top of page

Food Diary 14/07/2019 - Κέα/Τζιά


Bits and pieces


Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!


Η Κέα ή όπως είναι πιο γνωστή η Τζιά, είναι ένα νησί πολύ κοντά στην Αθήνα, ιδιαίτερα από το Λαύριο, μόλις μια ώρα. Είναι ιδανική για απόδραση τα Σαββατοκύριακα ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπών. Οι προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις είναι αυτές:

Να πας στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, το οποίο σφύζει από ζωή τα Σαββατοκύριακα, κυρίως από Ελλαδίτες. Έχει ωραίες ταβέρνες, μπαράκια και γουστόζικα μαγαζιά. Να πιεις ποτό στο Zeus Faber, κλασικό στέκι με υπέροχα κοκτέιλ και πολύ ωραία μουσική. Κάθισε στο πεζούλι, έξω στο δρόμο, στο Βινύλιο, ένα ιδιαίτερο στέκι με ωραία μουσική και μέσα μια πολύ μεγάλη μπάρα και απόλαυσε το ποτό σου. 

Να επισκεφτείς τη σχετικά μικρή, αλλά ωραία παραλία με beach bar, το Γιαλισκάρι, με τα καθαρά νερά και τη φυσική σκιά από τα δέντρα. 

Πήγαινε στην παραλία Σπαθί με τα δροσερά νερά και τη θαυμάσια αμμουδιά. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόλπους του νησιού και έχει οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, κρεβατάκια και μαξιλάρες. Να κολυμπήσεις στην παραλία Κούνδουρος με beach bar και μουσικά ακούσματα, στο μικρό αλλά γραφικό και οργανωμένο Κουνδουράκι, στην παραλία Καλισκιά, με την άγρια ομορφιά της και στο ήσυχο με τα καταγάλανα νερά Καμπί .

Να φας βραδινό στη Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι. Ένα κατάλευκο ταβερνάκι πάνω στην άμμο, δίπλα στη θάλασσα. Ατμοσφαιρικό με λευκά τραπέζια και καρέκλες αραγμένα στην άμμο. Πανέμορφα και πολύ ρομαντικά. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ζεστή. Αρκετά καλό ψάρι. Εδώ θα απολαύσεις γαύρο, χταπόδι, αλμυρίκια βραστά και τσιπούρα του πελάγους. 

Να φας στις Εννέα Κόρες. Καλό εστιατόριο με ωραίο φαγητό, τραπεζάκια απέναντι στο δρόμο, δίπλα στη θάλασσα. Μπορείς να πας και για καφέ ή ποτό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα ωραία του γλυκά.

Μια ακόμη καλή επιλογή για φαγητό είναι η ταβέρνα Βουρκαρίων. Συνδυάζει εστιατόριο με γκαλερί, όπου γίνονται εκθέσεις. 

Περπάτησε στην κουκλίστικη Χώρα της Κέας, η οποία είναι χτισμένη σε βράχο με τα σπιτάκια της αμφιθεατρικά τοποθετημένα. Στα ανηφορικά σοκάκια της, θα βρεις γουστόζικα μαγαζάκια και ταβερνάκια/καφενεία για να φας και να πιεις τον καφέ σου. Να κολυμπήσεις στον Οτζιά. Είναι οργανωμένη παραλία με αμμουδιά και ήρεμα νερά. Έχει σχήμα κυκλικό και είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά γιατί είναι πλήρως προστατευμένη. Φεύγοντας από τον Οτζιά, στο δρόμο για Καστριανή και Σπαθί, θα βρεις την Άννα, όπου θα απολαύσεις μαμαδίστικο φαγητό, συμπεριλαμβανομένου και παραδοσιακές, νησιώτικες πίτες. Να κάνεις μια βόλτα στην Κορησσία, το λιμάνι, όπου το βράδυ τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται προς την προβλήτα και τα μαγαζιά βγάζουν τραπέζια σε όλο το μήκος του λιμανιού και δημιουργείται ωραία ατμόσφαιρα. Να αγοράσεις καλούδια από τον ξυλόφουρνο Η Κορήσσια, όπως προζυμένιο ψωμί Πετρόλυμου, χωριάτικο ολικής αγιορείτικο, παξιμάδια, κρίθινες κουλούρες, παξιμάδια λαδιού, ωραίο τσουρέκι, τυρόπιττα κούρου, η αγαπημένη μου, τυρόπιτα ταψιού, σπανακοτυρόπιτα, μπουγάτσα και παραδοσιακά κουλουράκια. Δεν κατάφερα να επισκεφτώ τα ακόλουθα αν και ήταν στη λίστα μου: Το Στέκι στη Χώρα για εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό, στο Ρολάνδο, ένα ωραίο τύπο που μαγειρεύει με μεράκι διάφορα μαγειρευτά φαγητά και ψαρομεζέδες, το Στέκι του Στρογγύλη για ωραίους μεζέδες και στο Φίλιππα για γουρουνόπουλο, φοβερά κοκορέτσια και κοντοσούβλια. 

bottom of page