top of page

Food Diary 22/09/2019 - Katakwa, Hofbrau Munchen, Γευσηκλέους, Με Ζεν, Το ψαράκι


Bits and pieces


Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα

Katakwa

O Αλέξης, ανθρωπολόγος στο επάγγελμα, αγάπησε πολύ τη φυλή Νόμπε που ζει στον Παναμά. Εκεί έζησε για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του κι εκεί γνώρισε τη Nataly. Μαζί προτείνουν, εδώ και 2 μήνες περίπου, ένα μαγαζί που προσφέρει εξαιρετικό ποιοτικό καφέ και σούπερ υγιεινά γλυκά. Ο χώρος του Katakwa - σημαίνει ζούγκλα στα Νομπέρε - είναι φωτεινός, χαρούμενος, με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από χυμούς και smoothies, και ωμοφαγικά γλυκά, χωρίς ζάχαρη. Ξεχώρισα, με μεγάλη δυσκολία γιατί μου αρέσανε όλα, τη raw extra dark choco με choco coco ganache και τη μηλόπιττα που με κατενθουσίασε. Θα βρεις επίσης ποικιλία energy balls, όπως peanut butter, matcha, cranberry orange, τα οποία λάτρεψα, lemon coconut, και maca turmeric μεταξύ άλλων. Όλα παρασκευάζονται από την Nataly. Μπράβο! Θα βρεις επίσης να αγοράσεις Kombucha, φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια σε stainless steel και γυαλί, καθώς και bamboo οδοντόβουρτσες. Διαθέτουν επίσης βαλσαμόλαδο, το st John’s wort, το οποίο είναι πολύ καλό για το δέρμα, για εντριβές και το οποίο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπλέον υπάρχει μικρό stand με macrame αλλά και χειροποίητα κοσμήματα από σπόρους φυτών. Προσφέρει επίσης το χώρο για εκθέσεις. Αρχή θα έχει η έκθεση της φωτογράφου Boyana Loizou στις 28 Νοεμβρίου. Αξίζει να το επισκεφθείς και να το κάνεις στέκι σου. Αρμενίας 53, Λευκωσία, 99415139.


Hofbrau Munchen

Ο χώρος είναι συμπαθητικός, ρουστίκ, casual και το μενού προσφέρει ορεκτικά, ποικιλία από σαλάτες, και κυρίως πιάτα όπως μπριζόλα, σνίτσελ, φιλέτο κοτόπουλο, διάφορα είδη burgers, παϊδάκια, γαρίδες και σολομό και βοδινό rib eye steak. Ξεχωρίζω το χοιρινό κότσι, φτιαγμένο με τη δική τους αυθεντική, μυστική συνταγή και την πιατέλα με λουκάνικα γερμανικής συνταγής, που συνδυάζονται τέλεια με μπίρα. Πιες τη Hobfrau original, την ξανθιά lager, πλούσια, βύνης και λυκίσκου, ξηρή με γεμάτο σώμα και τη Hofbrau Schwarzeweess, την αφιλτράριστη, θολή μαύρη, μια δυνατή μπίρα, γεμάτη με ελαφριά οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Στροβόλου 95, 99 777302.


Γευσηκλέους

Το φαγητό εδώ είναι μαμαδίστικο και αρκετά νόστιμο. Λάτρεψα τις ραβιόλες και τον εύγεστο μουσακά. Το σέρβις είναι επαγγελματικό αλλά συνάμα φιλικό και ευχάριστο. Το φαγητό ήρθε στο τραπέζι πολύ γρήγορα, κάτι που θα προτιμούσα να γινόταν σταδιακά. Ο εσωτερικός χώρος είναι γουστόζικος και ευχάριστος τώρα το καλοκαίρι, εν αντιθέσει με την εξωτερική βεράντα που είναι πολύ θορυβώδης, ιδιαίτερα όταν έχει μεγάλες παρέες. Εδώ θα φας εξαιρετικό, σπιτικό γαλακτομπούρεκο. Περικλέους 62, Λευκωσία, 22252323.


Με Ζεν, Βόλος

Έχει πάρει το όνομά του από το λογοπαίγνιο από την κατάσταση διαλογισμού/χαλάρωσης κατά την κατανάλωση αποσταγμάτων και των συνοδευτικών μεζέδων. Είναι λοιπόν ένα γκουρμεδίστικο, σύγχρονο τσιπουράδικο στο Βόλο με εξαιρετική συλλογή αποσταγμάτων, ούζου, τσικουδιά και τσίπουρου με γλυκάνισο ή χωρίς. Λάτρεψα το χώρο, ο οποίος είναι νεανικός, φιλόξενος και πολύ γουστόζικος. Ακόμα και τα κεραμικά πιάτα σερβιρίσματος είναι καλόγουστα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο και υιοθετεί πολιτική χωρίς κρατήσεις. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Μπορείς να επιλέξεις τσίπουρο με γλυκάνισο + 6 πιατάκια (20 ευρώ για 2 άτομα). Η ποικιλία συμπεριλαμβάνει ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα με τουρσί, φιλεταρισμένο σκουμπρί, γαρίδα ψητή, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και χταπόδι. Επιπλέον έχεις την επιλογή να παραγγείλεις από το μενού εξαιρετικές επιλογές, μεταξύ άλλων όπως το Θράψαλο (αδελφάκι του καλαμάρι) ψητό, σουβλάκι τόνος και φανταστικό λουκάνικο με πατάτες. Το ψωμί επίσης είναι μοναδικό. Είναι ακανόνιστα κομμένο και καπηρωμένο με πάπρικα, θυμάρι και ρίγανη. Ένα ιδιαίτερο τσιπουράδικο που συμπληρώνει απόλυτα και με τρομερή επιτυχία την τριάδα: μεζές, τσίπουρο και παρέα.


Το Ψαράκι, Σαντορίνη

Γραφική ταβερνούλα με τραπέζια απέναντι από το δρόμο, σε ένα στενόμακρο χώρο με γαλάζια, ξύλινη πέργκολα και με καταπληκτική θέα το λιμάνι της Βλυχάδας. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Θανάσης Σφουγγάρης ηγείται της κουζίνας και σερβίρει φρέσκα τηγανητά και ψητά ψάρια, ανάλογα με την εποχή. Το σέρβις είναι άμεσο και αποτελεσματικό. Επέλεξε λοιπόν τραπέζι και απόλαυσε γευστικότατο κριθαράκι με θαλασσινά, όστρακα και φρέσκια ντομάτα, carpaccio φρέσκου ψαριού, (στην περίπτωσή μας ήταν παλαμίδα), σεβίτσε φρέσκου ψαριού (λαβράκι), φρέσκια μύδια αχνιστά με κρασί και φρέσκο κρεμμυδάκι και φανταστικό γαριδάκι τηγανητό. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την εξαιρετική σπιτική ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά. Και για επιδόρπιο θεϊκό γαλακτομπούρεκο με τραγανή κρούστα φύλλου. Ήταν ένα από τα καλύτερα γεύματα των διακοπών μου.

bottom of page