top of page

τρώμε ... ποτζί τζε ποδά ...

Quattrino, Λευκωσία (τηλ 77776277)


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λεωνίδας aka Leo είναι «μάστορας» στην παρασκευή πίτσας – εδώ θα βρεις την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα που κάνει θραύση και εστιάζει στην απλότητα και νοστιμιά. Ο χώρος είναι μικρός, λιτός με βασικό στοιχείο του μαγαζιού να είναι ο ξυλόφουρνος.



Δοκίμασα λοιπόν τις πολύ ωραίες στην απλότητα τους πίτσες Margarita και Marinara vegan με την τραγανή και «ζουμερή» μαζί ζύμη, την ιδιαίτερη, χωρίς ντομάτα Bianca και την πικάντικη Diavola Pepperoni. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο γλυκό, στην απολαυστική panacotta με φράουλα κουλί και βασιλικό – μια προσθήκη που μου άρεσε πολύ - και που ήταν ο τέλειος επίλογος για το δείπνο μας!



Το μενού συμπληρώνουν μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές για ζυμαρικά, σκορδόψωμο και 4 είδη σαλάτας. ‘Εμφαση δίνεται επίσης στο σωστό packing ώστε το φαγητό να φτάνει ζεστό στον προορισμό του. Well done Leo!


Καμασιάς, Παραλίμνι (τηλ 23825144)


Στο τραπέζι θα φτάσουν καταπληκτικά κρέατα και διάφορες άλλες λιχουδιές.



Το κλέφτικο προβατίνα στο ξυλόφουρνο, το σπιτικό ψωμί και πίτα με ελαιόλαδο και πατέ ελιάς, τα αγρέλια με αυγό, τα τζιλίντρικα (άγριες αγκινάρες), οι σεφταλιές, τα παϊδάκια,το αρνίσιο συκώτι, τα chips κολοκάσι, το εξαιρετικό, χωριάτικο πουργούρι, το θεϊκό κεφαλάκι, οι τηγανιτές πατάτες με δενδρολίβανο και ελιές είναι μερικά από τα πιάτα που πραγματικά θα απολαύσεις στο μαγαζί αυτό.



Τα δε ξυδάτα αυγά ορτυκιών ακόμα τα λιγουρεύομαι! Ακόμα και η κάπαρη ξυδάτη ήταν φρεσκοφτιαγμένη από τον ιδιοκτήτη.



Στην κουζίνα βρίσκεται η σύζυγος από την Ρουμανία που έμαθε να εκτελεί τις Κυπριακές συνταγές με μαεστρία και μεγάλη νοστιμιά, ενώ ο Κύπριος σύζυγος είναι αυτός που θα βγεί στην αγορά να ψωνίσει εποχιακά προϊόντα.



Fat Fish, Λεμεσός (τηλ 25828181)


Δεν έχω λόγια για το μαγαζί αυτό. Αγαπώ το κάθε πιάτο που σερβίρει. Ο εξωτερικός χώρος είναι μοναδικός, ιδιαίτερα αν κάθεσαι στα τραπέζια μπροστά μπροστά. Δοκίμασα στρείδια Gillardeau, δύο αλοιφές, κτυπητή και ταραμοσαλάτα, ποικιλία από ωμά ψαρικά, μπακαλιαροκεφτέδες με σκορδαλιά, σουπιά σχάρας και τηγανιτό μικρό καλαμαράκι με «pistou» ρόκας.



Στη συνέχεια απολαύσαμε Λεοντόψαρο – πρώτη φορά το δοκίμασα - σχάρας.



Στο τέλος τα δύο γλυκά που επιλέξαμε, το μαχαλεπί λιβανέζικο και η παγωτόπιτα της κας Σαμφούς ήταν πολύ νόστιμα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Μηλίτζιης, Λάρνακα (τηλ 24655867)


Είναι οικογενειακή ταβέρνα, χωρητικότητας 550 ατόμων – το πιστεύεις? - και με πιστό κοινό που την ακολουθεί φανατικά. Ο σερβιτόρος ήταν πολύ ευγενικός και ομιλητικός, αν και φτάνοντας κανένας δεν με πρόσεξε, ούτε ενδιαφέρθηκε να με ρωτήσει για την κράτηση μου.



Το κοκορέτσι και η κρασάτη σούβλα ήταν παραψημένα και πολύ στεγνά. Το κεφαλάκι ήταν μεγάλο διαστάσεων, σίγουρα από μεγάλο ζώο, και μύριζε.



Οι ραβιόλες ήταν απογοητευτικές, το πουργούρι δεν θύμιζε σε τίποτε αυτό που τρώγαμε και λατρεύαμε 20 χρόνια πριν, ενώ τα φασόλια με ντομάτα και άνιθο ήταν εύγεστα. Ο Λυσιώτικος τταβάς και το κουνέλι στιφάδο ήταν αξιοπρεπέστατα.


Nippon Japanese restaurant, Λάρνακα (τηλ 24400330)


Είχα καιρό να το επισκεφτώ και ανυπομονούσα να απολαύσω σούσι. Το μενού παραείναι μεγάλο με τις 159 επιλογές και σίγουρα θα σου πάρει αρκετό χρόνο να το μελετήσεις και να επιλέξεις – θα το εκτιμούσα αν μπορούσε να γίνει μικρότερο.

Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, άχαρος και όχι ιδιαίτερα καλαίσθητος – αρκετά συχνά αναπολώ το μαγαζί στην αρχική του στέγη, μικρό, συμπαθητικό και με Ιαπωνέζικη ατμόσφαιρα. Η δε τηλεόραση πίσω από το μπαρ με προβλημάτισε. Μούτρωσα με το κάθε πιάτο που παραγγείλαμε.



Η πρώτη ύλη δεν ήταν ούτε φρέσκα ούτε ποιοτική, τα συνοδευτικά σαλατικά ήταν μαραμένα και το γλυκό που με τόσο ζήλο πρότεινε ο σερβιτόρος, δεν υπήρχε. ‘Ισως να έφταιγε το γεγονός ότι ήταν Κυριακή βράδυ? Δεν νομίζω!

bottom of page