top of page

Food Diary 29/07/2018 - Follow, make and go

Out & about

Τι να κάνεις, τι να δεις και πώς να γεμίσεις τις ώρες σου με ενδιαφέρουσες γεύσεις και συνανστήσεις.


ΤΑΞΙΔΙ

΄Αριας Γεύσεις - ένα πραγματικά υπέροχο εστιατόριο με εξαιρετική κουζίνα στην Αγία Ειρήνη στην Κύθνο, πάνω στην θάλασσα. Εδώ θα βρείς ολόφρεσκα ψάρια και μοναδικές μακαρονάδες με θαλασσινά. Πιάτα με μεγάλο σουξέ είναι η αχινομακαρονάδα και η αστακομακαρονάδα. ΄Αψογα μαγειρεμένες και πεντανόστιμες. Θα τρελλαθείς!


Ακολούθησε τη blogger @leeofamerica για ενημέρωση σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή και plant based food αλλά και για ενδιαφέρουσες συνταγές να φτιάξεις στο σπίτι. Της αρέσει να μαγειρεύει, να τρώει και να μιλά για το φαγητό. Είναι παθιασμένη με τα smoothies και lattes γι’ αυτό και πίνει καθημερινά. Παρακολούθησε τα stories της στο Instagram και θα την απολαύσεις είτε μιλώντας για τα διάσημα fatballs της ή για την καθημερινότητα της.


ΒΙΒΛΙΟ

Το Divine Food του David Haliva είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στην Ισραηλίτικη και Παλαιστινιακή κουλτούρα φαγητού. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με 103 συνταγές από το Βορρά μέχρι το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και το Νότο ενώ παράλληλα διαβάζεις περιγραφές της καθημερινής ζωής εμπλουτισμένης με φαγητό, γεύσεις και την κληρονομιά του τόπου. Αναφέρεται σε εποχικά προϊόντα και καλλιέργειες, σε συνήθειες των ντόπιων και σε παραδοσιακά πιάτα. Μεταφέρει παράλληλα το μήνυμα ότι το καλό φαγητό έχει τη δύναμη να μας ενώνει είτε στη κουζίνα, είτε γύρω από ένα τραπέζι ή στην αγορά. Μπορείς να το αγοράσεις από το υπέροχο βιβλιοπωλείο ΜΕΡΕΣ στην παλιά Λευκωσία ή παράγγειλε το διαδικτυακά από το Amazon.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ lacto fermented λαχανικά. ΄Οταν καταναλώνεις ζωντανά προβιοτικά φαγητά όπως λακτόζη που έχει υποστεί ζύμωση και ξυνολάχανο, τότε παρέχεις στον οργανισμό σου τους καλύτερους οιωνούς για μακροχρόνια υγεία του εντέρου με θετικές συνέπειες στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον εγκέφαλο. Φτιάξε λοιπόν τα δικά σου lacto fermented λαχανικά! Ετοίμασε αλατόνερο με 1 λίτρο φιλτραρισμένο νερό και 20 γραμμάρια αλάτι Ιμαλαϊων. Έπειτα πάρε καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια, κρεμμύδι ή σκόρδο και κόψε τα στο μέγεθος που θες. Μετέφερέ τα σε αεροστεγή, γυάλινα βάζα, πρόσθεσε μπαχαρικά της αρεσκείας σου, όπως mustard seeds, caraway seeds, γλυκάνισο ή μάραθο, βάλε το αλατόνερο και κάλυψε τα με φύλο λάχανου. Άφησέ τα για ζύμωση για 10 μέρες πριν τα απολαύσεις.


ΠΗΓΑΙΝΕ

Στο Κτήμα Γερολέμο (25422122) που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο μακριά από το βόρειο μέρος του χωριού Ομόδους σε ένα υψόμετρο 900 μέτρων, στη καρδιά της περιοχής των κρασοχωριών.

Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο οικογενειακό οινοποιείο και ενημερώνονται για τη βιολογική καλλιέργεια των σταφυλιών αλλά και για τα μυστικά του κρασιού. Παράλληλα προσφέρονται wine tours και wine tasting καθημερινά. Ποικιλίες άσπρου κρασιού είναι η Μωροκανέλλα, Muscat, Muscat Sweet Dessert, Ξυνιστέρι, Ξυνιστέρι Δρυός και Riesling. Κόκκινες ποικιλίες είναι Cabernet Sauvignon, Μαραθεύτικο, Mataro και Syrah. Υπάρχει φυσικά και το rose και μερικά dessert wines. Αρκετά από τα κρασιά του κτήματος Γερολέμου είναι βραβευμένα. Αξίζει μια επίσκεψη στο οινοποιείο να δοκιμάσεις τα αξιόλογα κρασιά του κτήματος. Στο Λινό, το μουσείο, θα μάθεις για το πως γινόταν το κρασί παλαιότερα ενώ στο Γερόλεμο Vini bar/café στη κεντρική πλατεία του χωριού θα χαλαρώσεις με καφεδάκι ή κρασί και διάφορα snacks.



bottom of page