top of page

Τρώμε ...

ARMYRA by Papaioannou, Ξενοδοχείο Amara, Λεμεσός (τηλ 25442222)


Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια για ψάρι της Αθήνας, γνωστό για τη φρεσκάδα και την υψηλή ποιότητα των θαλασσινών και των ψαρικών που προσφέρει.



Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στο εστιατόριο του Παπαϊωάννου στο νησί μας και δοκίμαζα την κουζίνα του. Οφείλω να ομολογήσω πως με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Ήμασταν η μοναδική Ελληνόφωνη παρέα τριών ατόμων εκείνο το βράδυ – οι περισσότεροι πελάτες είναι συνήθως ξένοι όπως μας ανάφερε η σερβιτόρα.

Δεν είναι μόνο πως πραγματικά φάγαμε καλά αλλά είναι επιβεβαιωμένη η καλή διαχείριση της πρώτης ύλης, το άψογο σέρβις και η ωραία ατμόσφαιρα.



Η εμπειρία μου στο Αρμύρα ξεκίνησε με τα zucchini fritters με κρέμα γιαουρτιού και σκόρδο (η βίγκαν επιλογή στο μενού), ένα ωραίο άσπρο ταραμά με πίτα και την πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα Παπαιωάννου σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, ντομάτα, ελιά, αγγούρι, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι & βαλσάμικο βινεγκρέτ – απλή μεν αλλά πλούσια σε φρεσκάδα και νοστιμιά.



Πολύ καλό ήταν και το κριθαρότο με καραβίδες, όπως και ο τόνος ταρτάρ και το σεβίτσε μαγιάτικο. Νόστιμη επίσης η ταπεινή σαρδέλα φιλεταρισμένη στη σχάρα με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό.



Tο μεγάλο μπαρμπούνι στη σχάρα που επιλέξαμε για το τέλος ήταν ολόφρεσκο και γευστικό. Το ψάρι στοιχίζει 12 ευρώ τα 100 γρ και μπορείς να πάρεις το μισό που ζυγίζει συνήθως πάνω από 1 κιλό. Οι τιμές εδώ σίγουρα τσιμπάνε.

Το ψάρι έρχεται 2 φορές τη βδομάδα από Ελλάδα και ο τόνος είναι από την Αλώνησο, μόνο όταν υπάρχει διαθεσιμότητα πάντα.



Ωραίο και το κλείσιμο του γεύματος μας, ιδιαίτερα χάρη στην εξαιρετική πάβλοβα σε σχήμα σφαίρας και το απολαυστικό εκμέκ με καραμελωμένο φυστίκι και παγωτό μαστίχα. ‘Εφυγα ενθουσιασμένη.



La Maison Fleurie, Λεμεσός (τηλ 25320680)


Είναι ένα μαγαζί μιας άλλης εποχής, λες και έχει μείνει ο χρόνος στάσιμος και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο χώρος και ιδιαίτερα ο εξωτερικός χρειάζεται ανανέωση. Το μαγαζί διευθύνεται πάνω από 30 χρόνια από οικογένεια, με τη μητέρα στην κουζίνα για τα ζεστά, τον πατέρα στα κρύα και τον Γιάννη, τον γιο της οικογένειας, στο σέρβις. Το σέρβις είναι ευγενικό και επεξηγηματικό.



Δοκίμασα πατέ ορτυκιού γεμιστό με φουά γκρα πάπιας – μου άρεσε -, βατραχοπόδαρα a la Provencale, σαλιγκάρια, χωρίς το κέλυφος, a la Maison Fleurie, γαρίδες a la Romaine, γλώσσα με γέμιση από καβούρι, φρικασέ φραγκόκοτας και πάπια a l’orange Lassere.



Δεν είμαι ιδιαίτερα φαν της γαλλικής κουζίνας αλλά αρκετά από τα πιάτα ήταν αξιοπρεπέστατα.



Στο τέλος επιλέξαμε κρέπες φλαμπέ a la Maison Fleurie τις οποίες έφτιαξε μπροστά μας ο μπαμπάς – με προβλημάτισε κάπως το βούτυρο σε ατομική συσκευασία που χρησιμοποίησε - αλλά δυστυχώς το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε.



Bar Du Soleil, Λεμεσός (τηλ 99393944)


Πήγα καθημερινή στις 9 το πρωί, μόλις άνοιγε, για πρόγευμα αλλά όταν έφτασα εκεί με ενημέρωσαν ότι η κουζίνα ανοίγει στις 10. ‘Ετσι απόλαυσα μόνο καφεδάκι στο όμορφο και πολύ ιδιαίτερο αυτό μπαρ στην περιοχή του παλιού λιμανιού.



Στα συν η πολύ ενδιαφέρουσα τουαλέτα στο πατάρι. Επιφυλάσσομαι να το επισκεφτώ ξανά νωρίς το βράδυ για ποτό.



Ταβερνείο Το Ιστορικόν, ΄Αγιος Δομέτιος, Λευκωσία (τηλ 22780555)


Λατρεύω αυτό το ταβερνάκι. Η αυλή με τα φωτάκια είναι μοναδική. Το φαγητό είναι ποιοτικό και πολύ νόστιμο. Η σαλάτα είναι φρέσκα, τα ντοματίνια είναι πολύ γευστικά, το σουβλάκι είναι εξαιρετικό, οι καραόλοι μπουμπουριστοί είναι συγκλονιστικοί και το σέρβις άμεσο.



Αν έπρεπε να σχολιάσω κάτι θα αναφερόμουνα στο γεγονός ότι τα πιάτα έρχονται πολύ γρήγορα και όλα μαζί στο τραπέζι. ‘Οταν συνέβη αυτό σε πρόσφατη μου επίσκεψη και το ανάφερα, επανόρθωσαν αμέσως αποσύρωντας το κύριο πιάτο, την σπαλομπριζόλα, και το έφεραν όταν είχαμε τελειώσει με τα πρώτα. Το εκτιμώ ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

bottom of page