το χυμό και το ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι. Προσθέτω τα καρύδια και τα ξηρά φρούτα. Προσθέτω το μίγμα chia και το μηλόξιδο και ανακατεύω. Στη συνέχεια βάζω το αλεύρι, μαγειρική σόδα και αλάτι και τελευταία τα καρυκεύματα, το νερό και το μπράντι. Μεταφέρω σε ταψί 20 εκ. και ψήνω για 1 ώρα και 40 λεπτά στους 150 βαθμούς κελσίου.

Γλάσο

150 γρ κάσιους, μουλιασμένα σε νερό από το βράδυ

1 ½ κουταλάκι vanilla essence

2 κουταλιές maple syrup

1 κουταλιά λάδι καρύδας

1 κουταλιά κρέμα καρύδας

Χτύπησε όλα τα υλικά σε food processor και κάλυψε το κέικ χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.

bottom of page