top of page

τοπικές γαστρονομικές περιηγήσεις

Ρους, Λευκωσία (τηλ 22760720)

Δεν είχα πάει ξανά στο Ρους από τότε που δοκίμασα το tasting menu της Σπυριδούλας όταν πρωτοάνοιξε. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και με αφορμή μια πρόσκληση γενεθλίων αγαπημένης φίλης ήταν η δεύτερη φορά που το επισκέφτηκα και η πρώτη φορά που έφαγα στην πανέμορφη, εξωτερική αυλή του. Το σέρβις είναι περιποιητικό, ευγενικό και γρήγορο. Δεν εντόπισα καμία αδυναμία ή αστοχία. Η λίστα κρασιών είναι εξαιρετική και εγώ απόλαυσα κόκκινο Rioja στο σωστό ποτήρι.

Παρέα 8 ατόμων, αποφασίσαμε να μοιραστούμε κάποια πρώτα πιάτα και να επιλέξει ο κάθε ένας το δικό του κύριο πιάτο. Μοιραστήκαμε το tuna tataki, τα dumplings γαρίδας και το μανιτάρι ριζότο. Και τα 3 appetisers ήταν πεντανόστιμα, εκτελεσμένα άψογα, με εξαιρετική πρώτη ύλη και παρουσίαση – ένα εστιατόριο άξιο αναφοράς και επίσκεψης.

Επέλεξα για κύριο πιάτο την πεσκαντρίτσα κακαβιά με μύδια και πουρέ πατάτας & αγκινάρας. Την απόλαυσα, ήρθε ψημένη στην εντέλεια, νόστιμη και όλο αρώματα! Ενδιαφέρουσες και οι επιλογές γλυκών. Δοκίμασα τα 2 από τα 3 γλυκά στο μενού, το σοκολατένιο και το αποδομημένο lemon tart – και τα 2 ήταν πολύ εύγεστα.

Φυσικά και ρώτησα ποιος είναι ο σεφ στη κουζίνα. Με ενημέρωσαν ότι είναι ο Αντρέας Γιαγκουλλάς, Κυπριακής καταγωγής. Ευχάριστη νότα όταν ήρθε στο τραπέζι μας να μας χαιρετήσει και να γνωριστούμε. Πρόκειται για ένα πολύ συμπαθητικό 29χρονο σεφ με εμπειρία στο εξωτερικό και τρομερό μαγειρικό ταλέντο! Well done chef @andreas.yiangoullas! Αξίζει κανείς να κλείσει τραπέζι στο Ρους - το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Hangry Ghost, MALL of ENGOMI, Λευκωσία

‘Εχω μόνο καλά λόγια να γράψω για το ταχυφαγείο της ομάδας του Tocayo/Rococo/Lost&Found. Παράγγειλα μέσω της Wolt. Το ghost burger είναι λαχταριστό και ζουμερό. Το asian prawn roll είναι απολαυστικό, αν και υπερίσχυε το στενόμακρο ψωμάκι αντί η γέμιση και το vegan burger ομολογώ ότι ήταν από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει – με ρεβύθια, κουρκουμά χούμους και λαχανικά. Οι πατάτες είναι επίσης πολύ νόστιμες. Τα ψωμάκια δε, είναι όλα τα λεφτά.

Παρασκευάζονται καθημερινά στο μαγαζί και είναι πολύ γευστικά. Η παρουσίαση είναι αξιοπρεπέστατη, η πρώτη ύλη είναι πολύ καλή, υπάρχει ισορροπία στη γεύση αλλά η συσκευασία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν δοκίμασα τα bao buns, επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά. Βάλε την παραγγελία σου μέσω του deliveryman, της Wolt ή του Bolt Food. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Isola Beach Bar, Αγία Νάπα (τηλ 99273056)

Φτάνω καθημερινή απόγευμα λίγα λεπτά πριν να κλείσει η κουζίνα αφού είχε προηγηθεί τηλεφώνημα μου και μας περιμένανε – η κουζίνα κλείνει μεταξύ 5 και 6.30μμ το απόγευμα και το προσωπικό εξαφανίζεται. Παραγγείλαμε τρία πρώτα - μεσογειακό χταπόδι, ροζ τόνο ταρτάρ και σαλάτα - και ένα κύριο στην ανυπόμονη σερβιτόρα μας.

Δύο λεπτά μετά φτάνει το πρώτο πιάτο, το seafood ριζότο! Τρία λεπτά μετά έρχονται τα υπόλοιπα πιάτα. Είναι να απορείς για το πως ήρθαν όλα τα πιάτα τόσο γρήγορα – λες και ήταν ήδη έτοιμα στον πάγκο της κουζίνας. Βέβαια ότι το κύριο πιάτο ήταν κρύο επιβεβαίωσε ότι ήταν ήδη έτοιμο. Δεν ξέρω πως να αξιολογήσω το φαγητό στο Isola. Δεν έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Tα πιάτα και το φαγητό ήταν έντονα πολύχρωμα, με σάλτσες και διάφορες υφές τόσο ώστε να τα βρω βαρυφορτωμένα και υπερβολικά - το ότι δεν ήταν φρεσκοκαμωμένα και το ριζότο ήρθε κρύο, με ενόχλησε. Το ότι η κουζίνα έκλεινε τη συγκεκριμένη στιγμή δεν δικαιολογεί μια κακή εξυπηρέτηση.


Παράγκα, παραλία Αγία Τριάδα, Παραλίμνι (τηλ 99637625)

Δεν θυμάμαι να έχω πάει ξανά στην παραλία της Αγίας Τριάδας. Πρόκειται για μικρή, συμπαθητική παραλία με ναυαγοσώστη και το ομώνυμο εκκλησάκι. Υπάρχει επίσης συμπαθητικό μαγαζί με ωραία μουσικά ακούσματα και νόστιμο κυπριακό καφέ. Στα συν οι μαύρες φανέλες με το λογότυπο του μαγαζιού που φορούν οι σερβιτόροι.

Σερβίρουν φαγητό στη σχάρα, ψαρικά, σαλάτες, πίτσα, στην πίτα, μπέρκερς, σάντουϊτς, για χορτοφάγους, έξτρα κάποιες αλοιφές, πιατέλες με ελληνική ποικιλία, φρούτα, ουζοπιατέλα, τυριά/αλλαντικά, και ποικιλία κρεατικών. Εντύπωση μου έκανε η ανάρτηση στο μαυροπίνακα, φρέσκες πεταλίνες ως πιάτο ημέρας. Δεν δοκίμασα φαγητό όταν το επισκέφτηκα.


Τ’ΑΝΕΙΠΩΤΑ, Λευκωσία (τηλ 99859609)

Τυχαία άκουσα για το μαγαζί αυτό και κλείσαμε αμέσως τραπέζι, μια παρέα 5 ατόμων. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο που ήταν η ψαροταβέρνα Καραβίδες στη Μακεδονίτισσα με ωραία αυλή και πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Το σέρβις είναι αργό - χρειάστηκε να φωνάξουμε τον σερβιτόρο 3 φορές για να μας εξυπηρετήσει – και ίσως να χρειάζεται επιπλέον άτομο/α μια και το μαγαζί ήταν πολύ γεμάτο. Υπάρχει κοπέλα στην υποδοχή για να σε συνοδεύσει στο τραπέζι σου.

Το μενού είναι μικρό αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον, με 3 πιάτα ημέρας και επιλογές στα κάρβουνα.

Η ελληνική σαλάτα ήταν φρέσκα και αρκετά εύγεστη. Η μελιτζανοσαλάτα ήταν αρκετά γενναιόδωρη στο γιαούρτι αντί στην μελιτζάνα, οι κολοκυθοκεφτέδες, χωρίς να είναι κακοί, δεν ήταν εξαιρετικοί, το σουβλάκι χοιρινό ήταν βαρυψημένο και τα παϊδάκια αρνίσια δεν ήταν σωστά ψημένα. Τα πιάτα που ξεχώρισα ήταν το απολαυστικό βραστό χαλούμι πισσουρκώτικο, το φρέσκο αρνάκι γάλακτος με πατάτες σιγοψημένο στο φούρνο και τα μακαρόνια του φούρνου – τα 2 τελευταία αν και νόστιμα ήρθαν στο τραπέζι κρύα.

Η παρουσίαση των πιάτων είναι όμορφη αλλά χρειάζεται προσπάθεια και να δοθεί ίσως περισσότερη σημασία στην εκτέλεση και ψήσιμο των κρεάτων.

Στο τέλος δοκίμασα κιουνεφέ με παγωτό, επιπλέον υπάρχει μπακλαβάς με παγωτό, μου αρέσει η μικρή επιλογή που δίνουν. Στην κουζίνα βρίσκεται ο Ελλαδίτης Θωμάς.


SENIMAN coffee shop, Λευκωσία (τηλ 22261464)

Το Seniman άνοιξε πριν ένα χρόνο. Είναι μικρό, είναι λιτό και αρκετά χαριτωμένο, με λιγοστά έπιπλα αντίκες. Το ωραίο και πολύ χαλαρό περιβάλλον του θα σε κερδίσει αμέσως. Ο καφές είναι ποιοτικός, τα energy balls είναι υγιεινά και σπιτικά – τα παρασκευάζει η Βίβιαν - τα πιάτα είναι vintage και το σέρβις σούπερ ευγενικό και πρόθυμο. Δεν μένει παρά να το κάνεις στέκι σου!


bottom of page