top of page

Food Diary 23/02/2020 - Κίεβο


ΚΙΕΒΟ σε 26 προτάσεις!


Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και μια από τις παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα διαφορετικό προορισμό, με αξιόλογη κουζίνα, πολλές εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία, πάρκα και ενδιαφέρουσα πολιτιστική και πνευματική ατμόσφαιρα.

Να φας πρόγευμα ή brunch στο Milk Bar, ένα γουστόζικο χώρο με ωραία ατμόσφαιρα και κόσμο και τρομερά γλυκά. Στο Honey, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ωραίο κόσμο, καταπληκτικά γλυκά και πολύ νόστιμο πρόγευμα και στο παραδοσιακό φούρνο/καφέ Yaroslava. Εδώ να δοκιμάσεις, σε πολύ φθηνές τιμές, νόστιμα piroshki με κεράσι, με cottage cheese και κρέας. Ο καφές όμως δεν είναι καλός.

Για τη μεγαλύτερη ξένη, ευρωπαϊκή και ασιατική, συλλογή έργων, να πας στο μικρό αλλά όμορφο The Bohdan and Varvara Khanenko Museum of Arts που στεγάζεται σε ένα υπέροχο σπίτι στο κέντρο. Απαραίτητη η επίσκεψη στο Pinchukartcentre, ένα ιδιαίτερο κέντρο τέχνης με ελεύθερη είσοδο και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Για εκθέσεις πέρασε και από το Μ17 Contemporary Art Center.

Αξίζει να ελέγξεις τις εναλλακτικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Mystersky Arsenal National Art & Culture Museum, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι Lavra. Να πας στο National Art Museum of Ukraine για να θαυμάσεις τη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης της Ουκρανίας από τον 11ον αιώνα μέχρι και σήμερα και να δεις τυχόν περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούν. Απαραίτητη η επίσκεψη στην ιστορική και πολυσύχναστη Independence square, γνωστή επίσης με το όνομα Maidan. Είναι τόπος συναντήσεων, πολιτικών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Υπάρχει μνημείο για τα θύματα της εξέγερσης του 2014. Βρίσκεται στην οδό Khreshchatyk, μια λεωφόρο με μαγαζιά και εστιατόρια, την οποία πρέπει να περπατήσεις την Κυριακή όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το υπέροχο μαγαζί Bci Cboi. Από κάτω υπάρχει τεράστιο εμπορικό κέντρο. Κάνε μια στάση στην πολύ γνωστή, μικρή αγορά του Κιέβου, τη Bessarabsky Market φημισμένη για τα τοπικά φρέσκα προϊόντα της.

Για μια πιο αυθεντική εμπειρία και ανάμιξη με τους ντόπιους, πήγαινε στην Zhitniy market στη περιοχή Podil.

Κλασική αξία το συμπαθητικό εστιατόριο, ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, Petrus-b με παραδοσιακή, νόστιμη ουκρανική κουζίνα. Να πιεις οπωσδήποτε shots σπιτικής βότκας με horseradish. Πιες ποτό στο γουστόζικο Mur Mur στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου, με πολυεθνική κουζίνα. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείς το πανέμορφο εστιατόριο Bao, με μοντέρνα κινέζικη κουζίνα, για ένα ποτό. Το φαγητό δεν είμαι σίγουρη αν αξίζει πολύ γιατί ένα σνακ που δοκίμασα δεν ικανοποίησε.

Μπες στο εσωτερικό και ανέβα επάνω στο Golden Gate, στην είσοδο για την παλιά πόλη. Να επισκεφθείς τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco (να ανέβεις στο καμπαναριό και να θαυμάσεις στο εσωτερικό του ναού τα ψηφιδωτά και αγιογραφίες), την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ένα εντυπωσιακό κτίριο μπαρόκ, και την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την τρίτη καλύτερη.

Να φας στο εξαιρετικό, γαστρονομικό εστιατόριο Kanapa. Σερβίρει μια πιο σοφιστικέ εκδοχή της ντόπιας κουζίνας χρησιμοποιώντας και στοιχεία μοριακής κουζίνας.

Αξιόλογο και το Rebra & Kotlety, ένα μοντέρνο, γουστόζικο gastrobar με ποιοτικό καφέ, ενδιαφέροντα κοκτέιλ και αξιοπρεπέστατο φαγητό.

Περιηγήσου στην περιοχή Andriyivskyy Descent με τα πέτρινα δρομάκια, τα χαριτωμένα μαγαζιά με δώρα και σουβενίρ και πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα, ρούχα και κεραμικά.

Να πας στο υπέροχο μαγαζί Mriyi Mariyi.

Να επισκεφθείς το ιστορικό μοναστήρι KyeroPecherska Lavra, από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα των Σλάβων Ορθόδοξων Χριστιανών. Να επισκεφθείς τις σπηλιές και το μουσείο των microminiatures, μικροσκοπικά αντικείμενα, τα οποία χρειάζεσαι φακό να τα δεις. Μην πας Τρίτη γιατί το μουσείο είναι κλειστό.

Εξερεύνησε τη περιοχή Podil και ιδιαίτερα τη πλατεία Posttova.

Αξίζει να κατέβεις στο σταθμό του μετρό Arsenalna, τον βαθύτερο σε μήκος στο κόσμο, 105,5 μέτρα βαθύς.

Κρυμμένο σε ένα ατμοσφαιρικό υπόγειο βρίσκεται το κλασικό Parovoz, ένα μικρό στενόμακρο αλλά πολύ ιδιαίτερο μπαρ. Δύσκολα το εντοπίζεις αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσης, ένα εξίσου ιδιαίτερο μπαρ είναι το Lost & Found, το οποίο όμως είναι κλειστό Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.

Εξαιρετικό καφέ στο Takava Coffee buffet, στο μικρό αλλά χαριτωμένο PeaBerry καφέ στην περιοχή Podil, στο One Love, στο ακριβούτσικο The Cake και στο Chashka Espresso Bar.

Εξαιρετικό και το φαγητό στο εστιατόριο Chicken Kyiv σε μια αναβαθμισμένη γειτονιά, όπου θα βρεις μαγαζιά όπως Prada, Louis Vuiton κ.τ.λ.

Να φας μεσημεριανό στο πολύ trendy Favorite Uncle. Ο χώρος είναι πολύ ωραίος και προσεγμένος, το φαγητό είναι καλό και το προσωπικό είναι ασυνήθιστα φιλικό και χαμογελαστό.

Για παραδοσιακή ουκρανική κουζίνα, αξίζει να επισκεφθείς το εστιατόριο Pan Garbuzik. Δυστυχώς, εγώ δεν πρόλαβα.

Να φας βραδινό στο πολύ γουστόζικο και μοντέρνο εστιατόριο Sho. Να φας vareniki (γεμιστά dumplings είτε με κρέας ή κεράσι) και deruny (potato pancakes) και σούπα borscht.

Να παρακολουθήσεις, οπωσδήποτε, μια παράσταση στην Εθνική Όπερα του Κιέβου. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει παράσταση και το εισιτήριο κυμαίνεται από 2-15 ευρώ.

Να φας, οπωσδήποτε, Kiev cake, ένα είδος τοπικού γλυκού με μαρέγγα, ξηρούς καρπούς και κρέμα.

Extra Info: Τα εισιτήρια για τα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και το ταξί είναι πολύ φθηνά. Απ’ την άλλη, συνάντησα έναν ψυχρό, αγέλαστο και αγενή λαό.

bottom of page