top of page

BARI ... τι να δεις, τι να φας ...



Κάνε το βάση σου για την εξερεύνηση στη Puglia, τη μακρύτερη περιφέρεια της Νότιας Ιταλίας. Από το σταθμό τρένου της πόλης, το Bari Centrale, εύκολα παίρνεις το τρένο για να πας σε άλλες πόλεις – τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνά. Δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο να το επισκεφτείς, μια μέρα είναι αρκετή για να πάρεις μια αυθεντική γεύση της ομορφιάς του, της ζωής, της θάλασσας και του φαγητού. Αν όμως επιλέξεις να μείνεις περισσότερο, ακολούθησε τις προτάσεις μου.


Θα πετάξεις με Ryanair από Πάφο για Bari.








Περιπλανήσου με την κάμερα ή το τηλέφωνο στο χέρι στο μοναδικό ιστορικό κέντρο (Bari Vecchia) με τα στενά σοκάκια, τις καμάρες, τις πλατείες, τις πάμπολλες εκκλησίες, τις θορυβώδεις γειτονιές, τις κουβέντες στις αυλές, την ανεπηρέαστη από τους τουρίστες καθημερινότητα των ντόπιων, τα απλωμένα ρούχα και την παρασκευή ζυμαρικών από γυναίκες στο διάσημο δρόμο via dell'Arco Basso, γνωστό επίσης και σαν via delle Orecchiette, μπροστά ακριβώς από τα σπίτια τους. ‘Αραξε στις πολύβουες πλατείες, piazza Ferrarese και piazza Mercantile και χάζεψε τους ντόπιους και τουρίστες.








Κατέβασε την εφαρμογή Tier για να μπορείς να ενοικιάσεις και να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρικό σκούτερ στην πόλη χρεώνοντας τη πιστωτική κάρτα σου.


Αξίζει μια επίσκεψη στο καθεδρικό ναό του San Sabino και στην επιβλητική εκκλησία Basilica of San Nicola.




Θαύμασε τα κτίρια των δύο θεάτρων της πόλης, το Margherita Theater και το Petruzzelli Theater. Το επιβλητικό κάστρο της πόλης, Castello Svevo, επίσης.



Περπάτησε τη σύγχρονη, μοντέρνα συνοικία Murat του Bari.


Να φας ωμά ψαρικά κατευθείαν από τα δίχτυα των ψαράδων. Πήγαινε στο παλιό λιμάνι όπου οι ψαράδες καθαρίζουν άφθονους αχινούς και κτυπούν χταπόδια στους βράχους για να τα μαλακώσουν. Θα βρεις επίσης ολόφρεσκα στρείδια, καλαμάρι και μύδια. Απόλαυσε το ωμό ψάρι πίνοντας μπίρα Peroni όπως κάνουν όλοι οι ντόπιοι. Ένα πιάτο αχινών και 3 στρείδια στοιχίζει 10 ευρώ μαζί με ένα ρολάκι ψωμί και λεμόνι.






Βόλταρε κατά μήκος της προκυμαίας με θέα το απέραντο γαλάζιο της Αδριατικής. Είναι ευχάριστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.





Να φας foccacia με ντομάτα και ελιές. Ξεχώρισα τρεις φούρνους που είναι πάρα πολύ νόστιμες. Ο φούρνος Il Focacciaro – βρίσκεται στο νέο μέρος της πόλης. Εδώ θα βρεις επίσης νόστιμο panzerotti και απολαυστική πίτα με κρεμμύδι. Ο εξαιρετικός Panificio Fiore και ο Panificio Santa Rita βρίσκονται στη παλιά πόλη.




Για καφεδάκι να πας στο caffe Cogretti (υπάρχουν 2), ή στο Bacio di Latte, ή στο SCIC bar/pasticceria στο νέο μέρος της πόλης ή στο La Ciclatera bar under the sea στη παλιά πόλη – εδώ θα πιεις και το ποτό σου νωρίς το βράδυ. Η αδυναμία μου το freddo espresso με θρυμματισμένο πάγο.



Να φας Taralli, τα πασίγνωστα κουλουράκια από ζύμη ψωμιού της νότιας Ιταλίας. Εγώ δεν σταμάτησα πάντως. Τα βρίσκεις και σε διάφορες γεύσεις ή ολικής αλέσεως. Επίσης τα τοπικά ζυμαρικά orecchiette και το διάσημο τοπικό πιάτο tiedda barese (μύδια με ρύζι και πατάτες στο φούρνο) – εγώ το λάτρεψα.





Γέμισε το παγούρι σου με παγωμένο νερό φυσικό ή ανθρακούχο από μηχανή στον τοίχο! Ενθουσιάστηκα με το ανθρακούχο – το βρήκα απολαυστικό και σε μια πιο ελαφριά εκδοχή του. Στοιχίζει δε μόνο 5 σεντ το λίτρο!



Πιες τοπικό κρασί της περιοχής. Ξεχώρισα 3 μαγαζιά που μου άρεσε να συχνάζω, το κλασσικό Baretto, το μοντέρνο Enoteca del Centro και το ιδιαίτερο Mostofiore με τα φυσικά κρασιά – όλα στο μοντέρνο μέρος της πόλης. Στη παλιά πόλη, θα εισηγούμουν το Mercantile Nove.






Πήγαινε στη πλατεία Largo Apricocca αργά το απόγευμα ή το βράδυ για panzerotto και sgagliozze (ορθογώνια κομμάτια τηγανιτής πολέντας). Είναι μια πλατεία που αναμφίβολα αγαπούν οι ντόπιοι, αλλά και οι τουρίστες. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη σε ένα πρόγραμμα του IKEA – μου άρεσε να περνώ από εκεί συχνά και να χαζεύω τον κόσμο κάτω από τα φωτάκια.



Αξίζει να φας τα κρέατα και ιδιαίτερα τα λουκάνικα που ψήνουν στη σχάρα τα παιδιά στο food truck Antico Chiosco ... da u’russ που βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης στην οδό Corso Antonio di Tullio 2. Είναι πεντανόστιμα.




Αγόρασε ζυμαρικά και συγκεκριμένα orecchiette από τις γυναίκες του Μπάρι που μετατρέπουν τα σοκάκια της παλιάς πόλης σε «εργοστάσιο» ζυμαρικών παρασκευάζοντας τα στις ξύλινες τάβλες που στήνουν κάθε πρωί έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Η πιο γνωστή είναι η Nunzia, @leorechiettedinunzia, η οποία στα μαγειρεύει κιόλας στο μικρό «εστιατόριο» που έστησε επάνω. Τηλεφώνησε στον γιο της στο τηλέφωνο 3932518948 να κάνεις κράτηση. Εγώ κάθισα με άλλους έξι Ιταλούς στο μακρύ τραπέζι για φαγητό αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τα μαγειρέματα της. Στοιχίζει 10 ευρώ η μερίδα με μια μπίρα.




Αν έχεις όρεξη για ψώνια τότε πήγαινε προς τους δρόμους Corso Cavour, Sparano da Bari και via Roberto da Bari. Για μάρκες στην οδό via Dante Alighieri. Το δε Bialetti είναι το κατάστημα - παράδεισος για το σπίτι – πέρασα αρκετές ώρες εκεί μέσα.


Να φας νόστιμο σάντουϊτς, ξεχωρίζει εκείνο με χταπόδι, μοτζαρέλα και λιαστή ντομάτα, στο Il Salumiere ΝINO ή αγόρασε αλλαντικά, εξαιρετικά τυριά, λιαστές ντομάτες και πράσινες ελιές, που η περιοχή είναι τόσο ξακουστή. Ποιοτικά, τοπικά προϊόντα από την περιοχή της Απούλιας θα βρεις επίσης στο συμπαθητικό μαγαζάκι Annese στη via de Rossi 176 στο μοντέρνο μέρος της πόλης.



Που θα φας? Για το καλύτερο ψάρι στην πόλη, πήγαινε στο Al Pescatore στην παλιά πόλη και στο Biancofiore ristorante για την πιο μοντέρνα εκδοχή του. Για παραδοσιακή κουζίνα στο όμορφο, πολύ προσεγμένο και ποιοτικό Terranima, στο κουκλίστικο La Uascezze για απλό παραδοσιακό φαγητό τύπου tapas και στο Al Sorso Preferito για να φας τα διάσημα ζυμαρικά του, pasta Assasina - τα οποία λάτρεψα – και εξαιρετικό antipasti & ψάρι επίσης. Στο μοντέρνο Mostofiore Bar a vin το οποίο εκτός από την αξιόλογη κάρτα φυσικών κρασιών, σερβίρει και φαγητό – δεν έχω φάει όμως, και τις 4 φορές που πήγα, ήπια μόνο κρασί. Στο κατάλευκο La Locanda di Federico στη Piazza Mercantile και στο ζεστό Osteria Le Arpie με τον όμορφο εσωτερικό χώρο.











Να επισκεφθείς το Spazio Murat, ένα χώρο σύγχρονης τέχνης, όπου γίνονται μικρές περιοδικές εκθέσεις στην πλατεία Ferrarese, το Puglia Design Store επίσης, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα και θα βρεις δημιουργίες ντόπιων καλλιτεχνών προς πώληση.


Το Bari δεν φημίζεται για τις παραλίες του. Κολύμπησε ή μάλλον ... στάσου στα ρηχά νερά της παραλίας Pane e Pomodore και χάζεψε γύρω σου τους ντόπιους – είναι η κοντινότερη στην πόλη, περίπου μισή ώρα περπάτημα. Εναλλακτικά πήγαινε στην ιδιωτική παραλία Lido San Fransesco, όπου θα πληρώσεις 7 ευρώ για είσοδο και μια ξαπλώστρα – δεν ενθουσιάστηκα με τα νερά, είναι θολά και βρώμικα με φύκια.




Γάτο δεν θα δεις στο Bari. Με προβλημάτισε το γεγονός αλλά σίγουρα δεν με χάλασε. Η παρέα μου με πείραζε ότι αυτή είναι η πόλη μου – έχω φοβία στους γάτους από μικρό παιδί. Σκύλους θα συναντήσεις πάμπολλους – δεν υπάρχει άτομο που δεν συνοδεύει το δικό του.





bottom of page