top of page

Food Diary 13/10/2019 - Out & about


Τι να κάνεις, τι να δεις και πώς να γεμίσεις τις ώρες σου με ενδιαφέρουσες γεύσεις και συναντήσεις


Silver Star

Είναι το αγαπημένο μου wine bar στη Λευκωσία. Θα με βρεις συχνά εδώ. Το αγαπώ για τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του, το περιβάλλον του, την απλότητα του, τη ζωντάνια του, τη θετική ενέργεια του, τις ωραίες μουσικές επιλογές του, τις οποίες επιμελούνται διάφοροι ντόπιοι Djs αλλά πάνω απ’ όλα το ξεχωρίζω για το κρασί που προσφέρει.


Ταξίδι

Δύο wine bars που έχω βάλει στο μάτι και είναι στη λίστα μου να επισκεφτώ, στο επόμενο ταξίδι μου στην Αθήνα, είναι το Τανίνη Αγάπη Μου του σομελιέ Στέργιου Τεκερίδη και το Paleo του Γιάννη Καϋμενάκη στον Πειραιά. Το πρώτο είναι ένα απλό, διαφορετικό μπαρ το οποίο διαθέτει ένα μικρό χώρο με γυάλινη walk in κάβα και ένα μεγάλο ξύλινο πάγκο, όπου σερβίρεται το κρασί. Η λίστα αποτελείται από 120 αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες και όλες σερβίρονται και σε ποτήρι. Το δεύτερο μπαρ είναι σε μια πέτρινη παλιά ψηλοτάβανη αποθήκη με ξύλινη στέγη και η λίστα του αποτελείται από 300 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, με έμφαση σε κρασιά της νότιας Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Τηνιακά κρασιά

Τα κρασιά της Τήνου είναι ποιοτικά, έχουν αποκτήσει φήμη και διεκδικούν μια θέση πολύ ψηλά στη λίστα των οινόφιλων. Η τοπική παραγωγή είναι περιορισμένη και χαρακτηρίζεται από οξύτητα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Τα εδάφη στο νησί είναι μοναδικά και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Μαλαγουζιά και Αυγουστιάτη. Ο Μιχάλης Κοντιζάς, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Volacus αναφέρει ότι τα τηνιακά κρασιά έχουν ορυκτότητα, που προέρχεται από τα γρανιτώδη (στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους) εδάφη της περιοχής και αλμύρα της θάλασσας, που προέρχεται κυρίως από τους δυνατούς ανέμους που φυσάνε. Στην Τήνο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 6 οινοποιεία που παράγουν κρασί, μεταξύ των οποίων, οι Τηνιακοί Αμπελώνες, ο Volacus Wines και o Βαπτιστής. Οι Τηνιακοί αμπελώνες εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό και ειδικά στη Γαλλία.΄Ενα ξεχωριστό κόκκινο, ξηρό και ήπιο, 13% ποσοστό αλκοόλης, είναι ο T-Oinos Μαυροτράγανο Clos Stegasta 2017 στα 93 ευρώ. Επίσης αξίζει να αναφέρω το λευκό ασύρτικο και το κόκκινο Μαυροθήρικο/ Μαυροτράγανο του οινοποιείου Βαπτιστή, δύο εξαιρετικά κρασιά. Μπορείς να επισκεφθείς τα κτήματα και να γευτείς τα κρασιά, αρκεί να προηγηθεί ραντεβού.


Κατέβασε την εφαρμογή Vivino για να μπορείς να φωτογραφίζεις την ετικέτα ενός κρασιού με το κινητό σου, να τη σκανάρεις και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να μαθαίνεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτό που θα πιείς. Το app δημιουργήθηκε το 2009 στην Κοπεγχάγη όταν ανακάλυψαν πόσο δύσκολο ήταν να βρεις πληροφορίες για ένα μπουκάλι κρασί αλλά «βγήκε» στον αέρα το 2012. Η εφαρμογή είναι απλή και εξαιρετικά εύχρηστη. Έτσι, οι λάτρεις του κρασιού μπορούν άμεσα να μάθουν όλες τις πληροφορίες που επιθυμούν για το κάθε κρασί που βρίσκεται στην κάβα, στο σουπερμάρκετ ή στο εστιατόριο.

bottom of page