top of page

Food Diary 04/03/2018 - Daily Roast, Paul, Σταυράκης Αθηαινίτης, Αιθέριο, Qboo, Tanita de Ruijt


Όλα τα γαστρονομικά νέα που τράβηξαν την προσοχή μου αυτή την εβδομάδα!

Το Daily Roast είναι ένα από τα αγαπημένα μου coffeeshops. Συχνάζω στο μαγαζί της οδού Γερασίμου Μαρκορά, το οποίο είναι κοντά στο γυμναστήριο μου. Με χαροποίησε όμως ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι προέκυψε συνεργασία μεταξύ του Daily Roast και του σεφ Πέτρου Ανδριανού αφού επιμελήθηκε το μενού στο δεύτερο μαγαζί τους στην οδό Εσπερίδων. Παρακολουθώ τον σεφ στο instagram και μου αρέσει πολύ η δουλειά του! Υπάρχουν πραγματικά ενδιαφέρουσες επιλογές στο μενού: διάφορα είδη φρέσκων σαλατών, ποικιλία σάντουιτς με ενδιαφέροντα υλικά, καθώς και αλμυρές και γλυκές τάρτες με ευφάνταστους, υπέροχους συνδυασμούς. Προσωπικά απόλαυσα το scramble egg sandwich με ζαμπόν (coppa di Parma) και chives. Φυσικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ και σε μια αλμυρή τάρτα με αγκινάρες, μαύρες ελιές, κατσικίσιο τυρί, τυρί chervil, σουσάμι, καστανό και κομμάτια από πορτοκάλι. Υπέροχη γεύση! Επιφυλάσσομαι για γλυκό στην επόμενη επίσκεψή μου. 

Δεν είμαι φαν των macarons αλλά φυσικά δεν θα πω ποτέ όχι στα διάσημα Παριζιάνικα Pierre Herme ή τα Laduree! Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω δοκιμάσει τα macarons από το Paul και είναι πεντανόστιμα. Τα έχω δει σε τέσσερις γεύσεις: βανίλια Μαδαγασκάρης, φιστίκι, βατόμουρο και σοκολάτα σε μεγάλο μέγεθος από 4 ευρώ το ένα ενώ υπάρχει και κουτάκι με μικρότερα σε ποικιλία γεύσεων. 

Λατρεύω τα ισραηλίτικα φοινίκια aka medjool dates. Θα τα βρεις στο κατάστημα ξηρών καρπών Σταυράκη Αθηαινίτη και θα τα λατρέψεις κι εσύ. Μεγάλα, ζουμερά και πεντανόστιμα! Θα τα φας είτε στην ωμή μορφή τους είτε σε smoothies, σε τρούφες ή γλυκά ως αντικατάστατο της ζάχαρης. 


Απόλυτη εξάρτηση στην ταχινόπιτα στο Αιθέριο, super υγιεινή και χορταστική. Θα τη βρεις στον πάγκο δίπλα από το ταμείο. Είναι χειροποίητη και φτιάχνεται χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως ή κριθάρι και χαρουπόμελο, με ή χωρίς ζάχαρη. 

Αγαπημένος φούρνος το Qboo στην οδό Προδρόμου με τα αυθεντικά γερμανικά ψωμιά, τα pretzel και τα λαχταριστά bagels σε διάφορες εκδοχές: με σουσάμι, με ελιές, με poppy seeds, ολικής αλέσεως ή σκέτα. Θα λατρέψεις όλα τα είδη ψωμιών είτε με προζύμι είτε με αλεύρι spelt ή kamut ή rye ή zea αλλά και τα άλλα είδη. Υπάρχουν επίσης προς πώληση κάποια προϊόντα όπως ποικιλία ειδών οργανικών αλευριών, φίνο κυπριακό μέλι Dominique και πατέ. Παράλληλα εδώ θα απολαύσεις τον καφέ σου στο μικρό coffeeshop τους και θα φας πρόγευμα ή ελαφρύ μεσημεριανό. 

Η νέα μου μανία είναι το κεχρί, αγγλιστί millet. Οι αρχαίοι Έλληνες το καλλιεργούσαν συστηματικά και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παρασκευή ψωμιού. Είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φώσφορο, σημαντικό στοιχείο για τα κόκαλα και δόντια μας ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Μπορείς να το βράσεις όπως κάνεις με το ρύζι ή την κινόα αλλά και με μπόλικο χυμό λεμονιού και 1-2 κουταλιές σος tamari που είναι ο δικός μου αγαπημένος τρόπος μαγειρέματός του. Μπορείς βέβαια να το χρησιμοποιήσεις στα γεμιστά ή να το αναμίξεις με σοταρισμένα λαχανικά. 


Αγόρασε το βιβλίο «Tonic» της Tanita de Ruijt. Αν είσαι κουρασμένος, στρεσαρισμένος, άρρωστος, έχεις φουσκωμένο στομάχι ή πονοκέφαλο θα βρεις το κατάλληλο τόνικ! Δεν είναι τέλειο;

bottom of page