top of page

Just back from ... Reykjavik!

ΜΕΡΟΣ Β



Αφού καλύψαμε το γαστρονομικό κομμάτι του Ρέικιαβικ στην προηγούμενη στήλη, συνεχίζουμε με την εξερεύνηση της πόλης και με τα περίχωρα. Η πόλη είναι μικρή, κουκλίστικη, σύγχρονη, με χαμηλά κτίρια (κυρίως πολύχρωμες μονοκατοικίες), εύκολη να την περπατήσεις (χωρίς μετρό και υπόγειο τρένο), ασφαλής και δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο να την εξερευνήσεις. Δυο μέρες φτάνουν και με το παραπάνω. Οδήγησε κατά μήκος της διαδρομής Route 1 (είναι ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη χώρα) και θα έρθεις αντιμέτωπος μ’ενα ηφαιστειογενές τοπίο, αραιοκατοικημένο, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι άδειο, με πετρώματα και πεδία λάβας. Σε κάποια σημεία μάλιστα, θα μυρίσεις έντονα το θειάφι. Ένα ταξίδι στη χώρα του πάγου και της φωτιάς με τους πάμπολλους καταρράκτες, τους παγετώνες, τα ηφαίστεια, τους θερμοπίδακες και τις γεωθερμικές πισίνες είναι εμπειρία ζωής και αξίζει να τη ζήσει κανείς.


Ξεκίνησε την περιήγηση σου από το πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης, την εκκλησία Hallgrismskirkja. Είναι από τα ψηλότερα κτίρια με 74.5 μέτρα ύψος και είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης. Πάρε τον ανελκυστήρα (θα χρειαστεί να αγοράσεις εισιτήριο γι΄αυτό) και ανέβα στο observation platform να απολαύσεις πανοραμική θέα της πόλης.


Βγάλε μια φωτογραφία με το όμορφο γλυπτό Sun Voyager, που παραπέμπει σε πλοίο των Βίκινγκς τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από τον ωκεανό. Συμβολίζει το παρελθόν των Ισλανδών και είναι επίσης μια ωδή στον ήλιο.


Αν διψάς να ανακαλύψεις την ιστορία της πόλης, τότε αξίζει να επισκεφθείς το National Museum of Iceland, το Settlement Exhibition, το Maritime Museum και το Arbaer Open Air Museum – όλα με διαδραστικά εκθέματα και εκθέσεις.


Περιπλανήσου στο παλιό λιμάνι του Ρέικιαβικ με πολλά μπαράκια, μπεργκεράδικα, μαγαζιά και γραφεία που διαφημίζουν whale watching δραστηριότητες. Εδώ θα βρεις και το μαγαζί σοκολάτας Omnom Chocolate and Ice Cream Reykjavik.


Άπλετο street art σε πολλά σημεία της πόλης σε αντίθεση με το γκρι του ουρανού.


Περπάτησε τη Rainbow street (αλλιώς Skolavorustigur street), που είναι διάσημη, πολυσύχναστη και στολισμένη στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αφιερωμένη στο Ρέικιαβικ Pride!


Για ψώνια, κατευθύνσου στο Laugavegur, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης. Αξίζει να κάνεις μια στάση σε μαγαζιά όπως το Ice Wear και το Rammagerdin, Icelandic Design Store, να χαζέψεις και να ψωνίσεις. Είναι ο παράδεισος του χειμερινού ταξιδιώτη/αθλητή για αδιάβροχα, ζεστά, κατάλληλα για χιόνια και παγερά κλίματα ρούχα και παπούτσια. Επένδυσε σε ένα pullover από ισλανδικό μαλλί, αυτό κυρίως οφείλεται στο ιδιαίτερο, ισλανδικό πρόβατο με τις δυο στρώσεις μαλλί. Φεύγοντας, μην ξεχάσεις να διεκδικήσεις το 15% VAT που δικαιούσαι, ακριβώς πριν περάσεις από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο.


Αγόρασε Trail Spikes τα οποία εφαρμόζονται στα παπούτσια. Υπάρχουν 2 είδη, τα πιο απλά, για περπάτημα, τρέξιμο και άσκηση στο χιόνι, αυτά αγόρασα (5990 κορώνες) και τα πιο επαγγελματικά για περπάτημα σε παγετώνα. Κάτι σαν αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού για τα ελαστικά αυτοκινήτου! Ένα gadget που άξιζε να προσθέσω στη ... συλλογή μου!


Το Harpa Concert Hall & Conference Center είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, εξωτερικά και εσωτερικά, είναι εξίσου εντυπωσιακή.


Επιβάλλεται να πας στο ιδιαίτερο και ασυνήθιστο Phallological Museum (Φαλλολογικό Μουσείο) με εκθέματα πάνω από 200 πέη που ανήκουν σε θηλαστικά ζώα, θαλάσσια και της στεριάς, της χώρας.


Kolaportid Flea Market είναι η μοναδική εσωτερική αγορά της χώρας με vintage ρουχισμό, βινίλια, βιβλία και φαγητό. Ανοίγει μόνο το Σαββατοκύριακο από τις 11 μέχρι και τι 5 μμ.


Αγόρασε εισιτήριο και πήγαινε στο Reykjavik Art Museum για σύγχρονη τέχνη και περιοδικές εκθέσεις. Είναι ένα μουσείο σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, RAM Hafnarhus, Kjarvalsstadir και Asmundarsafn.


Μην κάνεις κράτηση σε ημερήσιες εκδρομές, οι οποίες στοιχίζουν πολύ. Η πιο σοφή λύση είναι να ενοικιάσεις αυτοκίνητο και να πας μόνος σου. Δεν είναι δύσκολο, το οδικό δίκτυο είναι αρκετά καλό, απλά να ενημερώνεσαι για τον καιρό (δυνατοί άνεμοι κλπ), δεν είναι χρονοβόρο και είσαι ανεξάρτητος να πας όπου θέλεις στους ρυθμούς που εσύ επιθυμείς.


Οδήγησε προς την δυτική ακτή μέχρι το χώρο στάθμευσης και θαύμασε από μακριά το Grotta Lighthouse, τον εντυπωσιακό αυτό φάρο. Είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο για εντόπιση και φωτογράφιση των Northern Lights.

Κάνε μπάνιο στην Blue Lagoon. Η πολύ δημοφιλής και φωτογενής γεωθερμική πισίνα βρίσκεται σε ένα πεδίο λάβας 50 λεπτά οδικώς από το Ρέικιαβικ. Η διαδικτυακή κράτηση εκ των προτέρων είναι αναγκαία γιατί είναι πολύ δημοφιλής. Επέλεξα το Comfort package (197 ευρώ το άτομο), το οποίο συμπεριλαμβάνει εκτός από το μπάνιο στη θερμή πηγή, πετσέτα, μάσκα προσώπου και ένα ποτό. Φτάνοντας, θα σου δοθεί ένα βραχιολάκι, διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το πακέτο που έχεις ήδη αγοράσει και χρησιμοποιώντας το έχεις πρόσβαση στο ντουλάπι στα αποδυτήρια, στη μάσκα και στο ποτό που δικαιούσαι. Τα δύο τελευταία θα τα απολαύσεις μέσα στην πισίνα. Κάνεις μπάνιο, βάζεις μαλακτικό στα μαλλιά, φοράς το μαγιό σου και … ορμάς έξω στην πισίνα. Μία μοναδική εμπειρία! Περιφέρεσαι μέσα στο νερό και απολαμβάνεις. Από το κιόσκι στην μια άκρη, θα προμηθευτείς τη μάσκα προσώπου – στην περίπτωση μου μάσκα ενυδάτωσης, η οποία σου δίνεται στο χέρι πάνω σε ένα ξυλάκι και τη βάζεις στο πρόσωπο. Υπάρχει καθρέφτης σε ένα σημείο για χρήση και βρύση για ξέπλυμα αν δεν χρησιμοποιήσεις το νερό της πισίνας. Στην άλλη άκρη βρίσκεται το κιόσκι με τα ποτά. Πάρε την μπίρα σου και συνέχισε το σεργιάνι μέσα στο νερό. Μείνε όση ώρα σου κάνει κέφι. Βγαίνοντας, θα πάρεις την πετσέτα σου και θα κατευθυνθείς στο μπάνιο. Υπάρχει ακόμη σακουλίτσα για το βρεγμένο μαγιό σου ή μπορείς να το στεγνώσεις σε ένα ειδικό μηχάνημα. Φεύγοντας θα χρησιμοποιήσεις το βραχιολάκι σου, όπου επιβεβαιώνεται τυχόν υπόλοιπο ή έξτρα χρέωση στο λογαριασμό σου και είσαι ελεύθερος να φύγεις. Υπάρχει μαγαζί με διάφορα προϊόντα προς αγορά και εστιατόριο αν τυχόν και θες να φας εκεί.


‘Αλλες επιλογές για μπάνιο σε γεωθερμική πισίνα είναι η πιο απλή και αρκετά φθηνότερη Secret Lagoon, η ιδιωτική, πολυτελής και ακριβούτσικη Sky Lagoon και το δημόσιο thermal bath Vesturbaejarlaug στο Ρέικιαβικ για μια πιο οικονομική επιλογή.


Οδήγησε τον Golden Circle, μια ιδιαίτερα δημοφιλής μονοήμερη εκδρομή μακριά από την πόλη. Μετά από 45 λεπτά οδήγησης προς τα ανατολικά, θα φτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εξοπλίσου με δύναμη και εξερεύνησε το περπατώντας. Επόμενη στάση οι θερμές πηγές Geysir (hot sprinks) με τις συναρπαστικές εκρήξεις νερού. Ξεχωρίζει η Strokkur η οποία αναβλύζει αχνιστό νερό 30 μέτρα ψηλά κάθε 8 λεπτά. Η θερμοκρασία του νερού ανέρχεται στους 100 βαθμού κελσίου. Συνιστάται προσοχή αλλά υπέμεινε το παγερό κρύο και παρακολούθησε το. Ο καταρράκτης Gullfoss στη συνέχεια. Είναι ο δημοφιλέστερος της χώρας και εντυπωσιάζει με τη δύναμη και το καταπληκτικό τοπίο και θέαμα που προσφέρει τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους. Ολοκληρώνοντας σχεδόν τον κύκλο, θα σταματήσεις στον κρατήρα ηφαιστείου Kerid. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε πριν 6,500 χρόνια και βρίσκεται πάνω σε μια σειρά από κρατήρες. ‘Εχει σχήμα οβάλ με 270 μέτρα μήκος και 170 μέτρα πλάτος. ‘Εχει βάθος 55 μέτρα και το νερό ανέρχεται σε βάθος από 7 σε 14 μέτρα. Περπάτησε στην κορυφή του κρατήρα και ακολουθώντας το μονοπάτι, μπορείς να κατέβεις μέσα στον κρατήρα και να φτάσεις στη λίμνη στο κέντρο του.


‘Αλλοι καταρράκτες νότια της χώρας που αξίζει να επισκεφθείς είναι ο Seljalandsfoss, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί κυριολεκτικά μπορείς να περπατήσεις από πίσω και ο Skogafoss, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και ίσως ο ομορφότερος της χώρας.


Δεν κατάφερα να δω τα Northern Lights. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός και είναι και θέμα τύχης. Απαιτείται να απομακρυνθείς από τα φώτα της πόλης, η πόλη παράγει τόση ενέργεια, ώστε να δημιουργείται φωτορύπανση (τα φώτα της πόλης τα μπλοκάρουν), να είναι σκοτάδι, ο ουρανός να είναι καθαρός, χωρίς σύννεφα, να μην είσαι ανυπόμονος, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις πολύ χρόνο και να ντυθείς πολύ ζεστά. Υπάρχει μια εφαρμογή, την οποία μπορείς να συμβουλεύεσαι, www.gi.alaska.edu/monitors/aurora-forecast. Καταγράφει την ένταση (από 0-9) της δραστηριότητας των φώτων. Το άσπρο χρώμα υποδεικνύει καθόλου σύννεφα, ενώ το πράσινο σημαίνει ότι ο ουρανός είναι πολύ συννεφιασμένος. Η καλύτερη ώρα να τα πετύχεις είναι μεταξύ 12-2 πμ. Καλή επιτυχία λοιπόν με τα φώτα!


Αξίζει να διανυχτερεύσεις στο συμπαθητικό Hofn, μια ψαρόπολη στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στον εντυπωσιακό παγετώνα Vatnajokull, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης – είναι τόσο μεγάλος, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει όρθιο όλο τον πληθυσμό της γης! Φημίζεται για τις φρέσκες και πολύ νόστιμες καραβίδες του (langoustine). Απόλαυσε τις στο Pakkhus, ένα συμπαθητικό, με ξύλινο εσωτερικό εστιατόριο. Από εδώ θα οδηγήσεις στο σημείο συνάντησης της ομάδας και του οδηγού για την εξερεύνηση ενός εξαιρετικού φαινόμενου. Μια μοναδική εμπειρία, κάτι που σίγουρα συνιστάται να κάνεις με τη συνοδεία ενός έμπειρου οδηγού και με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Θα επιβιβαστείς σε ένα τζιπ τύπου τανκ θωρακισμένου … και μετά από 25 λεπτά οδήγημα και 10 λεπτά περπάτημα στον πάγο (δύο-δύο άτομα αλά μπρατσέτα για να μην σε παρασύρει ο αέρας), θα φτάσεις στους πρόποδες του παγετώνα και στην είσοδο του στόμιου της σπηλιάς για κατάβαση. Το κράνος και τα Trail Spikes είναι απαραίτητα για το περπάτημα στον πάγο, θα στα προμηθεύσει ο οδηγός. Θα κατέβεις τα σκαλιά από πάγο και θα βρεθείς μέσα στη σπηλιά. Θαύμασε το μαγικό μπλε των φυσικών σχηματισμών του πάγου, πόζαρε και βγάλε πολλές φωτογραφίες. Πάρε τον χρόνο σου να απολαύσεις τη φυσική αυτή ομορφιά γιατί είναι φανταστικά και είναι κάτι που δεν έχεις ζήσει ξανά. Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου 2 με 2 ½ ώρες και στοιχίζει 24,900 κορώνες το άτομο – κλείσαμε τη δραστηριότητα από τοπικό τουριστικό γραφείο στο Ρέικιαβικ και ήταν φθηνότερα από το αν το κλείναμε διαδικτυακά.


Στην διαδρομή για τον παγετώνα, κάνε μια στάση στο Vik, ένα παραλιακό χωριό στο νότιο μέρος της χώρας, σταθμός για ξεκούραση και ξεμούδιασμα από την οδήγηση τόσο για ντόπιους όσο και για τουρίστες και … για τοπική μπίρα.


Η Reynisfjara Black Sand Beach ξεχωρίζει για το απόκοσμο τοπίο της και εντυπωσιάζει με τη μοναδική, άγρια και ιδιαίτερη ομορφιά της. Η άμμος της είναι κατάμαυρη, τα βότσαλα είναι μαύρα, τα γιγάντια κάθετα βράχια και οι σπηλιές της είναι εντυπωσιακά - είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής και του εδάφους, συγκεκριμένα λάβας που έχει παγώσει. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών κατά καιρούς κυμάτων και υπόγειων ρευμάτων της. Το δραματικό και άγριο τοπίο της κόβει στην κυριολεξία την ανάσα. Είναι η παραλία που πρωταγωνίστησε στο Game of Thrones.


Θα λατρέψεις την εικόνα που παρουσιάζει η Diamond Beach, η παραλία με τα διάσκορπα μεγάλα και μικρά κομμάτια διαφανούς πάγου, σαν διαμάντια, πάνω στην ηφαιστειακή μαύρη άμμο. Ξεβράζονται στην ακτή από τη λιμνοθάλασσα και δημιουργούν μια πανέμορφη αντίθεση.


Φωτογράφησε την Jokulsarlonglacier lagoon, τη λιμνοθάλασσα του ομώνυμου παγετώνα. Ονομάζεται έτσι επειδή λευκά και τυρκουάζ παγόβουνα επιπλέουν δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Ισλανδίας και όχι αδικαιολόγητα.


Οδήγησε 45 λεπτά δυτικά του Ρέικιαβικ με προορισμό το Hvammsvik – Nature Resort & Hot Springs. Βρίσκεται σε φιόρδ και προσφέρει 8 γεωθερμικές πισίνες ακριβώς πάνω στο νερό του Ατλαντικού ωκεανού. ‘Ηταν εισήγηση της @diarywings, μιας γνήσιας Κυπριοπούλας που ζει και αναπνέει για ταξίδια και οργανώνει οικονομικές αλλά και luxury εξορμήσεις στο εξωτερικό.










































bottom of page