top of page

Food Diary 29/12/2019 - Ταλίν


Το Tallinn σε 23 προτάσεις


H πρωτεύουσα της Eσθονίας είναι ένας από τους τελευταίους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπου η Ιστορία, από τον Mεσαίωνα μέχρι τη σοβιετική εποχή διατηρείται ανέπαφη. Μια σύγχρονη πόλη με κουκλίστικο, παραμυθένιο, ιστορικό κέντρο που έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα.

Πήγαινε για πρόγευμα στο RUKIS. Συμπαθητικό all day café με εξαιρετικό ψωμί σίκαλης, από τα καλύτερα που έχω φάει. Επέλεξε το πιάτο με σπιτικό ψωμί σίκαλης με hemp seeds, πικάντικο sprat (ψάρι καπνιστό), μαλακό αβγό και βούτυρο φάρμας.

Να φας βραδινό στο Parrot Mini Bar, ένα κουκλίστικο εστιατόριο, με μπαρ στο υπόγειο, στο οποίο σε συνοδεύουν μέσω μυστικής πόρτας. Η φιλοσοφία τους είναι να εστιάζουν στη γεύση και όχι στη ποσότητα, έτσι εδώ προσφέρουν μια διαφορετική επιλογή από την ντόπια κουζίνα στη παλιά πόλη. Επέλεξε λοιπόν πιάτα από τα light delicasies και τα mini mains στο μενού για να μοιραστείς με την παρέα σου. Ξεχώρισα το cauliflower ceviche. Αξίζει δε αναφοράς ότι εδώ δεν υπάρχουν μαχαιροπίρουνα παρά μια ιατρική λαβίδα για τον κάθε πελάτη για τσίμπημα. Μην παραλείψεις να πιεις ποτό, πριν ή μετά το γεύμα, στο ιδιαίτερο μπαρ τους.

Σεργιάνισε στη κουκλίστικη παλιά πόλη. Χάζεψε στα δρομάκια της και στην πλατεία του Δημαρχείου. Ανέβα τα 115 σκαλιά της σπιράλ σκάλας του δημαρχείου για καταπληκτική θέα της πόλης, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ρίξε μια ματιά σε ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, αρχές 15ου αιώνα, που ακόμα λειτουργεί, απέναντι από το δημαρχείο. Επισκέψου τον καθεδρικό ναό του Saint Alexander Nevsky και την εκκλησία του Saint Nicholas, η οποία είναι μουσείο τώρα. Περπάτησε κατά μήκος των τείχων να δεις τα πολύ καλά διατηρημένα μεσαιωνικά οχυρώματα. Αξίζει μια επίσκεψη στο Estonian Museum of Applied Art and Design για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις.

Κλείσε τραπέζι έγκαιρα στο εστιατόριο Rataskaevu 16. Εδώ έφαγα το καλύτερο γεύμα μου στο Tallinn. Το φαγητό είναι εξαιρετικό. Ο χώρος όμορφος και το σέρβις άψογο και σουπερ φιλικό. Θα επέστρεφα ξανά κα ξανά για όλα τα πιάτα που δοκίμασα. Share is caring όπως μας είπε ο συμπαθέστατος σερβιτόρος. Να φας βραδινό στο εστιατόριο Ribe. Επέλεξε τραπέζι στο μπροστινό μέρος του εστιατορίου όπου είναι το μπαρ και απόλαυσε εξαιρετικό ψωμί σίκαλης και άσπρο προζυμένιο με κύμινο και τέλειο βοδινό tartare.

Περπάτησε στο Telliskivi Creative City, ένα όμορφο συγκρότημα με καφέ, μαγαζιά, studios, εταιρείες και γραφεία. Φάε μεσημεριανό στο μοντέρνο F-hoone που σφύζει από ζωή. Δοκίμασε την τοπική μπύρα Saku. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Balti Jaama Turg, τη σκεπαστή αγορά φαγητού. Περπάτησε στη γειτονιά Kalamaja και θαύμασε τα ξύλινα, χρωματιστά σπίτια κτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα. Kalamaja σημαίνει ψαροχώρι και εδώ ζούσαν οι ψαράδες και οι ναύτες τον Μεσαίωνα. Ανέβα στις πλατφόρμες Kohtuotsa και Patkuli για πανοραμική θέα της πόλης. Αξίζει να φας ένα γεύμα στο πολύ καλό εστιατόριο Leib, το δημιούργημα 2 επαγγελματιών καλοφαγάδων, ενός σεφ και ενός sommelier.

Περπάτησε κατά μήκος του λιμανιού, βόρεια από την παλιά πόλη και θαύμασε το κτήριο των φυλακών Patarei, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο και δεν μπορείς να μπεις μέσα. Συνέχισε να περπατάς προς το επίσης εγκαταλειμμένο Linnahall concert hall, που κτίστηκε το 1980 για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας, Moscow Summer Olympics, με θέα το λιμάνι.

Πιες ένα ποτό στο Noku, ένα καλά κρυμμένο μπαρ στην οδό Pikk. Χρειάζεσαι κωδικό για να ανέβεις στο μπαρ, στον πρώτο όροφο που μας τον έδωσε υπάλληλος απ’ το διπλανό μαγαζί. Άνετο και χαλαρό μπαρ. Καφεδάκι στο Maiasmokk καφέ, το παλαιότερο σε λειτουργία και με ιδιαίτερη, κλασική διακόσμηση ή στο χαριτωμένο, μοντέρνο Caffeine καφέ . Να φας οπωσδήποτε το υπέροχο ψωμί σίκαλης της Εσθονίας.

Αν θες να φας τοπική κουζίνα, να πας στο εστιατόριο KaerAjaan στη πλατεία του Δημαρχείου. Το φαγητό είναι καλούτσικο και ο χώρος συμπαθητικός. Αξίζει μια επίσκεψη στο The Seaplane Harbour, το Μουσείο Ναυτιλίας, για τους λάτρεις του είδους.

Απόλαυσε τοπική ή ξένη μπύρα στο Beer House. Πρόκειται για έναν ευχάριστο, μεγάλο χώρο με ξύλινα κοινόχρηστα τραπέζια, πάγκους και ψηλά stools. Σερβίρουν επίσης φαγητό. Δύο μπαράκια που τυχαία ανακάλυψα είναι το Lulu και το Bunker. Και τα δύο είναι υπόγεια, μικρά αλλά ιδιαίτερα.

Μπορείς επίσης να επισκεφτείς το κάστρο Toompea στο ομώνυμο λόφο, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινοβούλιο. Καλά θα ήταν όταν επισκεφθείς το Tallinn να αφήσεις περιθώριο κάποιων ημερών να επισκεφθείς το Ελσίνκι, με ferry boat. Σε 2 ώρες και 15 λεπτά θα καταφθάσεις σε ένα από τα λιμάνια της πόλης. Αν πας το καλοκαίρι, αξίζει να πας στη Pirita beach με το λεωφορείο, όπως και στο Estonian History Museum, όπου υπάρχουν Σοβιετικά μνημεία/γλυπτά σπουδαίων ανδρών, όπως του Λένιν και Στάλιν, στους κήπους.

bottom of page