top of page

PUGLIA: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΝΕΙΡΟΥ - μέρος 2

CONVERSANO


Είναι ιδιαίτερο, πανέμορφο, κουλτουριάρικο, με πολλή τέχνη ολόγυρα, στους τοίχους των σπιτιών και στους δρόμους της πόλης. Κάνε μια στάση στο φούρνο Focacceria Barese Il Torrione για απολαυστική focaccia. Φανταστικό φαγητό στο Vita Pugliese.







CISTERNINO

Το Cisternino είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά στην περιοχή, με πλούσια παράδοση, αυθεντική αρχιτεκτονική στο ιστορικό κέντρο, ολόλευκα σπίτια με πολλά φυτά και λουλούδια και με τα περιβόητα κρεοπωλεία του που μετατρέπονται σε εστιατόρια γνωστά ως «fornelli pronti». Το φαγητό είναι καταπληκτικό με τοπικό κρέας και επιβεβαιώνω ότι το χωριό μπορεί να θεωρηθεί ο παράδεισος των λουκάνικων!

Είναι ευχάριστο να αφεθείς στα δρομάκια και στις μικρές πλατείες του γύρω από τον Καθεδρικό και το Torre Grande.

Να αγοράσεις κρασί από το γουστόζικο Puglia & More.

Να φας στην υπέροχη, παραδοσιακή Trattoria Bere Vecchie με τα χαριτωμένα παραδοσιακά καρό τραπεζομάντηλα. Είναι πολύ δημοφιλής και επιβάλλεται η κράτηση εκ των προτέρων. Επέλεξε να φας Bombette – εγώ ξεχώρισα το Piato Pombette Miste (8 τεμάχια). ‘Οτι φας είναι πολύ νόστιμο. Αν προτιμάς, μπορείς ακόμη να επιλέξεις το κρέας ή τα λουκάνικα που σου αρέσουν και θα στα μαγειρέψουν. ‘Αλλη αξιόλογη επιλογή για φαγητό είναι το Zio Pietro, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια - όταν επισκέφθηκα το χωριό, ήταν όμως κλειστό. Πριν φύγεις, να φας παγωτό από το BAR FOD. Επέλεξα τυχαία βίγκαν αμύγδαλο και σοκολάτα και ... ξετρελάθηκα.

Για ψώνια, κάνε μια στάση στο FIGULO, ένα χαριτωμένο μαγαζί για κεραμικά.







ALTAMURA

Φημίζεται για το ιδιαίτερο ψωμί της. Να αγοράσεις ψωμί από το φούρνο Panificio Di Gesu, ½ κιλό στα 2 ευρώ.

Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο και απόλαυσε τη δροσιά του εσωτερικού χώρου των εκκλησιών, αν βρεθείς εκεί μεσημέρι.

Να φας στο μοντέρνο αλλά κουκλίστικο Pein Assutt – να φας horse carpaccio, αλλαντικό bresaola, la cialledda (ψωμί και ντομάτα σαλάτα), ωμό ham, τυριά από τη φάρμα Venturo, λαχανικά preserved σε ελαιόλαδο και τυρί αγελάδας ‘nodini’. ‘Αλλη αξιόλογη επιλογή για φαγητό είναι το Tanamatta.






RUVO DI PUGLIA

Είναι πολύ μικρή πόλη και ο λόγος που το επισκέφθηκα ήταν το εστιατόριο Mezza Pagnotta. ‘Ομως σεριάνισε στο ιστορικό της κέντρο και κάνε μια στάση στο συμπαθητικό Al Batacchio για κρασάκι και τσιμπήματα πριν το δείπνο. Πήγαινε στο υπέροχο Mezza Pagnotta, το οποίο είχε μεταφερθεί στη Villa Fenicia, μια υπέροχη βίλα με υπέροχο εξωτερικό κήπο, 10 λεπτά έξω από την πόλη. Τα κουνούπια ήταν αισθητά αλλά κάψανε λεβάντα και βοήθησε πολύ. Τυφλό, χορτοφαγικό μενού γευσιγνωσίας το οποίο επικεντρώνεται σε foraging και ντόπια προϊόντα. Το μενού ολοκληρώνεται κάθε μέρα, ανάλογα με τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα. Το εστιατόριο το τρέχουν δύο αδέλφια, ο ένας είναι στην κουζίνα και ο δεύτερος στο σέρβις. Ο κοπέλες στο σέρβις ήταν πολύ ευγενικές και το φαγητό ήταν πολύ εύγεστο, αν και σε κάποιες στιγμές ένοιωσα να επαναλαμβάνονται οι γεύσεις. Αποθέωση το γλυκό στο τέλος!







CEGLIE MESSAPICA

Είναι μια πανέμορφη, πολύ ζωντανή πόλη, η οποία σφίζει από ζωή και συνωστίζεται από ντόπιους. Εννοείται ότι θα περπατήσεις στο ιστορικό κέντρο και θα χαζέψεις τα όμορφα μαγαζάκια του.

Θα φας αξιοπρεπέστατο, απλό φαγητό στο αγαπημένο και πολύ δημοφιλές από ντόπιους Osteria Pugliese, σε πολύ λογικές τιμές.

Στο μικρό, κρυμμένο σε μια γειτονιά, αποτελούμενο από δύο μικρά δωμάτια και 10 τραπέζια όλα κι όλα Osteria da Giuseppe να φας orecchiette with cime di rapa και εξαιρετικό asino cipollato (donkey με λαχανικά και κρεμμύδι). Ο ιδιοκτήτης είναι πολύ φιλικός, συμπαθέστατος και γλυκύτατος – θα απολαύσεις την κουβέντα μαζί του. Το μενού είναι λιτό και αλλάζει κάθε μέρα αλλά εδώ θα φας σπιτικό, νόστιμο, φροντισμένο φαγητό. Τα πιάτα σερβιρίσματος είναι από παραδοσιακό κεραμικό της Απούλια με το όνομα του μαγαζιού πάνω. Στο τέλος κερασμένο limoncello και biscotti cegliese.

Επιβάλλεται να φας το διάσημο «panino cegliese» - ψωμί με μορταδέλα, κουτρούβι, τυρί provolone και κονσέρβα τόνου από το μικρό μπαρ «Birreria Zanghett» στην κεντρική πλατεία, Piazza Plebiscito. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο. Παράγγειλε και μια τοπική raffo beer και αφέσου στις συναναστροφές με τους ντόπιους.

Για κάτι πιο αναβαθμισμένο, πιο κυριλέ, αλλά πολύ νόστιμο, πήγαινε στο Cibus. Θα το λατρέψεις, είτε καθίσεις μέσα είτε έξω.

Φεύγοντας από το Ceglie Messapica μην παραλείψεις να αγοράσεις εξαιρετικά μπισκότα, biscotti cegliese, από τον φούρνο Forno San Lorenzo, που είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους, όπως και διάφορες πίτες και focaccia.

Εδώ έμεινα μια εβδομάδα και το λάτρεψα!








MARTINA FRANKA

Η πόλη με την επιβλητική πλατεία. Την επισκέφθηκα απόγευμα. Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο, αν και δεν είναι από τα ομορφότερα που έχω δει. Έχει όμως συμπαθητικά σοκάκια και σπίτια με ωραία μπαλκονάκια.

Η πλατεία είναι ιδιαίτερη, κυκλική και η εκκλησία είναι εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής. Πιες ποτό στο πανέμορφο Pensieri Vaganti. Δεν έφαγα γεύμα εδώ.








TARANTO

Το ιστορικό κέντρο δεν λέει πολλά, μάλλον ερειπωμένο μου φάνηκε και υπό ανακαίνιση.

Το νέο κομμάτι και η περιοχή του λιμανιού είναι οκ. Να φας στο εστιατόριο Al Gatto Rosso, όπου στη κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Agostino Bartoli.

Πέρασε το απόγευμα σου στην όμορφη, μη οργανωμένη παραλία Spiaggia di Tramontone με τα καθαρά νερά και την αμμώδη παραλία. Υπάρχει επίσης ένα μικρό κιόσκι που πουλά ποτά.







CROTTAGLIE

Είναι ο παράδεισος των κεραμικών. Εδώ θα βρεις πολλά καταστήματα με πολύ ενδιαφέροντα κεραμικά και τους κεραμίστες να δουλεύουν στα ανοιχτά στους επισκέπτες στούντιο τους.

Πιες κοκτέιλ στο όμορφο μπαρ Via delle Torri 26 με την ταράτσα στο πάνω μέρος και έξτρα μπαρ. Εγώ απόλαυσα ένα dry martini και καταβρόχθισα ένα σάντουϊτς με χοιρινό και ξυδάτο αγγουράκι. Άλλη αξιόλογη επιλογή για ποτό είναι το Casa Merini.

Για φαγητό θα πρότεινα το Osteria La Capasa.




LOCOROTONDO

Είναι κουκλίστικο και πανέμορφο. Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο και πιες καφέ και φάε pasticciotto στο Caffe Della Villa.

Εξαιρετική iced cold μπίρα Peroni στο χαριτωμένο, μικρό μπαρ La Salottina και ποτό ή φαγητό στο Pavi Wine Restaurant - ανοίγει στις 5 μμ και η κουζίνα στις 7 μμ.

Μεσημεριανό στο U’Gurdunn. Ο εσωτερικός χώρος είναι όμορφος, τα σερβίτσια είναι προσεγμένα, το ποτήρι για νερό είναι όμορφο κεραμικό και το ποτήρι κρασιού έχει το λογότυπο του εστιατορίου, όπως και το μπουκάλι νερού. Ντόπιος το εισηγήθηκε, όπως και το Il Rosone. ‘Αλλες επιλογές για ποτό και φαγητό είναι το VINIFERA vini e affini και το MANDRAGORA Pozioni & Porzioni. Κάνε μια στάση στο φούρνο Panificio La Panega και προμηθεύτου λατρεμένη foccacia και taralli.






CASTELLANA GROTE

Το όχι ιδιαίτερα όμορφο Castellana Grote με την εξαιρετική όμως Osteria del Caroseno δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πήγαμε για να συναντήσουμε οικογενειακούς φίλους, ο γαμπρός μου έχει μαμά Γαλλίδα και συγγενείς στην Ιταλία. Αν τύχει και πας, να φας στο εξαιρετικό αυτό μαγαζί. Ο χώρος είναι όμορφος, το φαγητό είναι φανταστικό και πολύ νόστιμο, φτιάχνουν το δικό τους ψωμί και το ροζέ Chakra Rosato του Giovanni Aiello που επιλέξαμε να πιούμε ήταν εξαιρετικό.

Αν υπάρχει περιθώριο χρόνου, να επισκεφθείς το οινοποιείο Terre Carsiche – υπάρχει χρέωση 15 ευρώ το άτομο και καλό θα ήταν να προκρατήσεις.






GALATINA

Είναι γνωστή για το εξαιρετικό παστιτσιότο της, αυτό το νόστιμο, παραδοσιακό γλυκό της περιοχής με γέμιση κρέμα. Η πόλη είναι μικρή αλλά το ζαχαροπλαστείο της, το Pasticceria Andrea Ascalone είναι σπουδαίο. Εδώ θα αγοράσεις ένα από τα καλύτερα του είδους στην Ιταλία. Μην πας μεσημέρι γιατί είναι ζέστη και όλα είναι κλειστά. Μικρή επιλογή, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για φαγητό.







GAGLIANO DEL CAPO

Είναι μικρό, είναι ήσυχο, οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και φιλικοί και η ψαραγορά στο κέντρο, η Pescheria da Pietro, είχε φρεσκότατα ψαρικά. Είναι ιδανικό σημείο να μένεις, για να επισκεφθείς μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στο νοτιότερο κομμάτι της Απούλιας. Είναι απαραίτητο να ενοικιάσεις αυτοκίνητο. ‘Ηταν η βάση μας την τελευταία εβδομάδα της εξερεύνησης μας. Παραλίες που επισκεφθήκαμε για κολύμπι είναι οι Capo Matia di Leuca, Baia di Marina Serra, Marina Porto, Canale del Rio, Castro Marina, Santa Cesarea Terme, Baia del Mulino d’ Aqua (είναι ιδιωτική παραλία με χρέωση 15 ευρώ το άτομο), Spiaggia Pescoluse (επίσης γνωστή ως Maldives of Salento - μεγάλη, αμμώδης παραλία με ωραία, διαυγή και ξέβαθα νερά), Lido Onda Marina, Torre San Giovanni (τεράστια παραλία, αμμώδης, ρηχά νερά) και Porto Selvaggio (θα διασχίσεις ένα δάσος, μέχρι να φθάσεις στην παραλία).

Εδώ στο Gagliano ανακαλύψαμε ένα εστιατόριο, το Moi Moi, τρεις πιτσαρίες και 2-3 καφέ/μπαρ όλα κι όλα. Αγόρασε φρέσκα ζυμαρικά από το La Puiese. Υπάρχει μικρή πλατεία, σημείο αναφοράς, όπου περνούν τα βράδια τους οι ντόπιοι. Θα δεις παρέες να κάθονται στα παγκάκια και να περνούν όμορφα.

Με ξάφνιασε ευχάριστα η αντιμετώπιση των Ιταλών με το θέμα της ανακύκλωσης, είναι πολύ οργανωμένοι και υπάρχουν διαφορετικές μέρες συλλογής των ανακυκλώσιμων.

Περπάτησε ή οδήγησε μέχρι την πανέμορφη παραλία Ciolo, ανάμεσα στα βουνά και τα βράχια, κάτω από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Είναι πραγματικά πανέμορφα, αν και με κάποια δυσκολία στην κατάβαση και ανάβαση!








TRICASE

Το πανέμορφο Τricase έχει μια από τις καλύτερες, είναι βραβευμένη, παγωταρίες, τη Gelateria G&Co, με φανταστικές γεύσεις, όπως ψωμί, σαφράν, γλυκοπατάτα και ελαιόλαδο μεταξύ άλλων. Να φας βραδινό στο χαριτωμένο με τον όμορφο μπροστινό χώρο Locanda del Levande. Μεσημεριανό στο υπέροχο Taverna del Porto. Αν πήγαινα ξανά στην Puglia, θα επέλεγα να μείνω στο κουκλίστικο Tricase, το οποίο παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον, γαστρονομικά και πολιτιστικά, από το ήσυχο Cagliano del Capo.












OTRANTO

Βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της χώρας. Είναι ένα λαβύρινθος από κατάλευκα, στενά δρομάκια και σοκάκια. Είναι πολύ ζωντανό, πολύ τουριστικό και με έντονη νυχτερινή ζωή. Περιπλανήθου και αφέθου να απολαύσεις το ιστορικό κέντρο που κάνει την πόλη τόσο γραφική. Δες το κάστρο Castello Aragonese του 15ου αιώνα και θαύμασε περιμετρικά πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Είναι μια πόλη που σφίζει από ζωή, με πολλά μαγαζάκια και εστιατόρια και πολλούς τουρίστες - μου θύμισε κάπως την Μύκονο.

Το λιμάνι είναι πολυσύχναστο και θορυβώδης.

Νας φας εξαιρετικό pucca, τοπικό ψωμί της περιοχής με γέμιση, ψαρικά ή κρεατικά, στο Postofiss.

Αγόρασε κρασί από το Enoteca Vecchia Otranto.

Πιες ποτό στην ωραία αυλή στο πίσω μέρος του L’Ortale. Αξιόλογη επιλογή για φαγητό το ArborVitae.







GALLIPOLI

Η παραθαλάσσια αυτή πόλη είναι φημισμένη για το ψάρι της.

Να φας ωμά και μαγειρεμένα ψαρικά και εννοείται ζυμαρικά με ψαρικά στο La Puritate. Επιπλέον εδώ θα φας φρέσκο ψάρι κατευθείαν από τις βάρκες των ψαράδων στο λιμάνι, είτε στο La Lampara είτε στους διάφορους πάγκους, οι οποίοι ανοίγουν μόνο τα πρωϊνά.

Κολύμπησε στη παραλία Spaggia della Purita.






CUTROFIANO

Δεν είναι ανεπτυγμένο, είναι παραμελημένο και είναι παντελώς έρημο το μεσημέρι.

Σπουδαία επιλογή στην περιοχή για φαγητό η Masseria Le Stanzie. Επιβάλλεται κράτηση εκ των προτέρων και έγκαιρα - εγώ δεν κατάφερα να βρω τραπέζι, δεν υπήρχε διαθεσιμότητα για ολόκληρο τον μήνα.




LECCE

Το λάτρεψα! Είναι εντυπωσιακό, κοσμοπολίτικο και διαθέτει ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Puglia, τόσο μοναδική και πλούσια σε αρχιτεκτονικούς, καλλιτεχνικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ανακάλυψε το ιστορικό κέντρο με τα πόδια, περπατώντας τα αρχαία δρομάκια που περιβάλλουν τις θεαματικές πλατείες και τις εντυπωσιακές εκκλησίες. Θα μπορούσα να ζήσω εδώ. Να πιεις καφεδάκι στο καφέ Alvino και ποτό στο χαριτωμένο Bar Moro. Αξίζει να φας στη Trattoria Nonna Tetti και στην Enoteca Mamma Elvira. Πέρασε από το concept store Vico dei Bolognesi.






MESAGNE

Είναι πανέμορφο, με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό και ποτό, καθόλου τουριστικό και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείς.





γενικό σχόλιο ...

Αξίζει να επισκεφθείς ένα αμπελώνα και το οινοποιείο Morella Winery στη Manduria είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Να θυμάσαι ότι πάντα πρέπει να σταθμεύεις το αυτοκίνητο σου έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Δεν επιτρέπεται η είσοδος των αυτοκινήτων των ξένων και πολύ πιθανόν να πάρεις πρόστιμο αν παρανομήσεις. Όπου υπάρχει άσπρη γραμμή, η στάθμευση είναι δωρεάν, στην μπλε γραμμή, θα πληρώσεις στο παρκόμετρο και η κίτρινη γραμμή είναι για τους ντόπιους.

Το εσωτερικό των εκκλησιών είναι πολύ δροσερό και αν βρεθείς μεσημέρι κάπου και όλα είναι κλειστά, άραξε εκεί μέχρι να ζωντανέψει η πόλη.

Borgo Gallana στην Oria είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για διαμονή.

Αν αποφασίσεις να πας το καλοκαίρι, θα εισηγούμουν να αντιμετωπίσεις το όλο θέμα χαλαρά, να βγαίνεις τα πρωϊνά, να μην κάνεις πράγματα το μεσημέρι εκτός κι αν θα πας παραλία ή θα πάρεις ένα υπνάκο κάπου δροσερά και ήσυχα. Κάνε ότι κάνουν οι ντόπιοι, θα διαπιστώσεις ότι βγαίνουν αργά το απόγευμα, όταν δροσίζει. Τότε ζωντανεύει η πόλη!

Πήγαινε και απόλαυσε τις διακοπές σου στην Puglia. Είναι πανέμορφα!


ΥΓ. Πάρα πολύ χαρούμενη – obviously – με το ταξίδι αυτό. Από τη χαρά μου έγραψα 3041 λέξεις στο blog μου!


(Ιούλιος/Αύγουστος 2022)

bottom of page