top of page

Food Diary 06/03/2019 - Μπέμπα, Το Πατρικόν, Άγιος Αμβρόσιος


Food Diary: Μεσημέρι στη Μπέμπα και το μενού του Πατρικόν

Μπέμπα

Τα μεσημέρια στην Μπέμπα αποκτούν άλλη διάσταση. Το φαγητό είναι σούπερ, το προσωπικό είναι άψογο, ο ιδιοκτήτης αξιαγάπητος, ο χώρος όμορφος και η ατμόσφαιρα τόσο ωραία όπου όλα μαζί συνωμοτούν στο να σε κάνουν να μη θες να φύγεις. Μου αρέσει το γεγονός ότι καθημερινά προσφέρονται διαφορετικά πιάτα ημέρας. Τα λαζάνια, το χοιρινό κότσι, οι κεφτέδες με συνοδευτικό το πουργούρι, όλα ήταν πεντανόστιμα. Η δε πίτα της ημέρας με σπανάκι ήταν ονειρεμένη! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Δημιουργική Ταβέρνα Το Πατρικόν Η ταβέρνα λανσάρει το νέο μενού της, κρατώντας μόνο 4 από τα παλιά πιάτα. Πρόκειται για ένα απολαυστικό μενού που σέβεται την παράδοση και δίδει μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και όσον αφορά τη γεύση, θα αγαπήσεις το κάθε πιάτο! Θα ξεκινήσεις με φανταστικές πιτούλες με μολόσιες και τσίπα γάλακτος. Η εποχιακή σαλάτα με λουβανούες, αρκολάχανο, σπανάκι, κίτρινο παντζάρι, μανιτάρι, φασολάκι, ξηρό κόλιανδρο και μαυρόκοκκο είναι ό,τι πιο φρέσκο έχω φάει εδώ και πολύ καιρό! Το πιάτο που ξεχώρισα ήταν η τηγανητή αγκινάρα με πουρέ πορτοκολόκασο (aka αγκινάρες Ιερουσαλήμ), ρουδκιά (ρούδι άλλως σουμάκι) και αγριομάραθο. Ουσιαστικά εμπλουτίζουμε και το λεξιλόγιο μας με τις δημιουργίες τους! Η σπιτική ζελατίνα με χυμό κιτρόμηλο, καρότο, pistachio soy και ξινούδκια ήταν νόστιμη. Το συκώτι με το ρύζι και αγριόχορτα, το ρολό κοτόπουλο ψημένο σε sous vide γεμιστό με ρόκα, ακόμα και οι παλαίμαχοι τραχανοκεφτέδες ήταν πεντανόστιμοι. Αξίζει επίσης αναφορά στο εντυπωσιακό πιάτο με παντζάρι και χοίρο, εμπνευσμένο από μια πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνανε στους γάμους στη Μόρφου. Το αποκορύφωμα ήταν βέβαια το γλυκό! Το είχα φάει ξανά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά δεν του είχα δώσει μάλλον την απαραίτητη σημασία. Τα αρώματα από την κρέμα ροδόσταγμα, το φρέσκο και ξηρό πόμελο, το λουκούμι και η κρέμα μανταρινιού ήταν φανταστικά. Συνόδευσε το γεύμα σου με ζιβανία Γερόλεμο, που είναι καταπληκτική ή με τη σκούρου χρώματος ζιβανία Τσιάκκα, παλαιωμένη σε βαρέλι κουμανδαρίας. Έχω αγαπήσει την οικογένεια Φώκου και ειλικρινά κάθε φορά που πάω εκεί, νιώθω σαν στο σπίτι μου. Τους επιλέγω για το σταθερά εξαιρετικό φαγητό τους και τη δημιουργικότητά τους.  Το τελικό πόρισμα; Ότι πρέπει να πας!


Αγιος Αμβρόσιος, Κοφίνου

Πήγα με την παρέα μου Σάββατο βράδυ, με ξένισε το γεγονός ότι η ταβέρνα ήταν άδεια.  Η πολυάσχολη μέρα τους φαίνεται να είναι η Κυριακή το μεσημέρι.  Εκεί θα συναντήσεις την αξιαγάπητη κυρία Πιστού, φιλική, πολύ φιλόξενη, και πολύ συμπαθητική.  Θα καθήσει και στο τραπέζι σου να σε κουβεντιάσει. Πολύ εύγεστο το οφτό κλέφτικο, η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, και εξαιρετικά τα κουπέπια. Αδικαιολόγητα ακριβά τα αγρέλια, τα στρουθούθκια και τα μανιτάρια με αυγά. Δεν μας συμβούλεψαν και παραγγείλαμε 2 μερίδες από το κάθε πιάτο, με αποτέλεσμα να είναι υπερβολική η ποσότητα για την παρέα. Δεν μπορώ όμως να μην μουτρώσω όταν η κάθε μερίδα πωλείται 12 ευρω. Τα αφέλια, αν και νόστιμα, δεν ήταν πιάτο που φτιάχτηκε τη μέρα που το σερβίρανε. Θα τελειώσεις με τα φρεσκοτηγανισμένα πουρέκια που είναι όλα τα λεφτά. Η λίστα κρασιών είναι φτωχή, υπάρχουν μόνο 2 ετικέτες Κυπριακών κρασιών. Ο χώρος χρειάζεται λίγο «σουλούπωμα». Αντιλαμβάνομαι ότι το μέγεθος του μαγαζιού δυσκολεύει τα πράγματα αλλα αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να μετατραπεί σε ένα συμπαθητικό, παραδοσιακό ταβερνάκι.

bottom of page