top of page

Food Diary 01/10/2017 - Silver Star, Silver Pot, Nut Butters, Zaatar, Bao Soho


ΠΙΝΩ ΜΠΙΡΕΣ 

Τι σου έλεγα σε προηγούμενη στήλη μου για την μπίρα; Το νέο μου obsession είναι η Flying Dog/Raging Bitch, αμερικανική μπίρα, που θα τη βρεις στο αγαπημένο μου Silver Star wine bar. Την πίνεις στο ποτήρι και όχι στο μπουκάλι, για να απολαύσεις το άρωμά της. Belgian style, India pale ale, 8.3% αλκοόλη. Όνειρο!


ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Στο Silver Pot θα με βρεις πολύ συχνά αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μου. Αυτό το χαριτωμένο εστιατόριο μού τράβηξε την προσοχή όταν πρωτοάνοιξε το 2011, γιατί σέρβιρε momofuku pork. Θυμάμαι, με παρέπεμψε στον σπουδαίο αμερικανό σεφ David Chung, ιδιοκτήτη του Momofuku restaurant group, που ήταν ο πρώτος που λάνσαρε το momofuku pork bun. Στο Silver Pot λοιπόν, θαυμάζω το πάθος τους για το αυθεντικό, σπιτικό φαγητό και τα υπέροχα γλυκά τους ενώ είναι εμφανής η προτίμηση που δείχνουν στην άριστη ποιότητα υλικών, καθώς και στα ντόπια, φρέσκα προϊόντα. Εδώ καλύτερα να πας Σάββατο αφού από τις 10.00 μέχρι τις 15.30 σερβίρουν το πιο ενδιαφέρον brunch στη Λευκωσία. Τις καθημερινές στις 8.00 πας για πρόγευμα στην πιο απλή εκδοχή του ενώ από τις 12.45 και μετά, απ’ την κουζίνα του βγαίνουν ενδιαφέρουσες γεύσεις σε γενναιόδωρες μερίδες. Σημείωσε πως τις Κυριακές σερβίρουν pizza. Αυτό που λατρεύω εδώ είναι τη χρήση φρέσκων αρωματικών βοτάνων και καβουρδισμένων ξηρών καρπών, όλων των ειδών, στα πιάτα τους. Εξαιρετικά πιάτα τα χορτοφαγικά burgers, οι φακές κάρι με γλυκοπατάτα και σπανάκι, το κοτόπουλο thai chicken satay. Από το μενού ξεχωρίζει επίσης το cheesecake, το καλύτερο στην πρωτεύουσα, με βάση από χοντροκομμένα αμύγδαλα. Θα το βρεις σε διαφορετικές εκδοχές - μερικά που θυμάμαι είναι αυτό με μούρα, σοκολάτα, φράουλα, candied ginger. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι είναι gluten free.

DIY ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Για να φτιάξεις βούτυρο ξηρών καρπών η μέθοδος είναι πολύ εύκολη. Θα χρειαστείς ξηρούς καρπούς, αλάτι και ένα food processor ή blender που εμπιστεύεσαι. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C, καβουρδίζεις για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, 600γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου ή μίγμα διαφόρων, συνδυασμένους με σπόρια και ¼ κουταλάκι αλάτι. Αφού κρυώσουν τα ρίχνεις στον κάδο του food processor και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη πάστα. Μη χάσεις την υπομονή σου, γιατί παίρνει χρόνο, περίπου 10 - 15 λεπτά. Ξεχωρίζω το φιστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλων, καβουρδισμένα ή μη, το βούτυρο κάσιους και το βούτυρο κολοκυθόσπορων.

Το Zaatar είναι ένα μίγμα μπαχαρικών από τη Μέση Ανατολή και ένα απ’ τα αγαπημένα μου. Ανάμιξέ το με ελαιόλαδο και άπλωσέ το σε φέτα ψωμιού και ψήσε το στο grill. Yummy! Για να φτιάξεις το δικό σου θα χρειαστείς 4 κουταλιές σουσάμι, 4 κουταλιές σουμάκι, 2 κουταλιές ξηρό θυμάρι, ½ κουταλιά κύμινο και μια πρέζα αλάτι. Καβουρδίζεις, σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά το σουσάμι και το αφήνεις να κρυώσει. Ενώνεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις καλά. Το Dukkah είναι ακόμα ένα μίγμα μπαχαρικών από τη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιώ πολύ. Είναι ιδανικό για πολλά χορτοφαγικά πιάτα. Μου αρέσει να το πασπαλίζω στα αβγά μου, στο αβοκάντο ή στη σαλάτα. Αρκετές φορές είναι η κρούστα που χρησιμοποιώ σε φιλέτο ψαριού ή σολομού. Βούτηξέ το ψάρι σε αβγό και μετά στο dukkah, και απλά ψήσε. Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς 75γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα, 3 κουταλιές σπόρια κόλιανδρου, 2 κουταλιές ηλιόσπορους, 2 κουταλιές σουσάμι, 1 κουταλιά σπόρια κύμινο, 1 κουταλιά σπόρια μάραθου, 1 κουταλάκι nigella seeds, ½ κουταλάκι αλάτι. Σόταρε όλα τα υλικά για περίπου 5 λεπτά σε τηγάνι, χωρίς να προσθέσεις λάδι. Ακολούθως κοπάνισε το μίγμα σου σε γουδί μέχρι να μοιάσει με χοντροκομμένα ψίχουλα.

ΠΑΜΕ ΛΟΝΔΙΝΟ 

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο λατρεμένο μου εστιατόριο στο Λονδίνο. Το Bao Soho (+442030111632) αποτελείται από μια ομάδα τριών νέων - δυο αδέλφια και η φιλενάδα του ενός - που αν και σπούδασαν design, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να κάνουν το Λονδίνο να παραληρεί τρώγοντας φαγητό δρόμου από την Taiwan στο μικρό εστιατόριό τους (μόλις 30 θέσεις) στο Soho. Κλασικά πιάτα το Gua Bao (χοιρινό σε ψωμάκι ατμού) και το soy milk-fried chicken (τηγανιτό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γάλα σόγιας). Δεν άργησε ο καιρός για να ακολουθήσει το δεύτερο μαγαζί τους, το Bao Fitzrovia, οπού εκεί θα πιεις τα καλυτέρα cocktails που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Πιες sweet potato sour και δεν θα το μετανιώσεις. Πολύ πρόσφατα άνοιξαν και τρίτο μαγαζί το XU London. Ανυπομονώ να το επισκεφτώ.

bottom of page