top of page

Food Diary 27/08/2017 - Ιθάκη, Πάξοι, Λευκάδα, Πρέβεζα


ΙΘΑΚΗ 


Πήγαινε στο Κιόνι και στο The Mills να φας υπεροχή αστακομακαρονάδα. Συμπαθητικό εστιατόριο, όχι ταβερνάκι, γιατί διαθέτει τον δικό του chef, πάνω στο νερό στο κουκλίστικο Κιόνι. Το παλιό ελαιοτριβείο του 1890 μετατράπηκε σε μικρό πανέμορφο οικογενειακό ξενοδοχείο - η ρεσεψιόν ήταν κάποτε μύλος για τις ελιές - στα πίσω δρομάκια στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης. Στο Hotel Familia θα φας πολύ προσεγμένο σπιτικό πρόγευμα. Μαρμελάδα από 4 εσπεριδοειδή και γλυκό κουμκουάτ, χειροποίητη κολοκυθόπιτα με άνηθο, κρητικό ντάκο με φέτα και ντομάτα, αβγό ποσέ καλυμμένο με φέτα από μπέικον. Μην πας παραλία, χωρίς να δοκιμάσεις την αμυγδαλόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας και το υπέροχο τσουρέκι. Όλα ανεξαιρέτως φτιαγμένα από την ιδία την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, την κυρία Χριστίνα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα! 


Κάνε μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο του μπάρμπα Νίκου στην πλατεία του χωριού Ανωγή, το πιο ορεινό χωριό της Ιθάκης. Θα φας ωραιότατη σπιτική πίτα με τυρί φέτα και άνηθο- ευτυχώς μου δώσανε και τη συνταγή! Φυσικά διαθέτουν κι άλλες επιλογές μαγειρευτών φαγητών για μεσημεριανό. Ο ενδιαφέρων ιδιοκτήτης θα σου διηγηθεί διάφορες ιστορίες και θα σου δώσει επίσης το κλειδάκι να επισκεφτείς την εκκλησία του χωριού, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία των Βαλκανίων. Ένα συμπαθητικό ταβερνάκι στην κεντρική πλατεία πίσω από το ταχυδρομείο στο Βαθύ είναι το Sirines. Εδώ θα βρεις μαγειρευτά φαγητά μεταξύ των οποίων αρνάκι στη γάστρα με λεμόνι και θυμάρι. Επίσης στο μενού υπάρχουν τοπικά πιάτα όπως κοτόπουλο τσερέπα -ένα είδος γάστρας- μαγειρεμένο με ντομάτες, σκόρδο και δεντρολίβανο αλλά και το μοσχάρι σοφρίτο με άσπρο κρασί, σκόρδο και μαϊντανό. 


Άλλες επιλογές στην Ιθάκη που ξεχωρίζουν αλλά δεν είχα την ευκαιρία και το χρόνο να επισκεφτώ είναι το Yefyri στην Πλατρειθιά, ένα ιδιαίτερο στέκι του νησιού που ανοίγει μόνο βράδυ και σερβίρει πειραγμένες μεσογειακές σπεσιαλιτέ με φρέσκα υλικά από τη λαϊκή και το μποστάνι τους. Επίσης, θα ήθελα να πάω στο Καντούνι, το Κοχύλι και στο Μπάτης για φαγητά της ώρας. Στις Φρίκες, το ψαροχώρι στην Ιθάκη, όλες οι επιλογές είναι αξιόλογες. Πήγαινε στο Rementzo για παραδοσιακή κουζίνα. Εκεί θα φας σαβόρο, ένα παραδοσιακό πιάτο του νησιού με ψάρι, μαγειρεμένο και μαριναρισμένο σε currants, ελαιόλαδο, ξίδι, σκόρδο και δεντρολίβανο. Στο Τζατζαμίνι, ένα ιταλικό χαριτωμένο στέκι να φας χειροποίητα ζυμαρικά και να πιεις ωραία cocktails ενώ στον Οδυσσέα θα πας για φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδα. Εγώ επέλεξα την τέταρτη επιλογή στις Φρίκες, στο Αγέρι. Να φας και εδώ το ψάρι σαβόρο. Πολύ διαφορετικό από το δικό μας, όπως θυμάμαι τη γιαγιά μου να το φτιάχνει. Λάτρεψα αυτό της Ιθάκης! Επίσης φρέσκες ψητές σαρδέλες και το πιο τέλειο κριθαρότο μανιταριών με λάδι άσπρης τρούφας και λαδωτήρι Μυτιλήνης. Ουάουουου!  ΠΑΞΟΙ 

Ένα κουκλίστικο ψαροχώρι, ο Λόγγος, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Παξών. Να φας φρέσκο ψάρι της ημέρας στο πανέμορφο ταβερνάκι του Βασίλη, πάνω στο νερό. Αγνόησε τα πιάτα με ασιατικές επιρροές όπως το καλαμάρι γόνος με σαλάτα μάνγκο ή τις ιταλικές μακαρονάδες και risotto. Θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων. 

ΛΕΥΚΑΔΑ  Τυχαία ανακάλυψη ήταν το Γωγώγεύσεις. Χαριτωμένο ταβερνάκι με τραπεζάκια στον πεζόδρομο του εμπορικού δρόμου της Λευκάδας με νόστιμο μεζέ. Να φας ρεβίθια μαγειρεμένα με φλούδα πορτοκάλι στη γάστρα, ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια στη σχάρα, εξαιρετική φάβα και τυροκαυτερή. Αν είσαι fan του ρυζόγαλου, μην παραλείψεις να αγοράσεις ντόπιο από τα γαλακτοπωλεία του νησιού. Ένα ευρώ το μπολάκι!  ΠΡΕΒΕΖΑ  Αν τυχόν βρεθείς Πρέβεζα περιοχή, πήγαινε στο ταβερνάκι Τρελή Γαρίδα, κρυμμένο στα σοκάκια της πόλης στο λιμάνι, να φας φρεσκότατη ψητή γαρίδα και νοστιμότατη γαριδομακαρονάδα. Yummy!  Απ’ την ψαραγορά στην Πρέβεζα αγοράσαμε φρέσκα μύδια και γαρίδες. Σε περίπτωση που βρεις να αγοράσεις φρέσκα μύδια ή γαρίδες, ακολούθησε αυτή τη συνταγή: Για 3 κιλά φρέσκα μύδια -αυτή ήταν η δοσολογία μας για 7 άτομα τα βράζεις με 1 μπουκάλι άσπρο ξηρό κρασί και συμπληρώνεις με νερό για 10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν! Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου. Και το μυστικό για φρέσκιες γαρίδες, είναι να τις βράσεις, για ένα δεκάλεπτο. Στο νερό πρόσθεσε ένα ποτήρι θαλασσινό νερό. Θα εκπλαγείς απ’ τη νοστιμιά τους! Σερβίρεις με λαδολέμονο.



bottom of page