top of page

Food Diary 05/01/2020 - Ελσίνκι


Ελσίνκι σε 18 προτάσεις


Μια ενδιαφέρουσα πόλη με έντονη την παρουσία του νερού, πολλά πάρκα, νεοκλασικά κτήρια, μοντέρνες κατασκευές και σπουδαία γαστρονομική σκηνή.

Να επισκεφτείς το μουσείο σύγχρονης τέχνης Kiasma, το μουσείο τέχνης Ateneum, με έργα από το 1809 έως το 1960 και το Design Museum με τη μόνιμη συλλογή του με αντικείμενα που έχουν σχεδιάσει Φινλανδοί σχεδιαστές και με ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Πάρε το ferry για το φρούριο Suomenlinna, ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα του κόσμου, το οποίο απλώνεται πάνω σε 6 νησιά. Κατοικείται από 800 κατοίκους, διαθέτει cafés, εστιατόρια και 6 μουσεία. Μπορείς να ενημερωθείς σχετικά όταν φτάσεις στις τουριστικές πληροφορίες. Όταν το επισκέφτηκα πρόσφατα, μόνο δύο μουσεία ήταν ανοιχτά, το History Museum και το Toy Museum. Πιες καφέ ή κρασί στο κουκλίστικο καφέ του δεύτερου και απόλαυσε τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια.

Αγόρασε κάτι να φας από την αγορά φαγητού Old Market Hall, η οποία στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο στη Market square. Αξίζει μια επίσκεψη στο Chapel of Silence, μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες του κόσμου, με πρωτοποριακό ντιζάιν και ανοιχτή σε όλες τις θρησκείες.

Να πας στη λουθηρανική εκκλησία Temppeliaukio, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε βράχο και έχει εκπληκτική ακουστική και αξίζει εδώ να παρακολουθήσεις συναυλία κλασικής μουσικής. Μην παραλείψεις να δεις τον καθεδρικό ναό νεοκλασικού στυλ Helsinki Cathedral και τον Uspenski Cathedral, τη μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία στη Δυτική Ευρώπη. Αξίζει μια επίσκεψη στο πάρκο Sibelius για να δεις το σπουδαίο γλυπτό, αποτελούμενο από 600 μεταλλικούς σωλήνες, αφιερωμένο στον μεγάλο Φινλανδό συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους.

Να πας στο Helsinki City Museum, το μουσείο το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στο Ελσίνκι. Εδώ παρακολούθησα ένα βίντεο/illustration για την ιστορία της χώρας από το 1550 μέχρι το 1995, σε 4 λεπτά. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Να φας πρόγευμα στο Levain, το οποίο λάτρεψα ή στο παλιομοδίτικο café Ekberg, ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της πόλης. Μην παραλείψεις να φας επίσης γλυκό. Επέλεξε το Napoleon, ένα είδος μιλφέιγ.

Εξαιρετικό καφέ στο υπέροχο, μινιμαλιστικό Andante ή στο πανέμορφο Kaffa Roastery ή στο ιδιαίτερο Ihana Kahvila Baari.

Αγόρασε κάτι από το υπέροχο κατάστημα Lokal με τα πανέμορφα διακοσμητικά είδη φινλανδικού ντιζάιν. Εξερεύνησε τη ανερχόμενη περιοχή Kallio και επέλεξε να φας εξαιρετικό πρόγευμα στο Way bakery & wine bar, όπου φτιάχνουν εξαιρετικό ψωμί με προζύμι και λατρεμένο porridge.

Κάνε κράτηση για δείπνο στο Inari, μια απλή ημιυπόγεια λευκή αίθουσα με εποχιακό μενού. Μπορείς να επιλέξεις είτε το 7 courses γεύμα ή το 9 courses. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, αλλά δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από τους 2 σεφ/ιδιοκτήτες του με προϊστορία στο Noma.

Να φας πεντανόστιμο μεσημεριανό στο πολύ cool χώρο του μπαρ στο Chapter. Όταν το επισκέφτηκα, σερβίρανε ένα 3 course γεύμα, επιπλέον φρεσκοψημένο δικό τους ψωμί με προζύμι.

Πιες μπύρα στο πολύ ενδιαφέρον και self service μπαρ Bier Bier ή ποτό στο μικροσκοπικό Liberty or Death. Οπωσδήποτε επέλεξε να φας δείπνο στο απλό, μικρό μπιστρό Gron, αλλά βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin. Μπαίνοντας στο μικρό εστιατόριο, οι σεφ από τον ενιαίο χώρο σερβιρίσματος σε χαιρετούν εγκάρδια όλοι μαζί.

Συμπεριέλαβε ένα γεύμα στο πρόγραμμά σου στο μοναδικό Nolla, το πρώτο zero waste εστιατόριο της χώρας και θα απολαύσεις κάθε μπουκιά.

Κλείσε online ραντεβού για φιλανδική σάουνα στη καταπληκτική Loyly, η οποία στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο, σαν ξύλινη πυραμίδα. Απαραίτητο το μαγιό. Υπάρχουν 2 χώροι σάουνας για άνδρες και γυναίκες μαζί. Μη διστάσεις αμέσως μετά τη σάουνα να βγεις έξω και να βουτήξεις στα παγωμένα νερά της θάλασσας. Παρόλο που το ραντεβού μου ήταν αργά το απόγευμα, ήταν θεοσκότεινα, η θάλασσα σκοτεινή και μαύρη και η θερμοκρασία στους 2 βαθμούς, τόλμησα και βούτηξα 3 φορές αμέσως μετά τη σάουνα. Τρομερή εμπειρία! Απόλαυσε το ποτό σου αμέσως μετά στο μπαρ του κτηρίου και πιες οπωσδήποτε ένα shot Salmiaki με έντονη τη γεύση του liquorice! Ακόμα το σκέφτομαι.

bottom of page