top of page

Food Diary 11/12/2019 - The Workshop, Apron, CITO express, Κάβα Oinotria, Ρους


Τα γαστρονομικά νέα της εβδομάδας

Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

The Workshop

Πρόκειται για το νέο καφέ στο Στρόβολο το οποίο επισκέφθηκα Κυριακή πρωί. Ο χώρος είναι συμπαθητικός. Ο καφές είναι καλούτσικος. Υπάρχει επιλογή αλμυρών εδεσμάτων τα οποία ψήνονται καθημερινά στο μαγαζί.  Δεν ξέρω όμως σε τι να αναφερθώ που θα με έκανε να θέλω να ξανάρθω. Σίγουρα όχι τα σνακ που προσφέρουν. Θα προτιμούσα να έφτιαχναν τα δικά τους χειροποίητα εδέσματα, δίνοντάς μου την επιλογή για κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό. Είναι ένα ακόμα καφέ στην πρωτεύουσα, το οποίο παραπέμπει σε ένα από τα αγαπημένα μου καφέ στο Λονδίνο, το The Workshop στο Clerkenwell Road. Ακόμα και το λογότυπό του, μου το θύμισε. Κρίμα όμως που δεν σερβίρει το εξαιρετικό φαγητό που σερβίρουν εκεί. Στα συν του μαγαζιού είναι το γεγονός ότι είναι ανοιχτό και Κυριακή. Κυκλάδων, Στρόβολος, 22251585.

Apron Μου αρέσει αυτό το μικρό, all white και πολύ χαριτωμένο μαγαζί για πρόγευμα και μεσημεριανό. Έχει ωραία αύρα και ατμόσφαιρα. Τα γλυκά εδώ είναι αξιόλογα και όλα φτιάχνονται από την πολύ συμπαθητική, πολύ φιλική ιδιοκτήτρια, τη Χριστίνα. Τα πιάτα ημέρας είναι αναρτημένα σε μαυροπίνακα. Έχω φάει 2 φορές εδώ και βρήκα το φαγητό αξιοπρεπέστατο, μαμαδίστικο και αρκετά νόστιμο. Σίγουρα, μην παραλείψεις να φας την εξαιρετική τυρόπιτα που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια. Θα ήθελα όμως να δω μια διαφορετική παρουσίαση κάποιων πιάτων. Για παράδειγμα, το ρύζι σε σχήμα στρογγυλής φόρμας είναι λίγο παλιομοδίτικη. Αν και γευστικά ικανοποίησε, ο συνδυασμός του χρώματος τερακότας πιάτου με το κιτρινωπό ρύζι, οπτικά δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Σοφούλη 34, Λευκωσία, 22 675858.

CITO express Ο καφές εδώ είναι εξαιρετικός, τον προμηθεύονται από το αγαπημένο Brew Lab. Αν και δίπλα από το Starbucks στα φώτα του Γαβριηλίδη, το καφέ αυτό σφύζει από ζωή και κόσμος μπαινοβγαίνει. Παράλληλα, εδώ θα αγοράσεις και του πουλιού το γάλα, καθώς ο χώρος συνδυάζει καφέ και ντελικατέσεν. Θα βρεις να αγοράσεις μεταξύ άλλων κάποια είδη πάστας, λάδι μαύρης και άσπρης τρούφας, ποικιλία από σάλτσες, παγωτό, λαχταριστά έτοιμα σάντουιτς και σε πλαστικά μπολάκια (θα προτιμούσα να ήταν σε χάρτινα, ανακυκλώσιμα) φρέσκα λαχανικά (καρότο/αγγούρι), κάποια είδη κρέμας, γιαούρτι με γκρανόλα, παλουζέ, μους σοκολάτας, χαλβαδάκι vegan και φρουτοσαλάτα. Τέλος θα βρεις σαλάτες, φρέσκους χυμούς, ποικιλία τσιπς, κρασιά, ιδιαίτερα μπισκότα και μεγάλη ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Αξίζει να το επισκεφθείς. Θεμιστοκλή Δέρβη 48, Λευκωσία, 22591159.

Κάβα Oinotria Βρέθηκα εδώ τυχαία ένα βράδυ για γευσιγνωσία. Ο εσωτερικός χώρος είναι πολύ συμπαθητικός, με ψηλά τραπέζια ανάμεσα στα ράφια κρασιών. Υπάρχει επίσης μικρός εξωτερικός πάγκος στο μπροστινό μέρος και ένα δυο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Οργανώνουν συχνά βραδιές γευσιγνωσίας. Τα κρασιά της συγκεκριμένης νύχτας δεν με ικανοποίησαν ιδιαίτερα, αλλά σίγουρα εντυπωσιάστηκα με την πολύ λογική τιμή. Είχαμε πιει ένα μπουκάλι San Felice, Chianti Classico 2017 στην τιμή των 13€. Παράλληλα προσφέρουν μικρή ποικιλία τυριών, αλλαντικά, ψωμί και κράκερ. Θεμιστοκλή Δέρβη 40, Λευκωσία, 22 459986.

Ρους Επισκέφθηκα το συγκεκριμένο εστιατόριο μια καθημερινή. Το μενού παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για degustation μενού, το οποίο επικεντρώνεται στην κυπριακή και ελληνική παράδοση και κουζίνα, ξεθάβοντας συνταγές από τη χαλκολιθική, λίθινη, ρωμαϊκή, βυζαντινή εποχή και ενετοκρατία. Το μαγαζί προτείνει 2 επιλογές, το The Story (με 3 πιάτα λιγότερα) ή το The Full Story (9 πιάτα). Μπορείς να συνδυάσεις τα πιάτα με κρασί, με επιπλέον χρέωση. Από το μενού ξεχώρισα το κρεμ μπρουλέ από συκωτάκια κότας και τα χτένια με μαύρη ελιά, χρένο (λευκό ρεπανάκι) και αχλάδι. Τα 3 είδη ψωμιού, ελιάς/λεμόνι & θυμάρι/χαρουπόμελο, είναι εξαιρετικά. Βρήκα όμως το βούτυρο σε μορφή κεριού που λιώνει κάπως παλιομοδίτικο, αφού το συγκεκριμένο concept το συνάντησα σε λονδρέζικο εστιατόριο πριν 5-6 χρόνια. Στο τέλος σε περιμένει μια έκπληξη, την οποία προσωπικά ευχαριστήθηκα. Γλυκό λουβί σε σιρόπι με αστεροειδή γλυκάνισο. Γενικά, το φαγητό είναι αρκετά καλό, κάποιοι συνδυασμοί ήταν αρκετά απολαυστικοί, δεν είμαι όμως σίγουρη ότι δικαιολογεί την τιμή του. Το σέρβις ήταν αψεγάδιαστο, με αρκετό προσωπικό το οποίο ήταν διακριτικό και επαγγελματικό. Με παραξένεψε όμως η πολύ μικρή επιλογή σε κυπριακά και ελληνικά κρασιά, ενώ δίδεται έμφαση στον ιταλικό, γαλλικό και ισπανικό αμπελώνα. Κυριάκου Μάτση 16, Λευκωσία. 22760720.

bottom of page