top of page

Food Diary 14/05/2019 - Κύθνος


Bits and pieces - Τα γαστρονομικά νέα της εβδομάδας

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα.

Η Κύθνος σε 14 στάσεις

Ενα νησί που αποτελεί το ιδανικό μέρος για διακοπές αν θες να απολαύσεις θάλασσα και να ξεκουραστείς. Έχει πολλούς κολπίσκους και αμέτρητες πανέμορφες παραλίες, όμως μόνο δύο είναι οργανωμένες. Κολύμπησε στην παραλία Άγιος Στέφανος και Άης Γιάννης στο ανατολικό μέρος του νησιού.

Πήγαινε στα όμορφα και γραφικά Λουτρά. Να φας τηγανητό σμυρναίικο γαριδάκι, τηγανητό γαύρο και ψητή φρέσκια στείρα, ένα ψάρι παρόμοιο με τη συναγρίδα στο Sofrano.

Να αγοράσεις λιχουδιές από το φούρνο Αρτοφόρι στα Λουτρά. Όλα είναι πεντανόστιμα και σερβίρουν επίσης καφεδάκι. Κάνε μπάνιο στα ζεστά νερά στην άκρη της παραλίας στα Λουτρά, όπου ενώνονται οι ιαματικές πηγές με τα πεντακάθαρα νερα της θάλασσας. Μια φυσική ρηχή πισίνα με βραχάκια γύρω γύρω, με ζεστό νερό που έρχεται από πηγή στα βουνά. Η θερμοκρασία είναι 50-52 βαθμούς Κελσίου και είναι αδύνατο να αντέξεις στο σημείο εκείνο. Συνιστάται 20-25 λεπτά στα ζεστα νερά και μετά απευθείας στο παγωμένο νερό της θάλασσας.  Αναζωογόνηση!

Κολύμπησε στην παραλία Απόκρουση, τη μια από τις δύο οργανωμένες παραλίες του νησιού. Αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και αρμυρίκια για φυσική σκιά. Πήγαινε στην πανέμορφη παραλία Κολώνα, μια από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Μια τεράστια λωρίδα άμμου ενώνει το νησί της Κύθνου με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Έτσι δημιουργούνται δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Μαγικά! Ανέβα στο εκκλησάκι πάνω στο βουνό για να τραβήξεις υπέροχες φωτογραφίες. Στην περιοχή υπάρχει επίσης και ταβερνάκι.

Να περιηγηθείς στη Χώρα με τα όμορφα, γραφικά μαγαζάκια και ταβερνάκια, στα στενά δρομάκια και τα σπιτάκια.

Να φας στην ψησταριά Το στέκι του Ντέτζη στη Χώρα.  Ένα κουκλίστικο μαγαζάκι κάτω από τον ανεμόμυλο με μερικά τοπικά πιάτα.

Να φας γαλακτομπούρεκο/κανταΐφι στο ζαχαροπλαστείο Tratamento. Η κυρία Ειρήνη το παρασκευάζει βάζοντας κουρκουμά. Ενδιαφέρουσα γεύση, ιδιαίτερα όταν το τρως ζεστό.

 Να πας στη βόρεια πλευρά του νησιού στην προσβάσιμη παραλία του Άγιου Σώστη, η οποία είναι ωραία, αμμώδης, με μερικά καταλύματα στην παραλία και μικρό αριθμό από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Και στα Ποτάμια, που είναι επίσης μια ωραία παραλία με φύκια όμως στο βυθό. Εδώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απολαύσεις το απέραντο μπλε της θάλασσας μόνος σου. 

Να πας για φαγητό στο Άριας Γεύσεις στην Αγία Ειρήνη.  Κουκλίστικη διακόσμηση, άψογη εξυπηρέτηση, νόστιμα πιάτα και εξαιρετική θέα. Ευχάριστη νότα είναι τα σουβέρ με τη φωτογραφία της ιδιοκτήτριας όταν ήταν 16 χρονών. Εκεί υπάρχει επίσης μικρό υπαίθριο μπαράκι και ένα ιδιαίτερο μαγαζί με ρούχα και αντικείμενα. Άψογη αχινομακαρονάδα και αστακομακαρονάδα χωρίς υπερβολική ποσότητα σάλτσας ντομάτας.  

Οι περισσότερες παραλίες έχουν πρόσβαση μόνο από χωματόδρομο και δύσκολη κατάβαση. Χρειάζεται υπομονή και αρκετή ταλαιπωρία, ιδιαίτερα για το αυτοκίνητό σου. Αν δεν σε πειράζει όμως, τότε να βουτήξεις σίγουρα στην παραλία Σιμουσί και στην πανέμορφη παραλία του Σκύλου με τα καταγάλανα νερά.

Να δοκιμάσεις το παραδοσιακό σφουγγάτο, ένα είδος τυροκροκέτας, που φτιάχνεται αποκλειστικά με τυρί της Κύθνου.  Να πας στο πολύ δημοφιλές ταβερνάκι το Χάρτινο Καράβι στη Δρυοπίδα, που εγώ δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάω.

bottom of page